הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
לקראת גל שני בלוס אנג'לס? תלוי אם מסתכלים על הנתונים החשובים באמת
קרוב ל-4.5 אלף תושבים ברחבי המחוז אובחנו ביומיים האחרונים כנשאי נגיף הקורונה, וזו אכן מגמה מדאיגה. אולם מבט על כמות החולים שפיתחו תסמינים ובעיקר על המאושפזים והמונשמים, מציג תמונה שונה לגמרי המעידה כי נכון לעכשיו, האזור ערוך אל מול המגפה. למרות זאת, זו עדיין לא סיבה לתחושת הקלה מלאה

בצל החזרה ההדרגתית לשגרה במחוז לוס אנג'לס, כמות הנדבקים בקורונה, באופן צפוי, עולה, ואם בעבר המדד עמד על מאות תושבים מידי יום, הרי שבתקופה האחרונה כבר מדובר על מספרים יומיים שנעים בממוצע על לא פחות מ-1,500 בני אדם. ביום ראשון האחרון דווח על 1,784 מקרי הידבקות חדשים, ואילו בשני כבר אובחנו 2,571 נשאים. 

"זוהי הפעם השלישית בשבוע האחרון, בה אנו מדווחים על כמות יומית של לפחות אלפיים נדבקים. מספרים אלו מעידים על עלייה בעוצמת ההדבקה בקרב הציבור", מסרה ד"ר ברברה פרר, ראש מערכת הבריאות המחוזית.  

עד כה אובחנו ברחבי המחוז מעל ל-85 אלף בני אדם כנשאי הנגיף, מתוכם לפחות 3,137 תושבים הלכו לעולמם. כאמור, נתונים אלו מגיעים על רקע פתיחת הברים, בתי הקזינו ומכוני הטיפוח בהם הלקוח בא במגע ישיר עם העובד - טיפולי פנים, שעווה, אסתטיקה, מסאז'ים, פירסינג וקעקועים. כל זאת, כמובן, תחת שמירה על נהלי הזהירות הכוללים בין היתר צמצום בקיבולת הלקוחות, היגיינה וחבישת מסכות. 

עוד קודם לכן, אושרו לפתיחה בשבועות האחרונים גם מכוני עיצוב שיער, בריכות ציבוריות, חדרי הכושר, ובתי המלון. לצד מגמה מעודדת זו, קיים בלבול בקרב הציבור בכל הנוגע לפתיחת עסק מחד, אל מול הארכת הנחיות הבידוד הביתי והריחוק החברתי, שהגיעו לשיא בשבוע שעבר, כאשר מושל קליפורניה, גאווין ניוסאם, הורה באופן גורף על חבישת מסכה בכל רגע נתון בזמן יציאה מהבית.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


חשוב להדגיש שמדובר בחלק מתכנית כוללת לחזרה זהירה לשגרה, במטרה מצד אחד, לוודא כי התושבים מקפידים על הכללים ולא מחמירים את המצב, אך מצד שני, לפתוח באופן הדרגתי את כלל העסקים באזור.

למרות זאת, קיים בלבול גדול בקרב תושבים ששומעים על החרפת נהלי הישארות בבית, כאשר מנגד, ישנה חזרה לפעילות במגוון עסקים. התשובה הפשוטה לכך היא שצריך לראות זאת כשני קווים מקבילים ולא בהכרח חופפים. 

לצד השיפור וההתקדמות לקראת חזרה מדורגת שגרה, לא ניתן להתעלם מהעובדה שמחוז לוס אנג'לס מכיל כמעט חצי מכמות הנדבקים ברחבי קליפורניה, וזו למעשה העובדה למדיניות המקל והגזר הנהוגה בשטחו - פתיחת עסקים במקביל לנהלי מניעת התגודדויות.

שלבי הפתיחה מחדש מוכתבים על פי אסטרטגיית החזרה לשגרה, שהיתווה המושל גאווין ניוסאם, במסגרתה על כל מחוז להוכיח כי יש בו פחות מ-25 חולי קורונה על כל 100 אלף תושבים, או לחילופין ששיעור בדיקות הקורונה החיוביות נמוך מ-8%.

בנוסף, על המחוז להוכיח כי קצב האשפוזים בעקבות הקורונה אינו גבוה מ-5% (על פני שבוע ימים), או לחילופין פחות מ-20 בני אדם שאושפזו במהלך 14 הימים האחרונים.

בקליפורניה כולה, מספר הנדבקים חצה את רף 180 אלף התושבים, עד כה דווח על מעל ל-5.5 אלף מקרי מוות. למרות המספרים הגבוהים, יש לציין כי הם נמוכים מהתרחישים הקודרים שחזו כמות שכזו כבר לפני חודשיים.

המוכנות בבית החולים בכל הקשור לציוד רפואי, מיטות אשפוז ומכונות הנשמה, היוותה את המדד העיקרי בשיקולי החזרה ההדרגתית לשגרה. מדד עיקרי נוסף מסתתר מבעד למספרים המפוצצים המתפרסמים מידי יום, והוא כמות המונשמים וכמובן המתים. 

החשש הגדול ביותר הוא עומס בבתי החולים שיביא למראות הקודרים שנצפו בעבר במדינת ניו יורק ובמערב אירופה. בשלב זה, אין כאן מאות מקרי מוות יומיים (11 ביום ראשון ו-18 בשני) או כמויות בלתי נסבלות מבחינת ההיערכות בתי החולים של מונשמים.

בשלב זה, וכל עוד העסקים והציבור, ימשיכו להקפיד על נהלי הזהירות, נראה כי קליפורניה רחוקה מתרחישי האימה. 

חיזוק לכך ניתן למצוא בנתונים הבאים - מתוך סך הנדבקים, "רק" 1,426 בני אדם מאושפזים בבתי החולים ברחבי המחוז, מתוכם לפחות 300 מונשמים. באוכלוסיה בת 10 מיליון תושבים, מדובר במספרים מרגיעים יחסית ולכן אפשר להגדיר את המדיניות בקליפורניה בכלל , בלוס אנג'לס בפרט, כמותאמת למציאות, באופן של חזרה לשגרה לצד הקפדה על נהלי זהירות.

לתפיסה זו שותפה גם ד"ר פרר: "הדבר הכי חשוב במצב הנוכחי, הוא שאנו לא רואים הלימה בין הזינוק בכמות הנדבקים לבין מספר המאושפזים בעוצמה שעלולה להעמיס על מערכת הבריאות".

כמו כן, נתון נוסף המהווה סיבה לאופטימיות, הוא שמתוך קרוב למיליון נבדקים עד כה, רק 8 אחוזים מהם אובחנו כנשאי נגיף הקורונה. ככל שיתקיימו יותר בדיקות רוחביות, כך גם יאובחנו יותר נשאים, וחשוב להגדירם כנשאים מכוון שבממוצע כ-80 עד 90 תוצאות חיוביות מתוך 100 נבדקים, הן של אנשים אשר לא פיתחו תסמינים ולכן אינם אמורים להיות מוגדרים כחולים, אולם למרות זאת, מוגדרים כך על ידי הרשויות שלא בצדק. 

"אין מה להיות מודאג מגל נדבקים של אנשים שהם בריאים, כלומר לא פיתחו תסמינים והם רק נהיו חיובים לנגיף", אמר ד"ר גיל הררי, אפדמיולוג, מומחה לניתוח נתוני מגפות, בריאיון לתכניתו של אמנון לוי בערוץ 13, שטוען כי צריך להכניס לקריטריון החולים, רק את אלו שחולים באמת ולא כל נבדק עם תוצאה חיובית. לדבריו, החשש שאנשים שלא פיתחו תסמינים יהיו לבסוף מונשמים (המדד האמיתי למשבר רפואי) אינו קיים. 

"יש כאן וירוס, הוא מתנהג התנהגות טבעית, אנשים נדבקים אך עובדתית לא קורה להם כלום. כעת הם אפילו לא מפתחים את הסימפטומים הקלים, כך שלא מובן לי איך אפשר להכנס לפאניקה". 

אמנם ד"ר הררי התייחס למצב בישראל, אולם תפיסתו רלוונטית גם ברמה הגלובלית שכן ברחבי העולם, צמד המילים 'הגל השני' הפך לדומיננטי מכולם בהקשר המגפה.

יתרה מכך, בניגוד לישראל, בה לאחרונה המשמעת רופפת בכל הקשור להקפדה על נהלי הזהירות ונדמה שעברה מקיצוניות אחרת של סגר קשוח לאחרת המלווה באירועים המוניים, הרי שבקליפורניה ולוס אנג'לס בתוכה, שיתוף הפעולה היחסי של הציבור להנחיות הרשויות, הינו מתואם יותר וכתוצאה מכך, נמנעה עד כה הקריסה ממנה חששו בבתי החולים.

 

אלפי רכבים עומדים בתור לבדיקת קורונה באצטדיון דודג'רס (צילום: Getty Images)

 

אין זה אומר שיש לזלזל בנגיף, שכן מדובר במחלה חדשה ולא מוכרת, אשר כידוע, הינה קטלנית במיוחד לאוכלוסיות בסיכון. לפני למעלה מחודש, קבוצה של כעשרה ישראלים מלוס אנג'לס בחרה להעביר סופ"ש באגם 'לפלין' שבגבול בין מדינות נבאדה ואריזונה.

זמן קצר לאחר שהגיעו למקום, אחת מחברות הקבוצה חשה ברע. "אני לא יודעת אם היא סחבה את זה לפני שיצאנו או שנדבקה במקום מכוון שהם כלל לא מקפידים באזור הזה. איש אינו חובש מסכה או שומר על ריחוק חברתי", מספרת חברה שבילתה עמה באגם.

לדבריה, רוב חברי הקבוצה נדבקו בנגיף, אולם למעט אותה חברה ואדם נוסף, איש אינו פיתח תסמינים. למרות זאת, האחרון שכן סבל מהתסמינים, הוא גם חולה סוכרת ולכן עודנו מאושפז. 

אמנם, המצב בקליפורניה נמצא נכון לעכשיו תחת שליטה, אולם בתקופה של פתיחת עסקים וחזרה הדרגתית לשגרה, שאננות בהקפדה על הנחיות נהלי הזהירות, תגדיל עוד יותר את מספר הנדבקים והדבר ישליך על כמות המאושפזים.  

עדות לכך התקבלה בעדכונו האחרון של המושל ניוסאם שדיווח על עליה של 16 אחוזים בשבועיים האחרונים בכמות המאושפזים, זאת כתוצאה מלפחות 46 אלף תושבים שנדבקו במהלך פרק זמן זה. 

"עבור אלו שטוענים כי הסכנה חלפה והמחלה נעלמה, נתונים אלה מוכיחים כי עליהם להתפכח", מסר ניואסם שבמקביל גם הדגיש כי המדינה ערוכה ובטוחה ביכולתה להגיב להתפשטות הנגיף בחודשים הקרובים: "תמיד צעדנו במסלול זה, עם עיניים פקוחות לרווחה, ונערכנו להתעצמות שכזו. צפינו היתכנות מסוג זה, ברגע שפתחנו מחדש את העסקים, ואכן כך קרה".

לכן, עד לפיתוח החיסון או מציאת תרופה ישירה, ניתן לומר ששם המשחק הוא בלמים ואיזונים בין הרצון לחזור באופן זהיר לשגרה תוך הפנמה שבמובן מסויים, השד אינו נורא כל כך, לבין התמקדות במדדים הרלוונטים ביותר, בידיעה שהתעלמות מהם, עלולה להשפיע על העקומה, ובכך להוביל את כולנו למצב שהדרך חזרה ממנו תהיה ארוכה וקשה.  

 

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE