מזכיר המדינה המכהן של ג'ורג'יה, בריאן קמפ, המתמודד בבחירות הקרובות למשרת המושל, מחק שלא כהלכה קרוב ל-400 אלף מצביעים פוטנציאליים מפנקס הבוחרים. כך עולה ממספר חקירות בנושא. לדברי העיתונאי החוקר גרג פאלאסט, מנהל מכון העיתונות החוקרת הקרויה על שמו, אומר כי ניתוח שהזמין העלה כי 340,134 בוחרים הוסרו מפנקס בעלי זכות ההצבעה בתואנה שעברו מן המדינה - אולם הם עדיין מתגוררים בכתובת בה נרשמו.
מירוץ צמוד ומאות אלפים שזכותם להצביע נשללת בדקה ה-90. סטייסי אייברמס (צילום" פראס גריפין, גטי) ובריאן קמפ (צילום: ג'סיקה מקגאוון, גטי)
"הרישום שלהם מבוטל. לא על תנאי, לא מוקפא - מבוטל. אם הם יופיעו להצביע בשישה בנובמבר הם לא יורשו לעשות זאת. זה לא צודק", אמר פאלאסט לכתבים בשיחת ועידה שלשום (שישי). "אנחנו יכולים להוכיח שהם עדיין גרים שם. צריך להרשות להם להצביע."
פאלאסט וארגון בשם The Georgia Coalition for the People’s Agenda הגישו ביום שישי תביעה משפטית נגד קמפ בדרישה שיחשוף תיעוד נוסף הנוגע להסרת בוחרים מן המרשם בידי המדינה.
תחת נהלי ג'ורג'יה, בוחרים רשומים שלא הצביעו במשך שלוש שנים מקבלים הודעה המבקשת מהם לאשר שהם עדיין גרים בכתובת הרשימה. אם אינם מחזירים את הטופס, הם נרשמים כלא-פעילים. אם אינם מצביעים בשתי מערכות בחירות כלליות לאחר מכן, הם מוסרים מן הפנקס.
ג'ורג'יה הסירה בדרך זו 534 אלף מצביעים מן המרשם ב-2016 וב-2017. חקירתו של פאלאסט, שעשתה שימוש במסדי הנתונים המשמשים חברות שיווק בדואר, העלתה כי 334,134 מן האזרחים האלה עדיין מתגוררים, למעשה, בכתובת בה נרשמו להצביע.
הפגנה נגד מחיקת מצביעים באטלנטה (צילום: MNI Alive)
מבין היתר, 41,797 אכן עזבו את המדינה, ו-8,990 עברו למחוז אחר בתוך ג'ורג'יה. יותר מ-19 אלף הלכו לעולמם. את מעמדם של היתר לא הצליחו החוקרים לקבוע. כדי לסבר את האוזן, בבחירות הקודמות למושל (שחפפו גם הן לבחירות אמצע הכהונה, ב-2014) היו סך הכל פחות משניים וחצי מיליון מצביעים. מדובר בקרוב ל-20% בפוטנציה מכלל המצביעים.
זוהי רק האחרונה מבין סדרה של שערוריות של הפרת הזכות להצביע שעלו במירוץ למשרת מושל ג'ורג'יה. בריאן קמפ מתמודד נגד מול הדמוקרטית סטייסי אייברמס, שאם תנצח תהפוך למושלת האפרו-אמריקאית הראשונה בתולדות ארה"ב.
בנוסף לחקירת הענק של פאלאסט, תביעות אחרות טוענות כי קמפ חסם את רישומם להצבעה של יותר מ-50 אלף איש ואישה, 80% מתוכם שחורים, היספאנים או אסיאנים, בשל טעויות סופר זניחות באיות או בריווח של שמם. בחקירה אחרת נתבע המחוז המגוון-אתנית ביותר במדינה לאחר שדחה מספר חריג של הצבעות נעדרים. במקרה אחר נעצר אוטובוס שהוביל קשישים ממרכז גיל הזהב להצביע בשל טענה כוזבת כי מדובר בפעילות מפלגתית. הקשישים הורדו מן האוטובוס, שאולץ לשוב על עקבותיו.
אייברמס מאשימה את קמפ כי הוא יוצר "עננה של פחד" סביב מימוש זכות ההצבעה במדינה. ג'ו ביזלי, פעיל זכויות אזרח בולט בעיר, אומר כי "קמפ השתמש לרעה בכוחו כמזכיר המדינה כדי לרוקן את פנקס הבוחרים בג'ורג'יה, בעיקר מבעלי עור שחור וחום. אילו היתה לו טיפת יושרת היה מתפטר מתפקידו כמזכיר המדינה, כי אתה לא יכול להיות השופט בבחירות בהן אתה מתמודד".