דרמה משפטית יוצאת דופן מתרחשת בימים אלה בלואיזיאנה, כאשר מערכת המשפט המדינתית מנסה לעקוף החלטה פדרלית שהתקבלה בשלהי כהונתו של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. במוקד המאבק - גורלו של תומס ס. סנדרס, רוצח ילדה בת 12 שגזר דין המוות שלו הומתק על ידי הנשיא לשעבר בהחלטה שנויה במחלוקת.
חבר מושבעים גדול במחוז קטאהולה החליט להאשים את סנדרס ברצח לקסיס רוברטס, פשע שבוצע לפני 15 שנים ושעליו כבר נשפט והורשע במערכת הפדרלית. התובע המחוזי ברדלי בורג'ט הצהיר בנחישות כי בכוונתו לדרוש עונש מוות - אף שביידן המיר את העונש הפדרלי למאסר עולם בלבד כחלק מגל חנינות שהעניק בדצמבר האחרון.
תומס ס. סנדרס רצח את לקסיס בת ה-12 ואת אמה סולאן רוברטס
"המדינה ויתרה על זכותה לתבוע ב-2010 לטובת הרשויות הפדרליות, שהשיגו צדק עבור לקסיס," הסביר בורג'ט. "אך כעת, משהחליט הנשיא לשעבר לחוס על חייו של רוצח ילדה במקום על הקורבן, נאלצנו להתערב."
הפרשה החלה בקיץ 2010, כשסנדרס, פועל מחסן בלאס וגאס, הכיר את סואלן רוברטס ובתה לקסיס. לאחר חודשיים של היכרות, השלושה יצאו לטיול משפחתי לגרנד קניון. מה שהחל כחופשה תמימה הפך לסיוט כאשר בדרך חזרה סטה סנדרס ממסלולם, רצח את האם במדבר אריזונה, וחטף את הילדה.
במשך ימים ארוכים החזיק סנדרס את לקסיס בשבי תוך שהוא נודד ברחבי ארה"ב, לפני שרצח גם אותה באכזריות ביערות לואיזיאנה. גופתה התגלתה באוקטובר 2010 על ידי ציידים מקומיים, כחודש אחרי הרצח.
התיק זכה לתהודה רבה בעת המשפט הפדרלי, שנמשך ארבע שנים והסתיים בגזר דין מוות ב-2014. "ילדה צעירה נאלצה לצפות ברצח אמה, הוחזקה בשבי ימים ארוכים, וחייה נקטעו באכזריות בלתי נתפסת," אמרה אז עוזרת התובע הכללי, לסלי קולדוול.
תומס ס. סנדרס עשוי לקבל עונש מוות מחדש
אלא שהמקרה הפך לזירת קרב פוליטית כאשר ביידן, בצעד שעורר זעם רב, החליט להמיר את עונשו של סנדרס יחד עם 36 אסירים נוספים שהיו בתא המוות הפדרלי. ההחלטה, שהתקבלה ביום חג המולד, הובילה לתגובה חריפה מצד הנשיא טראמפ, שכתב בפלטפורמת התקשורת שלו: "אני מסרב לאחל חג שמח לאותן 'נשמות' - במקום זאת, לכו לעזאזל!"
כעת, המערכת המשפטית בלואיזיאנה מנסה לקבוע תקדים שיאפשר לה להעמיד לדין מחדש פושע שכבר נשפט במערכת הפדרלית – מהלך שעשוי להשפיע על יחסי הגומלין בין המערכת הפדרלית והמדינתית בארה"ב לשנים רבות.