הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
לא רק מכונות הנשמה: הישראלי שעקץ את ניו יורק ב-70 מיליון דולר ניסה למכור מסכות בקליפורניה
עוד בטרם השיג בדרכי מרמה את סכום העתק מניו יורק, ירון אורן-פינס ניסה למכור כ-18 אלף מסכות מסוג N95. המהנדס אף העלה פוסטים לאפליקציית Nextdoor ובהם ביקש עזרה ביצירת קשר עם מחלקת בריאות הציבור במדינה. למרבה המזל, קליפורניה לא נפלה קורבן כמו ניו יורק, שעדיין ממתינה לקבל את מלוא כספה בחזרה

ירון אורן-פינס, המהנדס הישראלי שלכאורה ניצל את משבר הקורונה כדי להשיג במרמה קרוב ל-70 מיליון דולר ממדינת ניו יורק, ניסה עוד קודם לכן למכור כמויות גדולות של מסכות רפואיות לקליפורניה, כך דווח אמש (רביעי) ע"י האתר "באזפיד ניוז" - אותו ארגון שחשף את העוקץ בניו יורק.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


אילוסטרציה (צילום: Getty Images / טוויטר)

 

לפי הדיווח, אורן-פינס הציע למכור לפחות 18 מיליון מסכות מסוג N-95 - אחד המוצרים הכי מבוקשים בבתי החולים ברחבי ארה"ב - בשלהי חודש מרץ. בשונה מהדרך שבה משך את תשומת לבו של הנשיא טראמפ בטוויטר, הפעם החליט הישראלי לפעול באמצעות אפליקציית "Nextdoor" המשמשת כמעין רשת חברתית שכונתית.

"מסכות מגן מסוג 1860/N-95 של חברת 3M - בכמויות גדולות עבור הממשל - נא לסייע", כתב אורן-פינס ב-21 במרץ באפליקציה, "מישהו יכול לעזור לי ליצור קשר עם מחלקת הבריאות בקליפורניה? יש לנו מלאי של 18 מיליון מסכות N95. אלה המסכות  שכולם (בעולם) מחפשים אחריהן. זה בלתי אפשרי להשיג אותן".

מרבית התגובות להודעת הישראלי הבינו שכנראה מדובר בעוקץ, ואחד מהם כתב: "אף עסק שפועל פה באזור לא מחזיק במיליוני מסכות". ראוי לציין כי במחלקת בריאות הציבור של קליפורניה - הגוף שככל הנראה אורן-פינס ניסה ליצור עמו קשר - לא רכשה ולו דבר מהישראלי או מהחברה שלו.

 

הציוץ המקורי של הנשיא טראמפ, לצד תגובתו של אורן-פינס (צילום מסך מתוך טוויטר)

 

שישה ימים לאחר הפוסט המקורי שכתב אורן-פינס באפליקציה - ב-27 במרץ - הישראלי הגיב לציוץ של הנשיא טראמפ שבו הוא קרא לשתי יצרניות הרכבים, פורד וג'נרל מוטורס, "להתחיל לייצר מכונות הנשמה עכשיו!".

בין אלפי התגובות, זו של אורן-פינס (yopines@, חשבון שלימים הפך לפרטי) בלטה: "אנחנו יכולים לספק מכונות הנשמה לטיפול נמרץ, חודרניות ולא חודרניות. שמישהו יתקשר אליי דחוף", צייץ הישראלי. כאמור, אורן-פינס הוא בכלל מהנדס חשמל המתמחה בסמארטפונים, וככל הנראה אין לו כל ניסיון ביצירת מכשירים רפואיים.

חשוב לזכור שבאותו היום, ניו יורק כבר רשמה קרוב ל-45 אלף חולי קורונה וכ-6,500 מקרי מוות בעקבות הידבקות בנגיף - דבר שמסביר מדוע המדינה חתמה על החוזה מול אורן-פינס. הישראלי קיבל תשלום בסך 69.1 מיליון דולר כדי לספק 1,450 מכונות הנשמה לניו יורק. בחישוב פשוט ניתן לראות כי מדובר בסכום של 47,655 דולר עבור מכונת הנשמה בודדת - סכום גבוה פי 3 מהמחירים של מכונות ההנשמה היקרות ביותר.

הפקעת מחירים? אין כל ספק. אך ניתן להבין את הרצון של ניו יורק להשיג את מכונות ההנשמה בכל מחיר, בייחוד לאור המצוקה במערכת הבריאות והמחסור הספציפי במכונות מצילות חיים אלו. אך עד היום, המדינה טרם קיבלו ולו מכונה אחת מאורן-פינס.

 

ההמלצה על אורן-פינס הגיעה לניו יורק מג'ארד קושניר, דרך משרד הבריאות (צילום: AP / טוויטר / צילום מסך מתוך אפליקציית Nextdoor)

 

עם פרסום הפרשה, עורכי התחקיר טענו כי ניו יורק חתמה על החוזה מול אורן-פינס לאחר שקיבלה המלצה ישירה מכוח המשימה שהוקם בבית הלבן. השבוע פורסם בניו יורק טיימס כי אותו בכיר הוא לא אחר מאשר ג'ארד קושניר, חתנו של הנשיא טראמפ.

ההמלצה הועברה מקושניר למשרד הבריאות ושירותי האנוש (HHS), שבתגובה העביר את ההמלצה ללשכת מושל ניו יורק, אנדרו קואמו. במשרד המושל אף טוענים כי העובדה שההמלצה התקבלה מהממשל הפדרלי גרמה להם לחשוב שהישראלי עבר בדיקה מקיפה, ועל כן הם העבירו אליו את התשלום כמעט באופן מיידי.

עד כה, המדינה הצליחה להשיג בחזרה 59.1 מיליון דולר, כך על פי ריצ'רד אזופרדי, יועצו של המושל, שהוסיף שהוא מצפה לקבל את שאר הסכום בחזרה, או לחילופין מכונות הנשמה בשווי 10 מיליון דולר.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE