כלכלת ארה"ב במצב טוב, קצב הצמיחה נמצא בשיא של ארבע שנים וגם שיעור האבטלה באומה הוא הנמוך ביותר מאז סוף שנות השישים. אז האינפלציה כבר כאן, זמן טוב להעלות קצת מחירים לא? עבור כמה חברות התשובה היא כן כאשר אחד התחומים המרכזיים בהם תהיה עליית מחירים הוא תחום המזון ובחברות מסוימות התהליך כבר נמצא בעיצומו.
בשנה הבאה כולנו נצטרך להוסיף עוד כמה דולרים לכמה ממוצרי המזון האהובים עלינו
היום יצאה הודעה מקבילה מצד כמה חברות מזון גדולות על עליית מחירים שתיכנס לפועל בשנה הבאה, זאת כתוצאה לטענתן ממחירי רכיבים גבוהים יותר ועלייה בדמי ההובלה שהן משלמות. בין ענקיות המזון שהוציאו את ההודעה ניתן למצוא את חברת "Mondelez" המייצרת בין השאר את מוצרי "אוראו" ו"מילקה" הפופולאריים, חברת השוקולד הרשי'ז, קוקה קולה, נסטלה וחברת מוצרי הצריכה, יוניליוור (Unilever).
"הייתה יותר פתיחות לעליות מחירים", אמר דירק ואן דה פוט, מנהל בכיר בחברת "Mondelez" לוול סטריט ג'ורנל. ואן דה פוט אמר בראיון כי חברות רבות חששו בהתחלה לבצע עליית מחירים אך לבסוף הבינו כי יש צורך בכך. בחברת המזון והמשקאות המייצרת בין השאר גם את קפה "ג'ייקובס" כבר החלו להעלות מחירים על חלק מהמותגים שלהם כגון דגני "Wheat Thins" ועוגיות "Fig Newtons". עליות מחירים נוספות של מוצרי החברה יחלו בתחילת שנת 2019 כאשר ב"מונדלז" הודיעו כי עליות המחירים תקפות רק לארצות הברית והן יהיו רק על חלק קטן יחסית מסך המוצרים שלהן.
מחיר השוקולד וממתקים נוספים של החברה יעלו בשנה הבאה (צילום: גטי אימג'ס/ בלומברג)
חברה נוספת הידועה בשל השוקולד שלה ומצטרפת לגל עליית המחירים היא הרשי'ז. מנכ"לית החברה, מישל באק הודיעה כי מחירי השוקולד וממתקים נוספים יעלו בשנה הבאה והמשיכה את דבריו של דירק ואן דה פוט מחברת "מונדלז" כאשר אמרה כי התחזקות הכלכלה בארה"ב ביחד עם עלייה בהוצאות הצרכנים שכנעו את משווקי המזון לעשות את הצעד ממנו חששו ולהעלות מחירים.
בחברת קוקה קולה קצת הקדימו את הרשי'ז ו"מונדלז" והקפיצו מחירים כבר במהלך הרבעון השלישי של 2018 שהסתיים לפני כחודש, כפי שהודיעו בענקית המשקאות אתמול. חברת מוצרי הצריכה יוניליוור הצטרפה גם היא למגמה והודיעה על עליית מחירים לא רק על מוצרי מזון אלא גם על מוצרי טיפוח כאשר הנימוק לכך הוא עלייה במחירי הנפט וכימיקלים.
בקוקה קולה החלו להעלות מחירים כבר ברבעון האחרון (צילום: קוקה קולה)
בתאגיד נסטלה (Nestle SA) הודיעו גם כן על עליית מחירים במוצרי טיפוח כאשר חברת נסטלה הודיעה כי היא מעלה את מחיר בקבוקי המים שלה בארה"ב, כדי להתמודד עם עלויות אריזה והפצה גבוהות.
גורם נוסף המשפיע על המחירים בשוק הוא כמובן עניין מכסי המגן שלא נעלם מהכותרות השנה. דיאן סוונק, כלכלנית בכירה בחברת "גרנט ת'ורנטון" (Grant Thornton), אחת מחברות ראיית החשבון והייעוץ הגדולות בעולם, אמרה כי מכסי המגן ביחד עם עליות בהוצאות של החברות מכוונים לעבר עליות מחירים נוספות: "אנחנו עשויים לראות התפוצצות של אינפלציה ברבעון הראשון של 2019".
חברת "Kellogg" המייצרת את דגני קלוגס היא מהחברות הנוספות שהחלו את עליית המחירים כבר בשנה הנוכחית, זאת על אף שיצרניות מזון רבות התקשו להעלות מחירים השנה עקב כך שרשתות סופרמרקטים, כמו גם חברות המעניקות שירותי קניות מזון באינטרנט סירבו מהצד שלהן להעלות מחירים כדי לא לפגוע בעצמן בתחרות עם רשתות מקבילות.
ייצור עוגיות אוראו המפורסמות של חברת "מונדלז". גם הן יעלו קצת יותר (צילום: בלומברג)
גם על רשתות מזון שונות כמו מקדונלדס לא פסחה עליית המחירים כאשר ברשת הענקית על צמיחה של 2.4% במכירות של הרבעון השלישי כתוצאה מעליית מחירי ההמבורגרים שלה.