
ביום הרביעי למבצע "שאגת הארי" כי צה"ל זנח את המדיניות של החזקת חמש עמדות הגנה קבועות סמוך לגדר, ועבר לתפיסה התקפית וגמישה. כוחות שריון, הנדסה וחי"ר חדרו לשטח לבנון, התמקמו בנקודות שולטות והשיגו יתרון טופוגרפי על פני מערכי חיזבאללה שהוקמו לאורך שנים.

המהלך מגובה בהנחיה מפורשת של הרמטכ"ל, רב־אלוף אייל זמיר, שהצהיר כי "לא יהיו עוד פינויים של יישובים ישראליים". כדי לממש הצהרה זו, נדרש שינוי בקו המגע: לא להמתין לאיום על הגדר, אלא להרחיק אותו לשטח האויב.
המשמעות המבצעית ברורה: שליטה בגובה משפרת תצפית, טיווח ושליטה באש. מערך טילי הנ"ט של חיזבאללה — ובהם קורנט ומילאן — נשען על קו ראייה ישיר אל המטרה. תפיסת הרכסים מערערת את העיקרון הזה ומצמצמת את מרחב הפעולה של חוליות הנ"ט.
המהלך מגובה בהנחיה מפורשת של הרמטכ"ל, רב־אלוף אייל זמיר, שהצהיר כי "לא יהיו עוד פינויים של יישובים ישראליים". כדי לממש הצהרה זו, נדרש שינוי בקו המגע: לא להמתין לאיום על הגדר, אלא להרחיק אותו לשטח האויב.
לפי גורמים ביטחוניים, הטריגר המיידי היה זיהוי תנועות של כוח רדואן — יחידת העילית של חיזבאללה — בסמוך לגבול. הכוח, שאומן בסוריה ובאיראן, נחשב לזרוע ההתקפית של הארגון. נוכחותו סמוך לגדר הוגדרה כאיום המחייב תגובה מהירה כדי לשמר יוזמה מבצעית.
בשלב זה אין מדובר בכיבוש עומק, אלא בפריסה בתוך רצועת ביטחון מצומצמת של מאות מטרים עד קילומטרים בודדים מהגבול. היעד המוצהר הוא יצירת חיץ שיאפשר ניטור, סיכול ותקיפה של חוליות המתקרבות לגדר או נערכות לירי לעבר יישובי הצפון.
במקביל לפעולה הקרקעית, פרסם דובר צה"ל בערבית הוראות פינוי ליותר מחמישים כפרים בדרום לבנון. התושבים נקראו להתרחק לפחות קילומטר מתשתיות חיזבאללה — צעד שנתפס כהכנה לאפשרות של הרחבת התקיפות מן האוויר ומהקרקע. ניסיון העבר מלמד כי היקף כזה של אזהרות מקדים לעיתים שלב הסלמה משמעותי.
גם הזירה הבינלאומית דרוכה. שגרירות ארצות הברית בתל אביב הודיעה כי הממשל עוקב מקרוב אחר ההתפתחויות, ובאזור החוף נוכחות כלי שיט אמריקאיים. המסר ברור: לישראל יש גיבוי מדיני־אסטרטגי. מנגד, ממשלת לבנון שומרת על שתיקה יחסית, וחיזבאללה מגיב בזהירות — התנהלות שמעידה, לדעת פרשנים, על בחינה מדוקדקת של הצעד הבא.
צה"ל חצה קו שלא נחצה זה שנים. גם אם המהלך מוגבל בשלב זה, הוא מאותת על נכונות להסלמה מבוקרת במטרה לשקם הרתעה ולהבטיח את ביטחון יישובי הגליל. השאלה שנותרה פתוחה היא אם מדובר ביצירת אזור חיץ קבוע — או בפתיחתה של מערכה רחבה שגבולותיה טרם הוגדרו.
הלילה, על הרכסים שמעל הצפון, מחזיקים חיילי צה"ל בעמדות שהיו עד לאחרונה בשליטת חיזבאללה. המסר ברור: ישראל אינה מסתפקת עוד בבלימה — היא מעבירה את הלחימה לשטח שממנו יצא האיום.