על רקע חידוש המו"ם המדיני בין סין לארה"ב בכל הנוגע למלחמת הסחר שהשתיים מנהלות, השבוע נודע כי נרשמה האטה משמעותית במגמת המוצרים אשר מיוצאים מסין.
מלחמת הסחר תפגע קשות בסין? (צילום: AP)
על רקע הירידה בביקוש ברחבי העולם, נרשמה עלייה מזערית של 5.4% בערך המוצרים המיוצאים, וזאת לעומת עלייה של קרוב ל-13% שנרשמה בחודש הקודם. סך הכל סין ייצאה מוצרים בסכום כולל של 227.4 מיליארד דולר. מגמה דומה נרשמה במוצרי הייבוא לסין, שעלו ב-3% בלבד והגיעו ל-182.7 מיליארד דולר. מדובר בכמות קטנה, בטח כאשר משווים לחודש הקודם בו נרשמה עלייה של 20.3% במוצרים המיובאים.
כלכלנים מסבירים כי מדובר ברמז נוסף כי הכלכלה השנייה בגודלה בעולם נמצאת לקראת דעיכה. כזכור, לפני כשבוע נפגשו הנשיא טראמפ ומקבילו הסיני, שי ג'ינפינג, וסיכמו על "הפסקת אש" במלחמת הסחר במשך 90 ימים כדי שהצדדים יוכלו לשוב לשולחן המו"ם. אך מכסי המגן שכבר הוטלו עדיין תקפים וגורמים לשינויים הקיצוניים בייבוא ובייצוא מסין.
כזכור, בחודש יולי האחרון הטילה ממשלת ארה"ב בראשות טראמפ מכסי נגן נוספים בגובה 25% על מוצרים סינים ב שווי 50 מיליארד דולר. בסין הגיבו עם מכסי מגן על מוצרים אמריקאים בשווי 110 מיליארד דולר, ושני הצדדים ממשיכים לאיים על הטלה מסים נוספים. כחלק מהפסקת האש בין המדינות, הנשיא טראמפ טען כי סין התחייבה לרכוש מוצרים בתחום החקלאות ואף לצמצם את מכסי המגן על ייבוא של מכוניות למדינה, אך הרשויות בסין טרם אישרו זאת.
משרד הסחר הסיני הביע השבוע ביטחון בכך שהמדינות יגיעו להסכם שישרת את שני הצדדים בתוך 90 ימים, אך קיים חשש כבד כי מעצרה של בכירה בחברת "ב"וואווי" יטרפד את המו"ם.