בעקבות החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ להשעות זמנית את המכסים החדשים שהטיל על מדינות רבות, האיחוד האירופי הודיע ביום חמישי כי הוא מקפיא את צעדי הנגד שתוכננו על ארצות הברית.
"אנחנו רוצים לתת הזדמנות למשא ומתן," צייצה אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, ברשת החברתית X. לדבריה, האיחוד ישהה את צעדי הנגד למשך 90 יום, אך הזהירה שאם המגעים לא יניבו תוצאות מספקות, התכנית תיכנס לתוקף.
האיחוד התכונן להטיל מכסים בהיקף של כ-21 מיליארד אירו על מוצרים אמריקאיים כגון תירס, חיטה, אופנועים ובגדים, בתגובה למכסים של 25% שהטיל טראמפ על ייבוא פלדה ואלומיניום.
האיחוד האירופי מקפיא את צעדי הנגד על ארצות הברית
ההחלטה של טראמפ להשעות את רוב המכסים החדשים הגיעה פחות מ-24 שעות לאחר כניסתם לתוקף, והביאה להקלה מיידית בשווקים הפיננסיים העולמיים. מדדי המניות בארה"ב זינקו בעקבות ההודעה, וההתאוששות נמשכה גם במסחר באסיה ואירופה.
יש לציין שהפסקת המכסים אינה גורפת - מכס כללי של 10% על רוב הייבוא לארה"ב נותר בתוקף, וכך גם המכסים הקיימים על מכוניות, פלדה ואלומיניום. בנוסף, ההקלה אינה חלה על קנדה ומקסיקו.
במקביל, דווקא מול סין החריף טראמפ את הסכסוך המסחרי, כשהעלה את המכסים על מוצרים סיניים ל-125%. הנשיא אף חתם על צו נשיאותי שמטרתו לצמצם את השליטה הסינית בענף הספנות העולמי ולעודד את בניית הספינות בארה"ב.
בתגובה, הודיע משרד המסחר הסיני כי "סין תמשיך עד הסוף" אם ארה"ב תתעקש על דרכה. בייג'ינג כבר הטילה מכסים של 84% על מוצרים אמריקאיים ביום רביעי, וייתכן שתגיב בצעדים נוספים.
למרות הרגיעה הזמנית, בנקאים מרכזיים ומומחים כלכליים נשארו זהירים. פרנסואה וילרואה דה גאלו, קובע מדיניות בבנק המרכזי האירופי, הגדיר את המצב כ"חדשות פחות רעות", אך הדגיש שאי-הוודאות עדיין מאיימת על האמון והצמיחה בכלכלה העולמית.
טראמפ עצמו, שהצהיר לפני כן שתוכניותיו לא ישתנו, הודה שהזעזועים בשווקים השפיעו על החלטתו. "צריך להיות גמיש," הסביר לעיתונאים, לאחר שהטלטלה בשווקים מחקה טריליוני דולרים משווי השווקים והביאה לעלייה חדה בתשואות אגרות החוב האמריקאיות.