ממשל טראמפ הציב לעצמו מטרה פנימית שאפתנית ביותר: לגרש מיליון מהגרים בלתי חוקיים מארצות הברית בשנה הראשונה של כהונתו השנייה, כך חושף דיווח חדש של הוושינגטון פוסט המבוסס על עדויות של ארבעה פקידים פדרליים בהווה ובעבר המכירים את התוכניות מקרוב.
המספר — מיליון — מוזכר שוב ושוב בשיחות פנימיות בממשל, אך פקידים בכירים נמנעים מלחשוף כיצד הם מתכוונים לספור את המגורשים. מספר זה גבוה פי שניים וחצי מהשיא הקודם של 400,000 גירושים בשנה בתקופת ממשל אובמה, ומומחים טוענים כי היעד נראה בלתי ריאליסטי, אם לא בלתי אפשרי, בהתחשב בתקציב הנוכחי, ברמות הגיוס של פקידי ההגירה, ובעובדה שלמרבית המהגרים יש זכות לדיון בבית משפט לפני גירושם מהמדינה.
על פי הדיווח, יועץ הבית הלבן סטיבן מילר מנהל אסטרטגיה כמעט יומית עם פקידים ממחלקת ביטחון המולדת וסוכנויות פדרליות אחרות כדי לעמוד ביעד זה. אחת האסטרטגיות לעלייה מהירה במספרים, אומרים פקידים, היא למצוא דרכים לגרש חלק מ-1.4 מיליון המהגרים שיש נגדם צווי גירוש סופיים אך לא ניתן לגרשם כי מדינות המוצא שלהם מסרבות לקבלם בחזרה.
סטטיסטיקאים מצביעים על כך שהיעד נראה בלתי מציאותי. מרבית 11 מיליון המהגרים הבלתי חוקיים בארצות הברית זכאים לשימוע בבית משפט להגירה לפני שניתן לגרשם, כולל פושעים, ועם העומס הנוכחי, אלה יכולים להימשך חודשים או שנים
הממשל מנהל משא ומתן עם עד 30 מדינות כדי שיקבלו מגורשים שאינם אזרחיהן, מה שמכונה "מדינות שלישיות". בהליך משפטי אחרון, הממשל הצהיר כי הוא מקווה לשלוח "אלפי" מהגרים ליעדים אלה. הנשיא טראמפ אמר במהלך מסע הבחירות כי הוא רוצה לגרש "מיליוני" מהגרים, וסגן הנשיא ג'יי.די. ואנס אמר בשנה שעברה כי הם יכולים להתחיל עם מיליון.
"הם אומרים את זה בצחוק: 'אנחנו צריכים להגיע למיליון גירושים'", אמר פקיד פדרלי לשעבר על הקצינים המבצעים את הוראות הבית הלבן. "זו המטרה שלהם."
הממשל כבר החל לגרש אנשים למדינות בהן אינם אזרחים, כולל מקסיקו, קוסטה ריקה ופנמה. לפחות מהגר אחד נשלח לרואנדה החודש, אם כי זה היה לאחר משא ומתן נרחב בין עורכי דינו לבין ממשל ביידן.
דובר הבית הלבן קוש דסאי לא השיב לשאלות לגבי היעד של הממשלה, אך אמר בדוא"ל כי לממשל טראמפ יש מנדט מהבוחרים לתקן את הטיפול של ממשל ביידן בביטחון הגבול ובאכיפת ההגירה.
"כל ממשל טראמפ מיושר על מתן מענה למנדט זה, לא על יעדים שרירותיים, עם גישה ממשלתית מלאה להבטיח את הגירוש ההמוני היעיל של מהגרים בלתי חוקיים טרוריסטים ופליליים", אמר.
אולם סטטיסטיקאים מצביעים על כך שהיעד נראה בלתי מציאותי. מרבית 11 מיליון המהגרים הבלתי חוקיים בארצות הברית זכאים לשימוע בבית משפט להגירה לפני שניתן לגרשם, כולל פושעים, ועם העומס הנוכחי, אלה יכולים להימשך חודשים או שנים.
פקידי טראמפ עשו ספקטקל משליחת מאות עצורים לכלא ענק באל סלבדור ולבסיס הימי במפרץ גואנטנמו בקובה, אך אלה הם חלק זעיר מאלה השוהים במדינה שלא כחוק. פקידים עדיין נתקלים במכשולים כספיים ומשפטיים, וביקורת כמעט קבועה מהבית הלבן הורידה את המורל בקרב קציני הגירה העובדים במלוא הקיטור אך הולכים ומפקפקים ביכולתם לעמוד ביעדים השאפתניים.
על פי הדיווח, יועץ הבית הלבן סטיבן מילר מנהל אסטרטגיה כמעט יומית עם פקידים ממחלקת ביטחון המולדת וסוכנויות פדרליות אחרות כדי לעמוד ביעד זה. אחת האסטרטגיות לעלייה מהירה במספרים, אומרים פקידים, היא למצוא דרכים לגרש חלק מ-1.4 מיליון המהגרים שיש נגדם צווי גירוש סופיים אך לא ניתן לגרשם כי מדינות המוצא שלהם מסרבות לקבלם בחזרה
סיבה עיקרית נוספת לכך שממשל טראמפ כנראה לא יגיע למיליון גירושים היא שחציות הגבול הבלתי חוקיות צנחו, והן היסטורית היוו את מרבית הגירושים. לאחר ששלח מאות חיילים לגבול, חציות בלתי חוקיות צנחו ליותר מ-7,000 במרץ, הנמוכות ביותר מזה עשורים.
דוריס מייסנר, נציבת הגירה לשעבר ועמיתה בכירה במכון מדיניות ההגירה, אמרה כי ניתוח ראשוני של הנתונים הזמינים מראה כי מעצרים בפנים ארה"ב עלו באופן חד, אך הגירושים אינם מדביקים את הקצב.
ICE נראית בדרך למעצר של כמעט 240,000 מהגרים בשנת הכספים הנוכחית, יותר מכפול מהשנה שעברה, אמרה. אבל מייסנר אמרה שהסוכנות, בקצב הנוכחי, תגרש כ-212,000 איש, פחות מ-271,484 הגירושים בשנת הכספים האחרונה - שרובם נעצרו לאחר חציית הגבול הדרומי באופן בלתי חוקי.
הגישה החפוזה של ICE הדאיגה פעילים וכמה שופטים פדרליים, במיוחד לאחר שקציני הגירה הודו בטעות גירושו של גבר סלבדורי לכלא ענק במדינה זו במרץ למרות צו בית משפט האוסר זאת כי הוא קיבל איומי מוות מכנופיות שם.
שופטים פדרליים בטקסס ובניו יורק חסמו ניסיונות של הממשל להשתמש בחוק סמכויות מלחמה כדי לגרש חברי כנופיות ונצואליים לכאורה ללא שימוע. שופט פדרלי בבוסטון גם הוציא צו זמני בחודש שעבר האוסר על פקידים לגרש מהגרים לפי חוקי הגירה רגילים למדינה שבה הם אינם אזרחים מבלי לתת להם תחילה "הזדמנות משמעותית" לבקש הגנה הומניטרית בארה"ב.
מזכירת ביטחון המולדת קריסטי ל. נעם הוציאה תזכיר לראשי שלוש סוכנויות ההגירה העיקריות שבו נאמר כי לפני גירוש מישהו למדינה שלישית, הקצינים חייבים לבדוק אם יש להם "הבטחות דיפלומטיות" שמהגרים "לא יירדפו או יעונו" שם.
למרות המהלכים האגרסיביים, מומחים ופקידים כאחד מטילים ספק חמור ביכולת הממשל להגיע ליעד המיליון, ונראה כי המרדף אחרי המספר השאפתני עלול לגרום נזק משפטי ומוסרי כאחד.