ענקית הנסיעות השיתופיות, לרבות אובר וליפט, צפויות להפסיק את פעילותן ברחבי קליפורניה כבר מחר (חמישי), וזאת על רקע המאבק המשפטי שמתנהל בין החברות למדינה בנוגע להגדרת הנהגים כשכירים.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כזכור, קליפורניה אישרה את חוק AB-5 בספטמבר 2019, במסגרתו נקבע כי העובדים ב"שירותים מזדמנים", לרבות נהגי אובר וליפט, צריכים לזכות בהכרה כשכירים. למעשה, מדובר בנקודת המחלוקת הגדולה ביותר שקיימת בין החברות לנהגים, שכן יישום ההחלטה עלול לעלות להן עשרות מיליוני דולרים (במסגרת ימי מחלה בתשלום, ימי חופש וביטוח בריאות).
החוק נכנס לתוקף בתחילת השנה הנוכחית, ומיד גרר שורה של תביעות מצד אובר ואחת המתחרות הגדולות שלה, ליפט. ההליך המשפטי נגרר חודשים ארוכים עד שביום רביעי האחרון פסק בית המשפט בקליפורניה נגד החברות. על אף שמדובר בהחלטה מחייבת, בית המשפט נענה לבקשת החברות והוציא צו מניעה זמני, וזאת כדי לאפשר לאובר וליפט להגיש ערעור.
צו המניעה הזמני ניתן לעשרה ימים בלבד, כך שבפועל תוקפו יפוג מחר, יום חמישי ה-20 באוגוסט. אי לכך, שתי החברות מאיימות להפסיק את פעילותן בקליפורניה באותו היום, דקה לפני חצות הלילה.
התראות נשלחו אתמול, הן לנהגים והן לנוסעים, בנוגע להפסקת הפעילות האפשרית (צילום מסך מתוך אובר / Shutterstock)
כבר אתמול (שלישי) אובר שלחה 'נוטיפיקיישן', הן לנהגים והן לנוסעים, שבה היא הודיעה שהיא "עלול להודיע על הפסקה זמנית של פעילות החברה כבר השבוע".
יתרה מכך, בפוסט שפורסם אמש בבלוג החברה נכתב בבירור: "הגשנו ערעור בעקבות פסיקת בית המשפט, אולם אם לא נצליח בכך, נצטרך להשבית את פעילותנו עד ליל יום חמישי", כלשון ההודעה.
ראוי לציין כי אובר עושה שימוש חוזר במילה "זמני" בהודעות הרשמיות שהיא מוציאה, וזה ממש לא במקרה. הסיבה לכך היא שהחברה מעוניינת שסוגיית הגדרת הנהגים תיקבע ע"י תושבי קליפורניה עצמם. לכן, אובר וליפט שיתפו פעולה ועומדות מאחורי הצעת חוק שתעלה להצבעה בנובמבר הקרוב.
הצעת החוק מס' 22 (California Proposition 22) היא פשוטה ביותר: אם תאושר, נהגים בחברות כגון אובר יוגדרו כעצמאים. אם לא תאושר ע"י המצביעים, חוק AB-5 (זה שחוקק ע"י בית הנבחרים המקומי והוביל לפיצוץ) יהיה הקובע (ונהגים יזכו להכרה כשכירים).
מנכ"ל אובר, דארה קוסרשאהי (צילום: Getty Images)
מנכ"ל אובר, דארה קוסרשאהי, התראיין מיד לאחר פסיקת ביהמ"ש לפני כ-10 ימים, וכבר אז הוא איים להשבית את פעילות החברה במדינה: "נצטרך לעשות את זה עד נובמבר", הוא אמר והתייחס להצעת החוק מס' 22.
הוא אף הסביר בזמנו כי החברה תיאלץ לעבור שינויים רבים אם הערעור יידחה, ולדעתו זה יוביל להתייקרות משמעותית בשירות: "זו המציאות כפי שהיא, ובתי המשפט יקבעו בסופו של דבר. אנחנו נקבל את ההחלטה, אבל נצטרך לבצע שינויים", הוא הוסיף.
פסיקת ביהמ"ש לערעורים צפויה להתקבל הערב, אולם, כאמור, כבר עתה שתי החברות מאיימות להפסיק את פעילותן במדינה המוזהבת ב-11:59 בליל יום חמישי.