ספק רב אם קיימת תעשייה שנפגעה באופן קשה יותר ממגפת הקורונה העולמית מאשר ענף התעופה. כעת, טענה זו קיבלה תוקף נוסף כאשר חברות התעופה בארה"ב ביקשו מהממשל הפדרלי לקבל כספי סיוע בסכום המתקרב ל-50 מיליארד דולרים.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
לפי הדיווחים, איגוד חברות התעופה האמריקאיות A4A (ראשי תיבות ל-Airlines for America) העביר את הבקשה בתום התייעצות ממושכת עם מנכ"לי הכספים של חברות הענק. בהודעת הארגון הוסבר כי הבקשה כוללת 25 מיליארד דולר במענקים לחברות התעופה (אלה שמטיסות נוסעים, לא חברות הקרגו), כמו גם 4 מיליארד דולרים לחברות הקרגו, וזאת בנוסף להלוואות וניכויי מס בשווי כולל של כ-20 מיליארד דולרים.
"חברות התעופה האמריקאיות זקוקות לסיוע מיידי כי פשוט לא ניתן להמשיך ולהפעיל אותן במהלך המשבר הכלכלי הנוכחי", נמסר מ-A4A, "הצורך בסיוע מיידי מקבל חיזוק משמעותי מכך שסוף המשבר אינו נראה לעין".
שלא יהיה ספק, המשבר בענף התעופה אינו בעיה אמריקאית בלבד. אמש הפצירו שלושת תאגידי התעופה הגדולים בעולם - סטאר אלייאנס, Oneworld ו-Skyteam אשר יחדיו מייצגים קרוב ל-60 חברות תעופה מובילות ברחבי העולם - לממשלות העולם "לעשות ככל הניתן כדי לסייע לענף ולמנוע את קריסתו".
המטוסים עוברים ניקוי יסודי, אך גם זה לא ישיב את הנוסעים לשחקים (צילום: AP)
לפי הפרסומים בסוכנות הידיעות AP, חבילת הסיוע כבר נידונה בין בכירי הממשל בראשות הנשיא טראמפ והקונגרס. על אף שהשיחות הוגדרו כ"התחלתיות בלבד", בקרב המחוקקים ואנשי הממשל קיימת ההבנה שהמצב בענף התעופה מדרדר מיום ליום.
מעבר לסיוע לחברות התעופה עצמן, איגוד של נמלי התעופה הגדולים בארה"ב מבקש לקבל כספי סיוע בסך 10 מיליארד דולרים. הסיבה לכך היא הירידה הדרסטית שנרשמה בהכנסות של נמלי התעופה, וזאת על רקע ביטולן של אלפי טיסות ברחבי ארצות הברית (נמלי התעופה מקבלות כסף על כל המראה ונחיתה).
עם זאת, חשוב לזכור כי מרבית נמלי התעופה בארה"ב מופעלים ע"י הממשלה (במקרים רבים מדובר ביישות שהיא חלק מהרשות המקומית, למשל רשות נמלי התעופה בניו יורק וניו ג'רזי, או PANYNJ).
כאוס מוחלט נרשם בנמלי התעופה האמריקאים במהלך סוף השבוע הראשון שבו כניסת זרים נאסרה (צילום: AP)
ובחזרה לחברות התעופה: ללא סיוע כלכלי, מרביתן יגיעו למצב שאין להן מספיק מזומנים כדי לתפעל את המערך שלהן. לפי ראשי A4A, מרבית חברות התעופה יכולות לשרוד עד חודש יוני בלבד ללא סיוע, אך עבור חלק מהן, יתכן שגם חודש יוני יהיה מאוחר מדי.
החשש האמיתי הוא שחברות האשראי יחליטו שענף התעופה נמצא בסכנה, ועל כן הן לא יעבירו לאותן חברות תעופה את התשלום של הלקוחות.
הנשיא טראמפ מודע לכך היטב, ומוקדם יותר היום הוא אמר כי בכוונתו "לגבות את חברות התעופה ב-100%". במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה בבית הלבן, הנשיא המשיך ואמר כי "המשבר זה לא אשמתן של חברות התעופה, זו לא אשמת אף אחד. נעזור לחברות התעופה במה שהן יצטרכו, זה חשוב מאוד", הוא אמר.
את המהירות שבה המשבר הנוכחי החריף ניתן ללמוד מכך שבמהך פגישה שנערכה ברביעי במרץ בין ראשי ענף התעופה לבין הנשיא טראמפ וסגנו, מייק פנס, אותם מנכ"לים כלל לא העלו את האפשרות שיבקשו לקבל כספי סיוע מהממשלה.
ורק בשבוע שעבר אמר נשיא יונייטד איירליינס, סקוט קירבי, כי "לא נבקש התערבות ממשלתית כלשהי, ואנחנו לא בונים על כך".
תעשיית התעופה האמריקאית מכילה בתוכה כחצי מיליון משרות מעולות, ונחשבת לחלק חיוני עבור הכלכלה של ארה"ב (צילום: AP)
אלא שמאז, הנשיא טראמפ החליט לסגור את שערי ארה"ב בפני זרים, עם כמה יוצאים מן הכלל. בעקבות כך, שלוש חברות התעופה הגדולות בארה"ב הודיעו על גל של ביטולי טיסות. כך למשל, דלתא איירליינס הודיעה כי תבטל 40% מטיסותיה, ומאות מטוסים יקורקעו.
גם יונייטד איירליינס החליטו לפעול במתכונת דומה, והמנכ"ל אוסקר מונייז הסביר כי החברה תצמצם את טיסותיה ב-50% במהלך החודשים אפריל ומאי. אם לא די בכך, ההערכה היא שהתפוסה בטיסות שלא יבוטלו יעמוד על 20% עד 30%. לשם השוואה, אשתקד יונייטד דיווחה על תפוסה של 84% בכלל טיסותיה.
בנוסף, חשוב להתייחס למשבר ברמת המאקרו. ענף התעופה האמריקאי מכיל כ-466 אלף משרות, כך על פי נתוני משרד העבודה. מדובר בתעשייה שבה משלמים היטב, והארגונים המקצועיים נחשבים לחזקים וטובים. לפי כך, מדובר בתעשייה חיונית עבור בריאותה של כלכלת ארצות הברית.