
מטוסי קרב הוזנקו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ״ץ קיימו התייעצות ביטחונית דחופה, ובנתב״ג אף הופסקו זמנית ההמראות. אלא שככל שהצטבר המידע התברר כי הסיפור, חריג ככל שנשמע, היה שונה לחלוטין: לא מחבלים השתלטו על המטוס. לפי הדיווחים המעודכנים בישראל, החשד המרכזי הוא שעימות אלים פרץ בין שני האנשים שאמורים היו להטיס אותו בבטחה - הקברניט וטייס המשנה.
הדרמה החלה בטיסה 1073 של פליי דובאי, שהמריאה מדובאי בדרכה לנמל התעופה בן גוריון. במהלך הטיסה מעל האזור הסעודי נרשמה לפתע הנמכה חריגה ומהירה של המטוס, שהיה בגובה שיוט וירד לכיוון 15 אלף רגל. במקביל הוא סטה מהמסלול המתוכנן לישראל וביצע שינוי כיוון.
ואז הגיע האות שהפך מצב חירום תעופתי לאירוע ביטחוני.

בעולם התעופה, 7500 אינו עוד אות מצוקה. זהו הקוד המשמש להתרעה על התערבות בלתי חוקית בשליטה במטוס, והוא מזוהה בראש ובראשונה עם חטיפה או ניסיון השתלטות. מבחינת מי שעוקב אחר מטוס בדרכו לישראל, המשמעות הייתה ברורה: עד שיוכח אחרת, צריך להתייחס לאפשרות שמישהו השתלט על המטוס.
המטוס שידר תחילה את הקוד 7700 - קוד המצוקה הבינלאומי הכללי. הוא יכול לשמש במקרים רבים, מתקלה טכנית חמורה ועד מצב רפואי או כל אירוע אחר שבו הצוות זקוק לסיוע מיידי. אלא שזמן קצר לאחר מכן הופיע גם הקוד 7500.
בעולם התעופה, 7500 אינו עוד אות מצוקה. זהו הקוד המשמש להתרעה על התערבות בלתי חוקית בשליטה במטוס, והוא מזוהה בראש ובראשונה עם חטיפה או ניסיון השתלטות. מבחינת מי שעוקב אחר מטוס בדרכו לישראל, המשמעות הייתה ברורה: עד שיוכח אחרת, צריך להתייחס לאפשרות שמישהו השתלט על המטוס.
בישראל הגיבו בהתאם. מטוסי חיל האוויר הוזנקו, ובדרגים המדיניים והביטחוניים החלו התייעצויות דחופות. גורם ביטחוני שניסה כבר בשלב הראשון לצנן את הדיווחים הבהיר כי אין מידע ודאי על חטיפה וכי ידוע שהטייס הפעיל אות מצוקה.
במקביל, נמל התעופה בן גוריון נערך לאפשרות של אירוע חריג. לפי הדיווחים המעודכנים, ההמראות מנתב״ג הופסקו לזמן קצר בזמן שמערכת הביטחון ניסתה להבין מי שולט במטוס ומה בדיוק מתרחש בתוכו.
אלא שאז הגיעה התפנית המדהימה.
החשד לחטיפה הלך ונחלש לאחר שנוצר קשר עם המטוס והוא הופנה לנחיתה בסעודיה. גורמי הביטחון בישראל קיבלו אינדיקציות שלפיהן לא מדובר באירוע טרור. בהמשך פורסם בישראל כי נבדקת האפשרות שאותות המצוקה הופעלו בעקבות קטטה אלימה בין הקברניט לטייס המשנה בתוך תא הטייס. דיווח מאוחר יותר כבר הציג את העימות בין שני הטייסים כסיבה לאירוע.
המטוס נחת בשלום בטאבוק שבסעודיה, והחשש לחטיפה נשלל. דיווחים מחוץ לישראל אישרו אף הם כי המטוס נחת וכי האירוע אינו נחשב עוד לחטיפה; גם לשכת ראש הממשלה מסרה מוקדם יותר כי לפי המידע שבידיה לא מדובר באירוע חטיפה.
אם אכן יתברר סופית כי שני הטייסים הגיעו לעימות פיזי במהלך הטיסה, מדובר באירוע בטיחותי יוצא דופן בחומרתו. שני האנשים האחראים יחד להפעלת המטוס, לקבלת החלטות בשעת חירום ולחייהם של מאות נוסעים אינם אמורים, כמובן, להגיע למצב שבו עימות ביניהם פוגע בתפעול תא הטייס.
עדיין לא ברור מה הצית את המריבה, מי משני הטייסים הפעיל את קודי החירום ובאילו נסיבות, והאם קוד 7500 נבחר בכוונה כדי להתריע בפני הרשויות על אובדן שליטה בתוך תא הטייס. גם לא פורסמה בשלב זה גרסה מפורטת של חברת פליי דובאי לגבי התנהלות אנשי הצוות. הדיווחים הראשוניים על קטטה הם אפוא התפתחות משמעותית, אך נסיבותיה המדויקות עדיין טעונות בירור רשמי.
על פי אחד הדיווחים, על המטוס היו 174 נוסעים, בהם 27 ילדים. כלי תקשורת ישראליים דיווחו על כ־180 ישראלים, ולכן בשלב זה המספר המדויק של הישראלים והנוסעים הכולל עדיין משתנה בין המקורות.
עבור הנוסעים, מה שהחל כטיסה שגרתית של כמה שעות מדובאי לישראל הפך בתוך דקות לאירוע שכלל הנמכה חדה, שינוי מסלול, נחיתת חירום במדינה אחרת ומערכת ביטחון שלמה שנערכת לאפשרות של חטיפה.
אבל הסיום, לפחות מבחינת החשש הגדול ביותר, היה טוב: המטוס נחת בשלום, והחשד לחטיפה נשלל. עכשיו נותר לברר כיצד עימות בין שני אנשי צוות בתא הטייס הצליח להקפיץ את חיל האוויר ולהפעיל בתוך דקות נוהל חירום בישראל ובאזור כולו.