משרד החינוך של קליפורניה פסק כי תכנית הלימודים בבית ספר בסן חוזה, שכללה דיונים על ישראל כ"מדינת מתיישבים קולוניאלית", הפלתה תלמידים יהודים. ההחלטה התקבלה בעקבות תלונה שהוגשה בספטמבר על ידי הקואליציה היהודית של מפרץ סן פרנסיסקו לחינוך וסנגור, סניף לפדרציה היהודית המקומית.
החקירה העלתה כי בתיכון ברנהאם בסן חוזה, מורים הציגו תוכן "מוטה" בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני במסגרת תכנית לימודי ספרות אתנית לכיתה י"ב. על פי הפסיקה, שיעור שעסק בשאלה האם ישראל היא מדינת מתיישבים קולוניאלית, ותגובת מורה להצגת פרויקט תלמידים על "רצח עם של פלסטינים", היו מפלים כלפי תלמידים יהודים.
במהלך השיעור, המורה הציגה לתלמידים שני סרטונים על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אך לא הציעה נקודת מבט פרו-ישראלית. לאחר הסרטון הראשון, הסבר של רשת Vox שכותרתו "הסכסוך הישראלי-פלסטיני: היסטוריה קצרה ופשוטה", התפתח דיון בשאלה האם ישראל היא "מדינת מתיישבים קולוניאלית".
צילום: AFP
"בשיעור זה, כדי שהמידע יהיה בלתי מוטה, היה צורך בסרטון שישקף נקודת מבט פרו-ישראלית", קבעה הפסיקה. "זה היה מעודד את התלמידים ליצור תשובות אותנטיות לשאלות שהוצגו בשיעור".
במקרה נוסף, קבוצת תלמידים הציגה פרויקט עם שקופית שכותרתה "רצח עם של פלסטינים". החקירה מצאה כי המורה במקרה זה לא הגיבה באופן הולם להצגה כדי להבטיח שהכיתה לא תהיה "עוינת" לתלמידים יהודים.
הפסיקה היא התפתחות חדשה במאבק הנמשך שנים על לימודי אתניות בקליפורניה. המדינה דורשת מבתי ספר תיכוניים ללמד את הנושא כחלק ממאמץ לשקף את החוויות של קהילות מיעוטים, אך טיוטת תכנית הלימודים משנת 2019 עוררה מחאה נרחבת מארגונים יהודיים.
מבקרים טענו כי הטיוטה כללה הצהרות אנטישמיות ואנטי-ישראליות, וכי היא הזניחה את החוויה היהודית. גרסאות מאוחרות יותר גם פילגו את הקהילה היהודית, כאשר חלק שיבחו את התיקונים ואחרים ביקרו אותם על קידום "אידיאולוגיה פוליטית צרה".
לתיקון האפליה שנמצאה בחקירה בסן חוזה, מורי אנגלית ומדעי החברה בבית הספר יידרשו לעבור הכשרה בת שעה לפני שנת הלימודים הבאה ולדון בהוראה בנושאים "שנויים במחלוקת" כחלק מהכשרת המודעות לאפליה.