בסוכנות המזון של האו"ם טוענים כי 130 מיליון איש נוספים ברחבי העולם עתידים לעמוד עד סוף השנה על סף רעב.
עמדות אריזת מזון בארה"ב (צילום: MSN)
בתרחיש הגרוע ביותר, הרעב יפקוד כ-30 ארצות, כאשר בעשר מתוכן כבר יש מליון איש ומעלה על סף רעב, אמר מנהל תוכנית המזון העולמית בפנייתו אל העצרת ביום שלישי, וקרא לפעולה מהירה במטרה למנוע אסון.
הסיבות: סכסוכים צבאיים, ירידה בסיוע המתקבל מהמערב, מיתון כלכלי חריף וקריסת מחירי הנפט. אלה יגררו מחסור נרחב במזון.
ההערכות החדשות של מספרי נפגעי הרעב בעולם גדולות פי 2 מהקודמות. הערכות אלה, יחד עם 821 מיליון האנשים שנמצאו גם לפני נגיף הקורונה על סף הרעב, עומדות כעת על יותר ממיליארד איש.
"בזמן שאנו מתמודדים עם מגפת הקורונה, אנו על סף של מגיפת רעב, ישנה סכנה ממשית שיותר אנשים ימותו בשל השפעתו הכלכלית של הנגיף, מאשר מהנגיף עצמו", אמר מנהל תוכנית המזון.
תוכנית המזון של האו"ם זיהתה 55 ארצות העומדות בסיכון לפול לחרפת רעב בדו"ח השנתי שיצא השבוע, והזהיר שמערכות ציבוריות רעועות במדינות אלה לא תעמודנה מול השפעות הנגיף.
"מדינות אלה יאלצו לבחור בין הצלת החיים והצלת הפרנסה, בתרחיש הגרוע ביותר, הצלת חיי אדם מהנגיף רק כדי שימותו מרעב" נכתב בדו"ח.
עשר מדינות סומנו במיוחד, מאחר שכבר בשנה שעברה היו בהן משברי רעב והן: תימן, קונגו, אפגניסטן, ונצואלה, דרום סודן, סודן, סוריה, ניגריה והאיטי.
רוב מדינות אלה עברו את משבר הנגיף עד עכשיו בקלות יחסית כשמוקד הנגיף עבר מסין לאירופה ומשם לצפון אמריקה, אך מצבן של מערכות הבריאות שם משמעו כי אפילו התפרצויות קטנות יחסית תהיינה הרסניות שכן אף לפני התפרצות הקורונה, אספקת המזון בחלק מהאזורים הפגיעים הושפעה ישירות מנחילי ארבה ויבולים נמוכים.
תכנית המזון העולמית
"הסגר והמיתון הכלכלי שבעקבותיו יובילו להפסד הכנסה ניכר בקרב העניים העובדים", אמר מנהל סוכנות המזון דיוויד בייסלי.
תשלומים הנשלחים ע"י קרובים המתגוררים במערב למדינות אלה צפויים גם הם לרדת בחדות, ההשפעה הניכרת ביותר צפויה להיות על המדינות נפאל, האיטי וסומליה.
"אובדן ההכנסות מתיירות ישפיעו על מדינות כאתיופיה, ומחירי הנפט הצונחים ישפיעו עמוקות על מדינות כדרום סודן" הוסיף.
הוא קרא למדינות החברות באו"ם לפעול מיד: "אין רעב עדיין, אבל אני חייב להזהיר אתכם שאם לא נתכונן ונפעל מיד תוך הבטחת מימון וגישה למזון, ומניעת הפרעות לסחר, נתמודד מול שורת מכות רעב בקנה מידה תנ"כי תוך חודשים ספורים".
"האמת היא שהזמן לא פועל לטובתנו, אז כדאי לנו לפעול בחוכמה ולפעול מהר, אני מאמין שעם מומחיות ושיתוף פעולה, נוכל לכנס צוותים ולתכנן את התוכניות הדרושות על מנת לוודא שנגיף הקורונה לא תהפוך למשבר מזון ואסון הומניטרי".