טיוטה של הצעת מחליטים של המפלגה הדמוקרטית בקליפורניה קושרת בין ישראל לבין הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג שבו נרצחו 11 בני אדם. בנוסף, ההצעה מאשימה את ממשלת ישראל ב"יישור קו עם האיסלמופוביה הארסית" של תומכי עליונות הגזע הלבן בארצות הברית.
בית הכנסת בפיטסבורג בו נרצחו 11 בני אדם (צילום: Shutterstock)
במידה והוועדה של המפלגה תאשר את ההצעה, צפוי להתקיים עליה דיון סוער, כשברקע גורמים רבים במפלגה נתונים תחת ביקורת חריפה בעקבות התבטאויות אנטישמיות בחודשים האחרונים. הדוגמאות הבולטות ביותר הן חברות הקונגרס ממינסוטה אילהאן עומר וחברת הקונגרס ממישיגן רשידה טליב.
בחודש מרץ האחרון העביר הבית החלטה דו-מפלגתית המגנה סוגים רבים של שנאה בתגובה להתבטאויות הקשות של שתי חברות הקונגרס.
נוסח ההצעה הגיע לידי חדשות פוקס, והוא רק אחד מיני כמה שצפויים לעלות על שולחן הדיונים היום (שישי). לדיונים צפויים להגיע בין השאר 14 מועמדים למירוץ לנשיאות, ובהם אליזבת' וורן, קמאלה האריס וברני סנדרס.
בין הצעות המחליטים השונות שצפויות לעלות לדיון יש אחד שדורשת מנציגי המפלגה הדמוקרטית לפעול כדי "לבטל" את המדיניות הפרו-ישראלית של הנשיא דונלד טראמפ. הצעה אחרת קוראת לנציגים להשתתף בביקורים מסובסדים בישראל רק "אם הם יקדישו זמן זהה לביקור בערים הפלסטיניות, בכפרים ומחנות הפליטים בישראל וברשות הפלסטינית".
הפגנת הימין האנטישמית בשארלוטסוויל (צילום: Shutterstock)
בין השאר, אחת מההצעות מאשימה את ישראל בקידום אג'נדת העליונות הלבנה. ההצעה הזו נוסחה על ידי דיוויד מנדל, חבר במועצת המדינה ועורך דין פרוגרסיבי שמחזיק באזרחות אמריקנית-ישראלית וחי עשר שנים בישראל.
"הממשלה הישראלית, יחד עם תומכים שלה בארצות הברית", נכתב בהצעה, "זוכים לתמיכה מנוצרים פונדמנטליסטים וארגוני ימין-קיצוני בארצות הברית ומחוצה לה, תוך שהם מתעלמים מהאנטישמיות הטבועה בארגונים האלה בזמן שהם מיישרים קו עם האיסלמופוביה של הארגונים הקיצוניים".
בשיחה עם חדשות פוקס אמר מנדל כי לא נכון לומר שההצעה מאשימה באופן ישיר את ישראל באלימות נגד יהודים, אך טען כי גורמים רשמיים בישראל נושאים באחריות לא ישירה לאירועים אנטישמיים ואלימים.
"הממשלה הישראלית והתומכים שלה כאן מחבקים את הימין הקיצוני בלי שאכפת להם מה הם אומרים על כל הנושאים האחרים, איסלאמופוביה ואנטישמיות", אמר מנדל, "אני חושב שזה מוביל באופן לא ישיר לחלק מהאלימות".