לאחר יותר משלושה שבועות שבהן הפגנות התקיימו ברחבי ארצות הברית בעקבות פרשת ג'ורג' פלויד, מוקדם יותר היום (שלישי) חתם הנשיא טראמפ על צו מנהלי המורה על ביצוע רפורמה משטרתית. לטענתו של טראמפ, הצו יביא לגיבוש מדיניות משטרתית טובה יותר ואף תיצור מסד נתונים ברמה הפדרלית, שבאמצעותה ניתן יהיה לוודא ששוטר שפוטר בשל הפעלת כוח מיותר, לא יוכל להיות מועסק במשטרה בעיר או מדינה אחרת.
הנשיא טראמפ במעמד החתימה, מוקדם יותר היום בבית הלבן (צילום: AP)
החתימה על הצו התבצעה מחוץ לבית הלבן ובנוכחות של מספר שוטרים בכירים. במהלך מסיבת העיתונאים, טראמפ סיפר כי שוחח עם משפחות הקורבנות של אירועים אלימים כמו פרשת ג'ורג' פלויד, ובו בזמן אמר כי מרבית השוטרים "משרתים את הציבור בנאמנות גבוהה":
"להוריד את שיעורי הפשיעה ולהעלות את הסטנדרטים הבסיסיים של המשטרה אינן מטרות מנוגדות או הפוכות", הסביר הנשיא רגע לפני שחתם על הצו.
תגובת הממשל הפדרלי בראשות הנשיא טראמפ הינה קריטית גם בהיבט הפוליטי, בייחוד כאשר נזכרים כי בחירות לנשיאות צפויות להתקיים בעוד חודשים בודדים. העובדה שבתוך שבועות ספורים הנשיא כבר חתם על צו מוכיחה עד כמה גל ההפגנות שינה את סדר היום בארצות הברית.
הנשיא טראמפ במעמד החתימה, מוקדם יותר היום בבית הלבן (צילום: AP)
כאמור, במסגרת הצו הנשיאותי יוקם מסד נתונים שאמור למנוע, או לכל הפחות לצמצם, את כמות השוטרים שנגדם הוגשו תלונות על שימוש מופרז בכוח. בנוסף, הצו יעניק תמרוצים תקציביים לרשויות אכיפת החוק אשר יחליטו לפעול באמצעות "תוכניות שיתופיות".
במסגרת התוכניות השיתופיות, כאשר שוטרים מוזעקים לאירוע שאינו אלים ושכולל "חשוד" בעל בעיות נפשיות, מכור לסמים או דר רחוב, עובד סוציאלי יוצמד לאותו שוטר. מטרת המהלך היא למנוע חיכוך מיותר באירועים שאינם אלימים, ולמרבה האירוניה זהו גם אחד הדברים שאותם אנשים הקוראים "לעצור את תקצוב המשטרה" מבקשים לבצע.
השימוש באחיזת חנק אף יאסר במסגרת הצו, מלבד במקרים שבהם נשקפת סכנה לחיי השוטר. עם זאת, חשוב לזכור כי לא מעט רשויות אכיפת החוק עצמן ביטלו את השימוש באחיזה בעקבות פרשת ג'ורג' פלויד.