ענקית המטוסים האמריקאית בואינג תחדש בשבוע הבא את פס הייצור במפעליה באזור סיאטל, וזאת כחודש לאחר שמגפת הקורונה הביאה לסגירת המקום. אך המשבר גם גרם לפגיעה קשה בענף התעופה, ויתכן שחברות התעופה כלל לא ימהרו לרכוש מטוסים חדשים בתקופה הקרובה.
מפעלי בואינג בסיאטל (צילום: Shutterstock)
הדיווחים על חידוש ייצור המטוסים הובילו לעלייה של 14% במניית בואינג במהלך יום שישי, אך בפני החברה עדיין עומדים אתגרים גדולים במיוחד. מתחילת השנה, חברות התעופה השונות ביטלו הזמנות ל-196 מטוסים חדשים - פי 4 מסך ההזמנות שנרשמו בארבעת החודשים האחרונים.
ראוי לציין כי מרבית ביטולי ההזמנות הן עבור מטוסי ה-737MAX, שכזכור קורקעו עוד לפני משבר הקורונה, בשל שתי התרסקויות קטלניות שאירעו באתיופיה ובאינדונזיה.
גם כאשר משבר הקורונה ייגמר, איש לא יודע לומר כיצד הענף יצליח להתאושש ממנו. ראש עיריית לוס אנג'לס, אריק גרסטי, המחיש את גודל הבעיה כאשר דיבר על הירידה בנוסעים בנמל התעופה LAX. הוא הזכיר כי "לאחר פיגועי ה-9/11 ב-2001, נדרש עשור שלם עד שהתעשייה הצליחה להתאושש".
פס הייצור יחודש, אך קצב הייצור ירד (צילום: Shutterstock)
מתוך כ-26 אלף מטוסי נוסעים ברחבי העולם, קרוב ל-17 אלף (כ-64%) נמצאים באחסון בנמלי התעופה השונים, כך על פי אתר FlightRadar24. בארצות הברית עדיין מתקיימות לא מעט טיסות, אולם בפועל מרביתן ריקות לחלוטין. חברות התעופה הגדולות במדינה - יונייטד, אמריקן, דלתא, סאות'ווסט - מדווחות על ירידה בביקוש של כ-90% עד 95%.
ככל הנראה, בואינג תאלץ להאט את קצב הייצור של המטוסים, וזאת מאחר שמרבית חברות התעופה צפויות לבקש דחייה במסירת כלי הטיס. ובואינג לא לבד, גם המתחרה האירופאית הגדולה, איירבס, תפעל באופן דומה. היצרנית האירופאית כבר הודיעה כי השלימה את מסירתם של 122 מתוך 182 מטוסים שהוזמנו במהלך הרבעון הראשון של השנה.
מה שעשוי "להציל" את שתי ענקיות התחום - שיחדיו מחזיקות ב-91% מנתח השוק - זה הכמות העצומה של הזמנות ישנות שטרם מולאו. לבואינג יש כ-5,400 כאלה, בעיקר מטוסי דרימליינר, ולאיירבס יש קרוב ל-8,000.