Banner
הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

"נגד הזרם": מועצת העיר סן פרננדו דוחה במפתיע הצעה להפוך ל"עיר מקלט" למהגרים

בעיר בה חיים אלפי ישראלים לצד קהילות מהגרים מרחבי העולם, ההחלטה מעוררת זעם בקרב תושבים וארגוני זכויות אדם שנאבקים נגד מדיניות הגירוש ההמונית של ממשל טראמפ
04.12.2025 11:00
סוכנויות הידיעות
Banner
Banner

במהלך דרמטי שהותיר רבים המומים, הצביעה מועצת העיר סן פרננדו בקליפורניה ברוב של 3-2 נגד הצעה להכריז על העיר כ"עיר מקלט" למהגרים, למרות תמיכה גורפת מצד הקהילה. ההחלטה התקבלה בישיבת מועצה סוערת שהתקיימה ביום שני, כאשר ראש העיר מרי מנדוזה וחברי המועצה ג'ואל פחרדו וויקטוריה גרסיה הצביעו נגד ההצעה, בעוד סגנית ראש העיר מרי סולוריו וחברת המועצה פטי לופז תמכו בה.

עמק סן פרננדו, הכולל את העיר סן פרננדו ואזורים סמוכים, ידוע בקהילה הישראלית משמעותית המונה כ-25,000 איש, לצד קהילות מהגרים רבות אחרות. רבים מהישראלים באזור הם בעלי עסקים, מקצועות חופשיים ומשפחות שהשתקעו בעמק בעשורים האחרונים, ומהווים חלק אינטגרלי מהמרקם הרב-תרבותי של האזור.

לפי נתוני מפקד האוכלוסין האמריקאי, העיר סן פרננדו עצמה מורכבת מ-92% לטינים, כאשר 34% מאוכלוסייתה נולדו מחוץ לארה"ב. בעוד שהקהילה הישראלית והיהודית מרוכזת יותר באזורים אחרים של עמק סן פרננדו כמו שרמן אוקס ואנסינו, סוגיות הקשורות לזכויות מהגרים נוגעות לכלל תושבי האזור, ללא קשר למוצאם.

 

קהל רב מילא את אולם המועצה ביום שני, כולל נבחרי ציבור, תושבים, בעלי עסקים, מחנכים, פעילי זכויות מהגרים, ארגוני זכויות אדם גדולים, אנשי מקצוע בתחום הבריאות ומהגרים עצמם, שכולם הביעו תמיכה נלהבת בהכרזה. בנוסף, הוגשו 27 תגובות כתובות, 48 מכתבים מתלמידים ומכתב פתוח אחד מחברת המועצה לופז שהביעו תמיכה במעמד עיר מקלט, עם רק תגובה כתובה אחת שהתנגדה להכרזה

 

ההחלטה לדחות את ההצעה באה על רקע פעילות מוגברת של סוכנות ההגירה והמכס (ICE) באזור מאז כניסתו של הנשיא דונלד טראמפ לתפקיד בינואר, כחלק ממדיניות הגירוש ההמונית שלו. תושבים דיווחו על נוכחות של סוכני ICE בעיר סן פרננדו ובשכונות הסמוכות סילמר ופקוימה.

"משפחות כאן בסן פרננדו לא צריכות לחיות בפחד," אמרה חואנה רייס בשם חברת האסיפה סלסט רודריגז, ראש העיר לשעבר של סן פרננדו. "אנא הקשיבו לקהילה ועשו את הדבר הנכון."

קהל רב מילא את אולם המועצה ביום שני, כולל נבחרי ציבור, תושבים, בעלי עסקים, מחנכים, פעילי זכויות מהגרים, ארגוני זכויות אדם גדולים, אנשי מקצוע בתחום הבריאות ומהגרים עצמם, שכולם הביעו תמיכה נלהבת בהכרזה. בנוסף, הוגשו 27 תגובות כתובות, 48 מכתבים מתלמידים ומכתב פתוח אחד מחברת המועצה לופז שהביעו תמיכה במעמד עיר מקלט, עם רק תגובה כתובה אחת שהתנגדה להכרזה.

מלודי קרוספודין, תושבת סן פרננדו, התייחסה למשמעות ההיסטורית של ההחלטה כשציינה שכל אחיו והוריו של סבה הגדול נרצחו בפולין במהלך השואה. "אם אי פעם תהיתם מה הייתם עושים בתקופה ההיא, אתם עושים את זה עכשיו," הכריזה.

חוקים דומים להגנה על מהגרים אומצו בערים רבות בארה"ב, כולל לוס אנג'לס, ברקלי, סנטה אנה, ניו יורק, שיקגו ועוד. מעמד של "עיר מקלט" מבטיח שמשאבי העיר, הרכוש והעובדים לא ישמשו לאכיפת הגירה פדרלית.

במהלך דיון המועצה, פחרדו, מנדוזה וגרסיה טענו שהעיר כבר מגנה על זכויות מהגרים בפועל, ולכן אין צורך להכריז רשמית על מעמד עיר מקלט. "ערי מקלט עלולות להיות מטרה עבור הממשל הנוכחי, ואולי לסכן אנשים עוד יותר," הציע פחרדו, טענה שחזרה על ידי מנדוזה.

אולם, לפי מידע שהוצג על ידי צוות העיר, לסן פרננדו יש שלוש הגנות רשמיות פחות למהגרים בהשוואה ללוס אנג'לס. אלה כוללות איסור על רשויות ההגירה להשתמש באדמות או ברכוש העיר ללא צו, איסור על עובדי העיר לשתף נתונים עם אכיפת ההגירה, ואיסור על עובדים לאסוף מידע על מעמד הגירה אלא אם נדרש על פי חוק.

עבור הקהילה הישראלית בעמק סן פרננדו, ההחלטה נושאת משמעויות מורכבות. מחד, רבים מהישראלים באזור הם אזרחים אמריקאים או בעלי מעמד חוקי, ולכן אינם מושפעים ישירות ממדיניות ההגירה הנוכחית. מאידך, כקהילה שרבים מחבריה הם מהגרים בעצמם, רבים מביעים סולידריות עם הקהילות המושפעות ומודאגים מהשלכות רחבות יותר על הרקמה החברתית והתרבותית של האזור.

בנימין כהן, בעל מסעדה ישראלית בעמק סן פרננדו (שם בדוי), אמר בשיחה: "אנחנו כישראלים וכיהודים מבינים היטב את משמעות הרדיפה והפליטות. רבים מאיתנו או מהוריינו היו פעם זרים במדינה חדשה. יש לנו אחריות מוסרית לתמוך בהגנה על מהגרים, ללא קשר למוצאם."

ארגונים יהודיים באזור, כמו הפדרציה היהודית של לוס אנג'לס ו-HIAS, תמכו בעבר ביוזמות להגנה על מהגרים, מתוך תפיסה שהערכים היהודיים מחייבים סולידריות עם אוכלוסיות פגיעות.

מבקרי ההחלטה טוענים שהיא שולחת מסר מדאיג בתקופה קריטית זו. "אני מרגישה מאוכזבת מאוד. הלב שלי פשוט נשבר עבור כל מי שהגיע," אמרה דיוסי רייס לאחר ההצבעה. "אני בהחלט מרגישה שהמועצה פעלה נגד הקהילה היום. אני מרגישה שחוסר הכבוד שלהם היה ממש רועש."

למרות האכזבה, רייס ציינה שהתוצאה תניע את הקהילה להתארגן ולחשוב כיצד "לשים פעולה מאחורי זה." קבוצות תושבים, כולל חברים מהקהילה הישראלית והיהודית, כבר מתארגנות לפעולות המשך, כולל לובי במועצת העיר והעלאת המודעות בקרב הציבור הרחב לחשיבות הגנה על זכויות מהגרים בכל קהילות עמק סן פרננדו.

ההחלטה של סן פרננדו מדגישה את המתחים הפוליטיים סביב סוגיות הגירה בארה"ב, ואת האתגרים שקהילות מגוונות מתמודדות איתם בניסיון ליצור מדיניות שמאזנת בין דאגות שונות. בעוד שתומכי ההצעה רואים בה צעד הכרחי להגנה על זכויות אדם בסיסיות, המתנגדים מביעים חששות מפני תגובת נגד פדרלית פוטנציאלית וטוענים שהחוקים הקיימים של קליפורניה מספקים כבר הגנה מספקת.

Back To Top