שופט פדרלי קבע אתמול (חמישי) כי ממשל טראמפ רשאי להמשיך בתוכניתו להקים מרשם מקוון של מהגרים לא חוקיים בארצות הברית, צעד דרמטי שמסמן שינוי משמעותי במדיניות ההגירה האמריקאית. על פי ההחלטה, מהגרים ללא מעמד חוקי יחויבו למסור את שמותיהם ומידע אישי למאגר ממשלתי, כאשר מי שלא יציית עלול להיקנס בסכום של עד 5,000 דולר ואף להישלח למאסר של עד שישה חודשים.
השופט טרבור מקפאדן מבית המשפט המחוזי בוושינגטון הבירה, שמונה על ידי הנשיא טראמפ, דחה תביעה שהוגשה על ידי ארגוני זכויות מהגרים שניסו לחסום את יישום התוכנית, הצפויה להיכנס לתוקף היום (שישי). בהחלטתו, קבע השופט כי "התובעים לא הוכיחו כי הם צפויים להצליח בטענותיהם המשפטיות" וכי "לא הצליחו להדגים שיש להם זכות משפטית להגיש את התביעה הזו".
על פי הדרישות החדשות, מהגרים לא חוקיים, כולל קטינים מגיל 14 ומעלה, יידרשו למסור טביעות אצבעות וכתובות מגורים. ה-USCIS הצהיר כי "רוב הזרים בארצות הברית כבר נרשמו, כנדרש בחוק. עם זאת, מספר משמעותי של זרים הנמצאים בארצות הברית לא היה להם עד כה דרך ישירה להירשם ולמלא את חובתם על פי חוק ההגירה והאזרחות סעיף 262"
התוכנית השנויה במחלוקת הוכרזה לראשונה על ידי שירותי האזרחות וההגירה האמריקאיים (USCIS) בפברואר, בעקבות צו נשיאותי שחתם טראמפ ביומו הראשון בבית הלבן תחת הכותרת "הגנה על העם האמריקאי מפני פלישה". הצו הורה למשרד לביטחון המולדת להקים מרשם תחת סעיף 262 לחוק ההגירה והאזרחות, ו"להבטיח שאי-ציות יטופל כעדיפות אכיפה אזרחית ופלילית".
על פי הדרישות החדשות, מהגרים לא חוקיים, כולל קטינים מגיל 14 ומעלה, יידרשו למסור טביעות אצבעות וכתובות מגורים. ה-USCIS הצהיר כי "רוב הזרים בארצות הברית כבר נרשמו, כנדרש בחוק. עם זאת, מספר משמעותי של זרים הנמצאים בארצות הברית לא היה להם עד כה דרך ישירה להירשם ולמלא את חובתם על פי חוק ההגירה והאזרחות סעיף 262".
ארבעה ארגונים המשרתים קהילות מהגרים – הקואליציה לזכויות מהגרים הומניטריות בלוס אנג'לס (CHIRLA), עובדי החקלאות המאוחדים של אמריקה, Make the Road New York ו-CASA – הגישו תביעה נגד משרד לביטחון המולדת בחודש שעבר במאמץ לחסום את דרישת הרישום.
הארגונים טענו כי תהליך הרישום ישמש את ממשל טראמפ לביצוע גירושים המוניים וכי יש להכפיף אותו לתקופת הערות ציבוריות ארוכה לפני שהוא הופך לדרישה מחייבת. אולם השופט מקפאדן טען כי הנזקים האפשריים של המרשם, כפי שנטען על ידי קבוצות התמיכה, היו "ספקולטיביים" וכי הארגונים "לא הראו שלחבר כלשהו יש נזק קונקרטי שבית משפט יכול להכיר בו".
השופט ציין כי חוקים המחייבים אזרחים זרים להירשם אצל הממשל הפדרלי קיימים עוד מחוק רישום הזרים משנת 1940, כאשר הדרישה הנוכחית נובעת מחוק ההגירה והאזרחות משנת 1952.
הצו הנשיאותי של טראמפ מיום היכנסו לתפקיד הורה למשרד לביטחון המולדת להקים את המרשם תחת סעיף 262 לחוק ההגירה והאזרחות ו"להבטיח שאי-ציות יטופל כעדיפות אכיפה אזרחית ופלילית".
לפי ה-USCIS, "כדי שזרים לא רשומים יוכלו למלא את חובתם על פי חוק ההגירה והאזרחות סעיף 262, הסוכנות מקימה טופס ותהליך חדשים שבאמצעותם הם יוכלו להירשם. לאף זר לא תהיה תירוץ לאי-ציות לחוק זה".
התוכנית השנויה במחלוקת הוכרזה לראשונה על ידי שירותי האזרחות וההגירה האמריקאיים (USCIS) בפברואר, בעקבות צו נשיאותי שחתם טראמפ ביומו הראשון בבית הלבן תחת הכותרת "הגנה על העם האמריקאי מפני פלישה". הצו הורה למשרד לביטחון המולדת להקים מרשם תחת סעיף 262 לחוק ההגירה והאזרחות, ו"להבטיח שאי-ציות יטופל כעדיפות אכיפה אזרחית ופלילית"
מבקרי התוכנית טוענים כי היא מהווה צעד ראשון לקראת מבצע גירוש המוני, מה שהיה אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות של טראמפ במהלך מסע הבחירות שלו. הם מביעים חשש כי המידע שייאסף ישמש לאיתור ומעצר של מיליוני אנשים החיים בארצות הברית ללא מעמד חוקי.
"ההחלטה היום היא מכה קשה לקהילות מהגרים ברחבי אמריקה," אמר בהצהרה נציג של אחד הארגונים התובעים. "אנו חוששים שזהו רק הצעד הראשון בתוכנית נרחבת יותר שתגרום לסבל אנושי עצום ותפרק משפחות."
מצד שני, תומכי הממשל רואים בהחלטה ניצחון חשוב במאמצים לאכוף את חוקי ההגירה האמריקאיים. "זוהי צעד משמעותי לעבר שליטה טובה יותר בגבולותינו ובמערכת ההגירה שלנו," אמר חבר קונגרס רפובליקני בתגובה לפסיקה.
הארגונים התובעים הודיעו כי הם שוקלים להגיש ערעור על ההחלטה, אך בינתיים התוכנית צפויה להיכנס לתוקף כמתוכנן. מומחי הגירה מעריכים כי יישום התוכנית יהיה מורכב, במיוחד לאור העובדה שמדובר במיליוני אנשים החיים במחתרת ברחבי ארצות הברית.
משרד לביטחון המולדת טרם פרסם פרטים מלאים על כיצד התהליך יפעל בפועל, מה שמותיר שאלות רבות פתוחות לגבי האופן שבו ממשל טראמפ מתכוון לאכוף את הדרישה החדשה ולטפל באלה שלא יצייתו לה.
נכון לעכשיו, מהגרים לא חוקיים רבים נמצאים במצב של חוסר ודאות וחרדה, כאשר ארגוני זכויות אדם ממשיכים לספק ייעוץ משפטי ותמיכה לקהילות המושפעות בזמן שהם מכינים את הצעדים המשפטיים הבאים שלהם.