זה זמן רב שצריכת דגים מהווה חלק מההמלצות לתזונה בריאה. הדג מכיל חלבונים באיכות גבוהה, ויטמינים, שומן בריא ונחשבים לבחירה בריאה באופן כללי. הדגים השמנים עשירים גם באומגה 3; שומן שזכה לתשומת לב רבה מצד חוקרים, בשנים האחרונות.
ההוכחות אינן חזקות מספיק, אך המדענים מנסים למצוא קשר כלשהו בין צריכת דגים לבין צמצום הסיכון לסרטן ולדלקות ושיפור בריאות הלב וכלי הדם. מחקרים שונים ניסו למצוא קשר בין צריכת אומגה 3 לבין בריאות הנפש, הזדקנות וראייה. העבודה על מחקרים עכשוויים נמשכת, אך הממצאים נוטים לסתור זה את זה או שהם מעלים קשרים חלשים.
בהמשך לכך, הקשר בין צריכה כבדה של דגים ואומגה 3 לבין בריאות טובה עדיין עומד לדיון.
לאחרונה, ביצע צוות חוקרים מהלך שמטרתו למצוא תשובה לשאלה החשובה, האם צריכת דגים משפיעה על הסיכון למוות, וכיצד אומגה 3 מסייע לתהליך. החוקרים ניתחו נתונים ממחקר שבחן את השפעותיה של דיאטה בשם NIH-AARP על בריאות המשתתפים. מדובר במחקר הגדול ביותר שעסק בדיאטה והשפעתה על הבריאות שבוצע אי פעם, במסגרתו עקבו החוקרים אחר 240,729 גברים ו-180,580 נשים במשך 16 שנה.
המשתתפים סיפקו מידע על הרגלי התזונה שלהם ובריאותם עמדה תחת פיקוח. במהלך המחקר מתו 54,230 גברים ו-30,882 נשים.
הממצא העיקרי של המחקר הצביע על כך שצריכת דגים ואומגה 3 צמצמה את התמותה הכוללת. בנוסף, מניתוח הנתונים, מצאו החוקרים, כי גברים שאכלו יותר דגים היו בסיכון נמוך בתשעה אחוזים למוות, בהשוואה לגברים שאכלו פחות דגים.
ניתוח ממצאי המחקר העלה גם, כי גברים שאכלו יותר דגים היו בסיכון נמוך בעשרה אחוזים למוות ממחלות לב וכלי דם; בסיכון נמוך בשישה אחוזים למוות מסרטן; בסיכון נמוך ב-20 אחוז למוות ממחלות בדרכי הנשימה ובסיכון נמוך ב-37 אחוז למוות ממחלת כבד כרונית.
בקרב נשים, ניתוח הממצאים העלה, כי המשתתפות במחקר שצרכו יותר דגים היו בסיכון נמוך בשמונה אחוזים למוות; בסיכון נמוך בעשרה אחוזים למוות ממחלות לב וכלי דם ובסיכון נמוך ב-38 אחוז למוות מאלצהיימר.
בשילוב מרכיב האומגה 3 נמצא, כי גברים ונשים שצרכו יותר אומגה 3 היו בסיכון נמוך ב-15 אחוז וב-18 אחוז, בהתאמה, למוות ממחלות קרדיו-וסקולריות.
חשוב לציין, כי תוצאות המחקר לא חלות על צריכת דגים מטוגנים. בקרב גברים צריכת דגים מטוגנים העלתה את הסיכון לתמותה. בקרב נשים, צריכת דגים מטוגנים העלתה את הסיכון למוות ממחלות קרדיו-וסקולריות, ממחלות בדרכי נשימה ומוות בכלל. טיגון הדגים יוצר חומצות שומן רווי, מגביר את צפיפות האנרגיה של המזון ומבטל את יתרונות האומגה 3.
לסיכום, נמצא קשר בין צריכת דגים שאינם מטוגנים ואומגה 3 לבין צמצום הסיכון למוות.