שירות ההגירה והמכס האמריקאי (ICE) עצר כ-780 מהגרים בפלורידה במהלך מבצע בן ארבעה ימים שהסתיים השבוע, כך עולה מנתוני ICE שהגיעו לידי ה״ניו יורק טיימס״. המבצע, שהחל ביום שני, כוון כנגד מהגרים ללא מסמכים שכבר הוצאו נגדם צווי גירוש סופיים.
על פי הנתונים, יותר מ-275 מתוך העצורים היו מהגרים שכבר ניתנו נגדם צווי גירוש סופיים. המבצע מסמן את הצעד המשמעותי הראשון ביישום מדיניות הגירוש המחמירה של הנשיא דונלד טראמפ מאז שנכנס לתפקידו בינואר, ומהווה חלק ממאמציו להאיץ גירושים של מהגרים ללא מסמכים.
ממשל טראמפ חידש את מדיניות המעצרים ה״אגביים״ במהלך מבצעים כאלה, המאפשרת לסוכנים לעצור מהגרים שלא היו מטרה מקורית במבצע, אך נמצאו בסביבתו של אדם שנחשב כיעד ל-ICE. גישה זו מרחיבה משמעותית את היקף המעצרים בכל מבצע
זוהי הפעם הראשונה בה מבצע מסוג זה מתבצע במסגרת הסכם רשמי עם רשויות אכיפת החוק המקומיות, המכונה ״הסכם 287(g)״, כך מסר גורם רשמי ב-ICE, שביקש להישאר בעילום שם כדי לדון במבצע. הסכם זה מאפשר שיתוף פעולה הדוק בין סוכנויות פדרליות לבין גורמי אכיפה מדינתיים ומקומיים בנושאי הגירה.
ממשל טראמפ חידש את מדיניות המעצרים ה״אגביים״ במהלך מבצעים כאלה, המאפשרת לסוכנים לעצור מהגרים שלא היו מטרה מקורית במבצע, אך נמצאו בסביבתו של אדם שנחשב כיעד ל-ICE. גישה זו מרחיבה משמעותית את היקף המעצרים בכל מבצע.
״זה הולך לפרק משפחות״, אמרה טסה פטיט, המנהלת הביצועית של הקואליציה למען מהגרים בפלורידה, בהתייחסה למעצרים השבוע. ״וזאת אינה המדינה המסבירת פנים שפלורידה הייתה למהגרים במשך עשרות שנים״.
בהתחשב בהיקף המבצע, אמרה פטיט, יש סיכוי שרבים מהעצורים שהו במדינה בסטטוס חוקי כלשהו ואינם בעלי רישום פלילי. לדבריה, הפשיטות הללו מייצגות את ההסלמה הגדולה ביותר באכיפת ההגירה בפלורידה מאז שטראמפ נכנס לתפקיד, והן משקפות הרבה יותר את הבטחותיו לגירוש המוני.
על פי ניתוח של ה״ניו יורק טיימס״ לנתוני בתי המשפט, מאז תחילת 2024, 70 אחוז מצווי הגירוש הוצאו כנגד אנשים שלא הופיעו לדיון בפני שופט הגירה, תהליך שעשוי להימשך שבועות או אפילו שנים. נתון זה מעורר שאלות על הוגנות התהליך ועל הזדמנויות ממשיות להליך משפטי תקין.
מבצעי ICE בקהילות דורשים מחקר ומעקב נרחבים. הם גם מצריכים כוח אדם רב, ולכן ממשל טראמפ גייס מספר סוכנויות אכיפת חוק נוספות. בעלי תפקידים בממשל הגבירו לאחרונה את האזהרות למהגרים ללא מסמכים לעזוב את המדינה מרצונם.
״לנשיא טראמפ ולי יש מסר ברור לאלה השוהים במדינה שלנו באופן בלתי חוקי: עזבו עכשיו,״ אמרה קריסטי נואם, שרת הביטחון הפנימי, בהצהרה ביום שני. ״אם לא תגרשו את עצמכם, נצוד אתכם, נעצור אתכם ונגרש אתכם.״
הרטוריקה החריפה משקפת את העמדה הנוקשה של הממשל הנוכחי בנושאי הגירה, ומסמנת שינוי משמעותי ממדיניות ממשל ביידן הקודם. מומחי הגירה מצביעים על כך שהשימוש במונחים כמו ״ציד״ ו״מרדף״ מעיד על הקצנה בשיח הפוליטי סביב נושא ההגירה.
לדברי מומחים, מבצעים מסוג זה צפויים להתרחב למדינות נוספות בחודשים הקרובים, במיוחד במדינות עם אוכלוסיית מהגרים גדולה כמו טקסס, קליפורניה, ניו יורק ואריזונה. גורמים במשרד הביטחון הפנימי (DHS) כבר החלו בהכנות להרחבת שיתופי הפעולה עם רשויות מקומיות במדינות נוספות.
ארגוני זכויות אדם ומהגרים בפלורידה ובמדינות אחרות התגייסו למאמץ מואץ לספק סיוע משפטי ותמיכה למשפחות המושפעות מהמעצרים. קואליציית ארגונים הקימה קו חירום לדיווח על מעצרים ולהפניית משפחות לסיוע משפטי מיידי.
פרופסור למשפטים מאוניברסיטת מיאמי, המתמחה בדיני הגירה, הסביר בריאיון ל״טיימס״ כי ״המבצע בפלורידה מסמן שינוי אסטרטגי באכיפת ההגירה. שיתוף הפעולה עם רשויות מקומיות מגדיל את כוח האדם הזמין ל-ICE ומאפשר מבצעים בהיקף שלא ראינו מאז 2018-2019.״
ממשל טראמפ הציב כיעד להגיע לשיא של גירושים במהלך השנה הנוכחית, אך עד כה קצב הגירושים נותר נמוך מהיעדים שהוצבו. מומחים מייחסים זאת למגבלות תקציב, כוח אדם ויכולת הקליטה במתקני המעצר של ICE.
ההאצה המשמעותית במעצרים בפלורידה עשויה לסמן שינוי באסטרטגיה וניסיון להגביר את הקצב, במיוחד לאור הבטחות הבחירות של טראמפ לבצע גירוש המוני של מהגרים ללא מסמכים.
בהצהרה רשמית בתגובה לפניית התקשורת, דובר ICE מסר כי ״הסוכנות מחויבת לאכיפת חוקי ההגירה של המדינה באופן יעיל, מקצועי והומני, תוך התמקדות במהגרים המהווים סיכון לביטחון הלאומי, לביטחון הציבור ולביטחון הגבולות.״