פחות מחודש לאחר שבית המשפט העליון של ארה"ב פסק לטובת הממשל הפדרלי, היום (שני) נכנסה לתוקף מדיניות חדשה שתעניק לסוכני ההגירה האפשרות לסרב להפניק גרין קארד עבור אדם שקיבל סיוע כלכלי מהממשלה, כמו גם אנשים שעלולים להזדקק לאותו סיוע כספי.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כזכור, סוגיה זו הועלתה לראשונה במהלך הקיץ האחרון ע"י הנשיא טראמפ, שטען בזמנו כי המטרה היא להפחית בכמות המהגרים שהופכים לנטל כלכלי על החברה האמריקאית. בחודש אוקטובר האחרון, ביהמ"ש הפדרלי בניו יורק הוציא צו מניעה זמני כנגד המהלך, והממשל הפדרלי ערער על ההחלטה.
לפני כשלושה שבועות, הסוגיה הגיעה לביהמ"ש לערעורים בניו יורק, שדחה את הבקשה לבטל את צו המניעה. שני בתי משפט פדרליים נוספים, אחד בקליפורניה והשני במדינת וושינגטון, הוציאו אף הם צווי מניעה נגד המהלך, אך בהם הממשל דווקא כן הצליח לבטל את צו המניעה. למעשה, ביהמ"ש בניו יורק היה המכשול האחרון בדרך למדיניות החדשה.
כעת, הפסיקה של ביהמ"ש העליון מבטלת את ההחלטה של ביהמ"ש בניו יורק. יש לציין כי המדיניות החדשה חלה היום בכל המדינות מלבד אילינוי.
קן קוצ'ינלי, לשעבר המנהל בפועל של המשרד לאזרחות ושירותי הגירה, מציג את השינויים במדיניות ההגירה אשתקד (צילום: AP)
"סוכני המשרד לענייני אזרחות ושירותי הגירה (USCIS) יבחנו מספר גורמים כגון גיל, מצב בריאותי, הכנסה, השכלה ועוד כדי לקבוע אם מגיש הבקשה עלול למצוא את עצמו במצב שבו הוא זקוק לסיוע ממשלתי כלשהו", נכתב בהודעת ה-USCIS.
"עצמאות כלכלית נמצאה בליבה של הערכים האמריקאים ומהווה חלק בלתי נפרד ממערכת ההגירה החוקית", אמר קן קוצ'ינלי, סגן השר לביטחון המולדת.
במסגרת המדיניות החדשה, בכוחן של רשויות ההגירה לדחות את הבקשה לקבלת גרין קארד אם מגיש הבקשה מקבל סיוע כספי מהממשל, למשל תוכנית הבריאות Medicaid, תלושי מזון ("food stamps") וסיוע בתשלום שכר הדירה.
כעת, רשויות ההגירה אף יכולות לסרב להנפיק גרין קארד למהגר שעלול למצוא את עצמו במצב שבו יזדקק לסיוע כספי מהממשלה, כך שבפועל מגיש הבקשה יצטרך להוכיח כי ברשותו סכום כסף נכבד ומשרה בטוחה ובעלת שכר גבוה.
לפי נתוני הממשל, כ-544 אלף בקשות לקבלת גרין קארד מוגשת מדי שנה. מתוכם, כ-382 אלף יהיו נתונים לבחינה מחודשת תחת המדיניות החדשה.