נגיף הקורונה התחיל להתפשט ברחבי ארצות הברית בשלהי חודש ינואר, שבועות לפני שהנשיא טראמפ החליט להפסיק את הטיסות מסין, וכשבועיים לפני מה שסברו כהעברת הנגיף בתוך הקהילה בפעם הראשונה במדינה. כך נמסר מהמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC).
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
יותר מארבעה חודשים עברו מתחילת המשבר, שעד כה גבה את חייהם של יותר מ-100 אלף בני אדם בארצות הברית. למעשה, דו"ח ה-CDC מספק לראשונה תמונת מצב מלאה ברמה הפדרלית שמראה כיצד הנגיף התפשט במדינה.
"בזמן שארצות הברית אט אט נפתחת מחדש, כעת אנחנו יכולים להביט לאחור ולראות כיצד מחלת ה-COVID-19 עשתה את דרכה ברחבי המדינה. ברגע שאנחנו יודעים כיצד זה קרה, זה יעזור לנו להיערך לעתיד", הסביר ד"ר רוברט רדפילד, מנהל ה-CDC, במסיבת העיתונאים שערך הבוקר (שהייתה הראשונה מזה חודשיים).
ב-CDC הצליחו לעקוב אחר הנתונים באמצעות מספר דרכים, החל מבחינת נתוני רשויות הבריאות המקומיות וכלה במה שמכונה מעקב תסמורי, או מעקב סינדרומי:
"המידע שקיבלנו באמצעות שיטות אלה מעיד על כך שהנגיף הועבר לאדם לאדם בתוך הקהילה בארצות הברית במחצית השנייה של חודש ינואר. בתחילת חודש פברואר, העברת הנגיף בתוך הקהילה התעצמה בעקבות הגעתם של נשאים מסין".
ד"ר רוברט רדפילד, מנהל ה-CDC (צילום: AP)
מועד זה - המחצית השנייה של ינואר - קריטי למדי. הנשיא טראמפ נוהג להזכיר כי ההחלטה שלו "להפסיק את הטיסות מסין" מנעה הידבקויות ומקרי מוות נוספים, אך בפועל המציאות מעט שונה.
ב-31 בינואר הנשיא הסביר כי בכוונתו להגביל את הטיסות מסין, מדיניות שנכנסה לתוקף ב-2 בפברואר. עם זאת, חשוב לזכור כי המגבלה לא ביטלה את הטיסות, אלא רק מנעה ממי שאינו מחזיק באזרחות אמריקאית (וגרין קארד) להיכנס לארה"ב מסין. למעשה, 40 אלף איש הגיעו מסין לארה"ב בטיסות ישירות בחודשיים שלאחר ה-2 בפברואר - כמעט כולם אזרחים אמריקאים.
לאחר מכן, כאשר הנגיף הופץ למדינות אחרות, נשאים הגיעו לארצות הברית מאירופה: "הממצאים מצביעים על כך שבשלהי חודש פברואר, ואל תוך חודש מרץ, נשאי מחלת ה-COVID-19 הגיעו מאירופה לקליפורניה, צפון-מזרח ארצות הברית ויתכן שאזורים אחרים במדינה", הסביר רדפילד.
עוד עולה מדו"ח ה-CDC כי אין שום ראייה המצביעה על כך שהנגיף היה קיים בשטח ארצות הברית בחודשים נובמבר או דצמבר 2019: "חיפשנו לראות אם הנגיף הועבר בשלהי השנה שעברה, אך לא מצאנו הוכחה ברורה לכך"" הסביר ד"ר ג'יי באטלר, סגן מנהל חטיבת המחלות הזיהומיות ב-CDC.
הנגיף הגיע תחילה מסין, ולאחר מכן גם בטיסות מאירופה (צילום: Getty Images)
כזכור, רשויות הבריאות בארצות הברית סברו כי חולה הקורונה הראשון במדינה אובחן ב-21 בינואר. החולה, תושב סיאטל בשנות ה-30 לחייו, ביקר באזור ווהאן שבסין (שממנו המחלה יצאה לעולם) ושב לארה"ב ב-15 בינואר.
אך כעת, ב-CDC מסבירים כי ככל הנראה לא ניתן יהיה לקבוע אם אכן מדובר בחולה הקורונה הראשון בארה"ב, שכן כבר עתה ידוע שהנגיף מועבר גם באמצעות אנשים שלא דיווחו על הופעתם של תסמינים.
למעשה, ב-30 בינואר הודיעו ה-CDC על המקרה הראשון של העברת הנגיף מאדם לאדם בתוך ארצות הברית: זוג משיקגו. חשוב להבהיר כי האישה שהתה בסין (גם היא באזור ווהאן) ושבה לארה"ב ב-13 בינואר. בעלה, לעומת זאת, לא יצא מגבולות המדינה. בזמנו אמר ד"ר רדפילד כי "בהתבסס על מה שידוע לנו כיום, ההערכות שלנו הן שקיימת רמת סיכון נמוכה לציבור הרחב".
כאמור, כעת כבר ידוע שהנגיף דווקא כן התפשט קודם לכן, והבוקר רדפילד כבר נשמע אחרת: "העברת הנגיף מאדם לאדם קרתה עוד לפני שני המקרים של חולי קורונה שלא יצאו מגבולות ארה"ב".
You can help protect others from #COVID19 by social distancing & wearing a cloth face covering that fits snugly and reaches above your nose, below your chin, and completely covers your mouth and nostrils. Watch this video featuring @CDCDirector. https://t.co/lxWMe4NUBD pic.twitter.com/gbbUcZKwv0
— CDC (@CDCgov) May 29, 2020
ב-CDC אף ביקשו להדגיש כי הדרך הטובה ביותר למנוע את הנגיף היא שמירה על ריחוק חברתי וחבישת מסכות בעת היציאה מהבתים. בנוסף, ההמלצה לשטוף ידיים בתדירות גבוהה עדיין קיימת.