מי באמת "חולה מדי לעבוד"? הקרב על ביטוח הבריאות של מיליוני אמריקאים
25 מדינות ומחוז קולומביה תובעים את ממשל טראמפ בניסיון לבלום כלל חדש שלדבריהם יקשה על חולים לקבל פטור מדרישות העבודה של תוכנית מדיקייד. הממשל טוען כי מדובר במאבק בהונאות ובבזבוז כספי ציבור, אך המתנגדים מזהירים מפני אובדן ביטוח רפואי למיליוני אמריקאים, עומס כבד על רופאים ומערכת שתאלץ חולים להוכיח מחדש עד כמה הם חולים.
האזינו לכתבה זו
מי באמת "חולה מדי לעבוד"? הקרב על ביטוח הבריאות של מיליוני אמריקאים
14.07.2026 19:00
0:00 / 0:00
07.14.2026 19:00
סוכנויות הידיעות
מי יקבע אם אדם חולה מספיק כדי להיות פטור מעבודה ולהמשיך לקבל ביטוח רפואי ציבורי – הרופא שמכיר את מצבו, או הממשלה הפדרלית? השאלה הזו עומדת במרכז אחד העימותים המשפטיים הגדולים ביותר של השנה בארצות הברית. קואליציה של 25 מדינות ומחוז קולומביה הגישה לבית המשפט הפדרלי בבוסטון תביעה נגד ממשל טראמפ, בטענה שכלל חדש שפרסם משנה בפועל את תנאי הזכאות לפטור מדרישות העבודה של תוכנית מדיקייד, ועלול להשאיר מיליוני אמריקאים ללא כיסוי רפואי.
שלח
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
Phone
שלח
שורש המחלוקת נעוץ ברפורמה שאישר הקונגרס במסגרת חוק "החוק הגדול והיפה". החוק קבע כי החל מ-1 בינואר 2027 יידרשו רוב מבוטחי מדיקייד בגילאי 19 עד 64 להשלים לפחות 80 שעות בחודש של עבודה, לימודים, הכשרה מקצועית או שירות קהילתי כדי להמשיך להיות זכאים לביטוח. עם זאת, המחוקקים קבעו גם רשימת פטורים, ובה נשים הרות, הורים לילדים צעירים ואנשים המוגדרים "חלשים מבחינה רפואית".
דווקא סביב ההגדרה הזו התפתחה המחלוקת. לטענת המדינות התובעות, מינהל מדיקר ומדיקייד הוסיף בפרשנות החדשה תנאים שלא הופיעו בחוק המקורי, ובכך צמצם משמעותית את מספר האנשים שיוכלו לקבל פטור. המשמעות, לדבריהן, היא שחולים רבים שנחשבו עד היום פטורים מדרישות העבודה יידרשו כעת להוכיח באופן פרטני שאינם מסוגלים לעבוד.
בממשל טראמפ דוחים את הביקורת. מנהל מינהל מדיקר ומדיקייד, ד"ר מהמט עוז, טוען כי המטרה היא למנוע ניצול לרעה של כספי הציבור. לדבריו, הממשלה מבקשת לוודא שהפטורים יינתנו רק למי שבאמת זכאים להם. "אנחנו סלחנים, אבל לא טיפשים", אמר לאחר פרסום התקנות
הדוגמה שמציגים מומחי בריאות ממחישה את הוויכוח. בעבר, חולים הסובלים מהפרעות התמכרות או ממחלות מסוימות יכלו להיחשב באופן אוטומטי כמי שעומדים בהגדרת "חלשים רפואית". לפי הפרשנות החדשה, רבים מהם ייאלצו להציג מסמכים רפואיים נוספים ולעבור הליך פרטני, מה שעלול להאריך את התהליך ולהוביל לשלילת זכאות גם ממי שבפועל אינם מסוגלים לעמוד בדרישות העבודה.
הרופאים עצמם מזהירים כי הם אינם אמורים להיות אלה שיכריעו האם מטופל מסוגל לעבוד 80 שעות בחודש. לדבריהם, הכשרתם היא לטפל במחלות ולא לקבוע זכאות להטבות ממשלתיות, והכלל החדש עלול להפוך אותם לחלק ממנגנון בירוקרטי מסובך שמעולם לא הוכשרו לבצע.
בממשל טראמפ דוחים את הביקורת. מנהל מינהל מדיקר ומדיקייד, ד"ר מהמט עוז, טוען כי המטרה היא למנוע ניצול לרעה של כספי הציבור. לדבריו, הממשלה מבקשת לוודא שהפטורים יינתנו רק למי שבאמת זכאים להם. "אנחנו סלחנים, אבל לא טיפשים", אמר לאחר פרסום התקנות. לטענת גורמים בממשל, תוכנית מדיקייד סבלה במשך שנים מתשלומים שגויים והצהרות לא מדויקות, והחמרת הבקרה נועדה להבטיח שהכסף הציבורי יגיע למי שבאמת זקוקים לו.
המתנגדים משיבים כי הבעיה האמיתית אינה הונאות אלא חסמים בירוקרטיים. לדבריהם, דווקא אוכלוסיות חלשות – חולים כרוניים, אנשים עם מוגבלויות או מכורים הנמצאים בתהליך שיקום – יתקשו לעמוד בדרישות החדשות, גם אם מצבם הרפואי מצדיק פטור מלא.
מאחורי הוויכוח המשפטי מסתתרים גם סכומי עתק. לפי הערכת משרד התקציבים של הקונגרס, דרישות העבודה החדשות יחסכו לממשלה הפדרלית כ-326 מיליארד דולר בעשור הקרוב. במקביל, מחקרים מעריכים כי עד שנת 2034 עלולים כ-4.8 מיליון אמריקאים לאבד את ביטוח הבריאות שלהם בעקבות השינויים.
גם הניסיון הקודם מעורר סימני שאלה. בשנת 2018 הנהיגה ארקנסו דרישות עבודה דומות במסגרת תוכנית מדיקייד. בתוך חודשים ספורים איבדו כ-18 אלף בני אדם את הכיסוי הביטוחי שלהם, אולם מחקר של אוניברסיטת הרווארד לא מצא עלייה משמעותית בשיעור התעסוקה במדינה. בסופו של דבר הורה בית משפט פדרלי להפסיק את התוכנית.
הלחץ על המדינות כבר החל. אף שדרישות העבודה עצמן ייכנסו לתוקף רק בתחילת 2027, החוק מחייב את המדינות להתחיל לעדכן את המבוטחים על השינויים כבר עד סוף אוגוסט השנה. לטענת העותרות, המשמעות היא השקעת משאבים עצומים בגיוס עובדים, הקמת מערכות מחשוב חדשות והיערכות מנהלית – עוד לפני שבית המשפט יכריע אם התקנות החדשות בכלל חוקיות.
כעת ממתינים כל הצדדים להכרעת בית המשפט הפדרלי בבוסטון. אם השופטים יקבלו את עמדת המדינות, ייתכן שהרפורמה תיעצר עוד לפני שתיכנס לתוקף. אם הממשל ינצח, מיליוני מבוטחי מדיקייד עלולים למצוא את עצמם במציאות חדשה, שבה לא די להיות חולה – אלא יהיה צורך גם להוכיח זאת מחדש מול המערכת הבירוקרטית.