תוכניתו של נשיא פיפ"א ג'אני אינפנטינו למכור נתח מהמונדיאל למשקיעים פרטיים הציתה מרד חסר תקדים. איגוד הכדורגל האירופי מאיים להחרים את כל טורנירי פיפ"א, צפון אמריקה ואסיה מצטרפות לביקורת – ובכירים בכדורגל העולמי מזהירים: "המונדיאל אינו למכירה".
האזינו לכתבה זו
מלחמה על המונדיאל: אירופה מאיימת להפיל את פיפ"א
30.07.2026 17:00
0:00 / 0:00
07.30.2026 17:00
משבר חסר תקדים מאיים לטלטל את הכדורגל העולמי. מה שנראה עד לפני ימים אחדים כמהלך פיננסי שאפתני של נשיא פיפ"א, ג'אני אינפנטינו, הפך בתוך שעות לעימות שעלול לערער את שליטתו בארגון ואף להעמיד בספק את עתידו של המונדיאל כפי שהעולם מכיר אותו.
שלח
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
Phone
שלח
במרכז הסערה עומדת תוכנית להקים חברה מסחרית חדשה, שתנהל את נכסי הדגל של פיפ"א ובראשם גביע העולם. במסגרת המהלך מבקשת פיפ"א למכור עד 21% ממניות החברה למשקיעים פרטיים ולגייס כ־4.2 מיליארד דולר. לפי הערכת בנק ההשקעות ג'יי. פי. מורגן צ'ייס, שווי החברה החדשה עשוי להגיע ל־20 מיליארד דולר.
את קבוצת המשקיעים צפויה להוביל חברת ההשקעות "ת'רייב קפיטל", שהוקמה בידי ג'ושוע קושנר, אחיו של ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. כדי להבטיח רוב להצעה הבטיח אינפנטינו לכל אחת מ־211 התאחדויות הכדורגל החברות בפיפ"א מענק של 20 מיליון דולר, אך העניק להן פחות מחודשיים להחליט אם לתמוך במהלך.
מה שנראה עד לפני ימים אחדים כמהלך פיננסי שאפתני של נשיא פיפ"א, ג'אני אינפנטינו, הפך בתוך שעות לעימות שעלול לערער את שליטתו בארגון ואף להעמיד בספק את עתידו של המונדיאל כפי שהעולם מכיר אותו.
התגובה האירופית הייתה חריפה במיוחד. איגוד הכדורגל האירופי, המייצג 55 התאחדויות לאומיות, כינס דיון חירום שבמהלכו הביעו יותר מ־40 התאחדויות התנגדות נחרצת לתוכנית. בסיום הישיבה הודיע הארגון כי אם פיפ"א לא תיסוג מהמהלך ותעניק ערבויות ברורות שלא תנסה בעתיד להכניס בעלות פרטית למפעליה, נבחרות אירופה לא ישתתפו בטורנירים של פיפ"א.
בהודעה החריגה שפרסם הארגון נכתב כי "הכדורגל אינו רכוש של איש, ופיפ"א אינה יכולה למכור אותו". עוד הוסיפו כי "יש דברים שפשוט חשובים מכדי למכור אותם. גביע העולם שייך לכדורגל, וכך הוא חייב להישאר".
האיום האירופי אינו סמלי בלבד. ללא השתתפותן של נבחרות אירופה יאבד המונדיאל את עיקר ערכו הספורטיבי והמסחרי. מרבית אלופות העולם, הכוכבים הגדולים ביותר והנבחרות החזקות ביותר מגיעים מהיבשת. במונדיאל האחרון שש מתוך שמונה העולות לרבע הגמר היו אירופיות, ורוב מוחלט של השחקנים היקרים בעולם משחקים בנבחרות אירופה.
גם מחוץ ליבשת ההתנגדות מתרחבת. קונפדרציית הכדורגל של צפון ומרכז אמריקה והקריביים הודיעה כי היא מתנגדת להצעה בשל חוסר השקיפות, לוח הזמנים הקצר והעובדה שהמהלך כלל לא נדון במוסדות הממשל של פיפ"א. בארגון תהו מדוע יש צורך למכור נכסים פרטיים דווקא לאחר שפיפ"א נהנתה מהמונדיאל הרווחי ביותר בתולדותיה.
גם נשיא קונפדרציית הכדורגל של אסיה, השייח' סלמאן בן איברהים אל־ח'ליפה, הנחשב לבעל ברית ותיק של אינפנטינו, פרסם מכתב חריג שבו הזהיר כי פיפ"א פועלת באופן חד־צדדי ופוגעת ביסודות שעליהם נשען הכדורגל העולמי. לדבריו, יוזמה בסדר גודל כזה אינה יכולה לצאת לפועל ללא הסכמה רחבה של כל היבשות.
המרד הזה עלול להפוך למשבר הפוליטי החמור ביותר שידע אינפנטינו מאז נכנס לתפקידו. בעבר הצליחה אירופה לבלום את תוכניתו לקיים את המונדיאל אחת לשנתיים, וכעת נדמה כי היא מוכנה להשתמש שוב בכוחה כדי לעצור את אחת היוזמות השאפתניות ביותר שלו.
למעשה, ללא אירופה, ספק אם יש למשקיעים מה לרכוש. מונדיאל ללא נבחרות כמו צרפת, אנגליה, ספרד, גרמניה, איטליה או פורטוגל, וללא כוכבים כמו קיליאן אמבפה, לאמין ימאל, ארלינג הולאנד וג'וד בלינגהאם, יאבד חלק גדול מהעניין הציבורי ומהשווי המסחרי שלו.
כעת ניצב אינפנטינו בפני אחד המבחנים הגדולים בקריירה שלו. אם אירופה תעמוד באיומיה ותצליח לגייס לצדה יבשות נוספות, התוכנית עלולה לקרוס עוד לפני שתעלה להצבעה – ולפתוח מאבק חדש על עתידה של פיפ"א ועל השליטה בכדורגל העולמי.