חברת ספיריט אירוסיסטמס (Spirit AeroSystems) הודיעה היום (שישי) כי היא נאלצת לפטר לפחות 2,800 עובדים, וזאת על רקע קרקוע מטוסי הבואינג 737MAX ברחבי העולם - החלטה שהובילה להפסקת פס הייצור של הדגם הבעייתי.
מפעלי החברה בקנזס (צילום: ספיריט אירוסיסטמס)
כזכור, שתי התרסקויות קשות שגבו את חייהם של 346 בני אדם הובילו לקרקוע. האירוע הראשון התרחש ב-29 באוקטובר 2018 מול חופי אינדונזיה כאשר טיסת ליון אייר 610 התרסקה אל תוך ים ג'אווה עם 189 נוסעים ואנשי צוות. חודשים ספורים לאחר מכן, ב-10 במרץ, התרסקה טיסת אתיופיאן איירליינס בדרכה לקניה עם 157 נוסעים ואנשי צוות.
כבר באותו יום הודיעה אתיופיאן כי היא מקרקעת את כלל מטוסי ה-MAX, ובתוך שלושה ימים כל 385 הדגמים ברחבי העולם קורקעו אף הם. על אף הוצאתו משירות, בואינג המשיכה לייצר את המטוס, הן כדי להפגין אופטימיות לגבי השבתו לאוויר והן כדי שלא לפטר עשרות אלפי עובדים, אך בסוף 2019 הוחלט שאין מנוס מלבד עצירת פס הייצור עד שרשות התעופה הפדרלית (FAA) תיתן את האישור הסופי להחזיר את המטוס לשירות סדיר בכלל חברות התעופה.
לפי ההודעה של ספיריט אירוסיסטמס, כל העובדים שיפוטרו מהווים כ-20% מכוח העבודה שלה בארצות הברית. כולם עובדים במפעלי החברה בעיר ויצ'יטה שבקנזס, והם יסיימו את עבודתם בעוד קצת פחות משבועיים, ב-22 בינואר.
החברה הודיעה כי תספק לעובדים המפוטרים חבילת פיצויים השווה לשכר של חודשיים: "ההחלטה הקשה שקיבלנו היום היא הכרחית בשל חוסר הוודאות בנוגע להמשך בנייתם של דגמי ה-737MAX ובנוגע לקצב שבו ייבנו גם לאחר חידוש פס הייצור", אמר טום ג'נטיל, מנכ"ל ונשיא החברה מקנזס.
מעבר ל-2,800 העובדים בוויצ'יטה, החברה אף הודיעה על גל פיטורים קטן יותר שישפיע על עובדים בשני מתקנים נוספים באוקלהומה.
בעקבות ההודעה, מנייתה של ספיריט אירוסיסטמס ירדה בקרוב ל-3% ונסחרת עבור כ-70 דולר. לשם השוואה, לפני פחות משנה המנייה הייתה שווה כ-100 דולר ליחידה.