בעוד שבועיים וחצי צפויה להיפתח שנת הלימודים החדשה במחוז החינוך הגדול בארצות הברית - ניו יורק. למרות שסוגיית פתיחת בתי הספר נדונה פעמים רבות בחודשים האחרונים, נדמה שהרשויות במדינה לא מצליחות ליישר קו ולהסכים על מתווה כזה או אחר.
כך למשל, מושל המדינה וראש עיריית ניו יורק העניקו אישור לפתוח את בתי הספר (באזורים שבהם תחלואת הנגיף נמוכה), אך רק בשבוע שעבר איים יו"ר ארגון המורים הגדול בניו יורק ש"פתיחת בתי הספר עלולה להיות אחד המחדלים הגדולים בהיסטוריה".
הבוקר (שני) ראש העיר דה-בלאזיו ונשיא משרד החינוך בעיר, ריצ'רד קרנזה, הציגו יחדיו פתרון אפשרי: העברת הלימודים אל מחוץ לכיתות הלימוד.
באוניברסיטה בדרום קוריאה כבר גיבשו מתווה דומה (צילום: Getty Images)
"אנחנו יודעים שנגיף הקורונה לא מועבר במקומות פתוחים כמו שהוא מועבר במקומות סגורים, ולכן אנחנו רוצים להעניק לבתי הספר את האפשרות לקיים כמה שיותר שיעורים מחוץ לבתי הספר", הסביר ראש העיר הבוקר.
We’re bringing outdoor learning to our @NYCSchools.
— Mayor Bill de Blasio (@NYCMayor) August 24, 2020
Many parents and principals advocated for this. We heard you and we took action.https://t.co/8GukZdYvPk
דה-בלאזיו הוסיף כי מטרת התוכנית היא לעודד מורים ומנהלי בתי הספר להקים כיתות לימוד בתוך מתחם בית הספר, למשל בחצר או במגרש ספורט. היות שמדובר בעיר ניו יורק, שאינה ידועה כמקום בעל שטחים פתוחים רבים, ראש העיר הוסיף כי משרד החינוך יסייע לאותם מוסדות לימוד לאתר מקומות פתוחים שבהם ניתן לקיים את הלימודים בכל זאת.
בתי הספר עצמם יצטרכו להגיש בקשה עד יום שישי הקרוב (ה-28 באוגוסט) כדי לקבל תשובה כעבור שבוע, ב-4 בספטמבר. דהיינו, תמונת המצב עלולה להתבהר רק ימים בודדים לפני ה-10 בספטמבר, התאריך שסומן לפתיחת שנת הלימודים.
אילוסטרציה (צילום: AP)
ראש העיר אף הסביר כי נבדקת האפשרות לסגור רחובות הסמוכים לבתי הספר כדי לאפשר את הקמתן של "כיתות הרחוב", וזאת בנוסף לשטחים עירוניים כגון פארקים וכדומה. דה-בלאזיו הוסיף כי משרד החינוך יתן עדיפות לבתי הספר באזורים שבהם תחלואת הקורונה גבוהה באופן חריג.
"אני מאוד מתלהב מלימודים בחוץ. מעבר לכך שאנחנו יודעים שהסיכויים שהנגיף יועבר מאדם לאדם במקום פתוח נמוכים, אנחנו יודעים שהילדים זקוקים לרוץ ולשחק, לחקור וליצור. אלו דברים שקורים בחוץ", מסר נשיא משרד החינוך בעיר, ריצ'רד קרנזה.
חרף ההצהרות החיוביות, לא ברור כיצד מתווה הלימודים הנ"ל ייראה, בייחוד לקראת עונת החורף הקרירה והגשומה.
תלמידים צעירים בניו יורק בשנת 1911, הלומדים על כלי שיט בסמוך לגשר ברוקלין (צילום: ספריית הקונגרס)
כאמור, בתחילת החודש הורה מושל המדינה לפתוח את כלל בתי הספר הציבוריים בניו יורק, אך בו בזמן הדגיש כי ההחלטה הסופית תתקבל ע"י הרשויות המקומיות.
מייקל מולגרו, יו"ר ארגון המורים UFT המייצג את מרבית המורים בעיר, איים בשבוע שעבר לפתוח בשביתה אם בתי הספר אכן ייפתחו כפי שמתכונן. הוא אף פרסם רשימה מפורטת של התנאים שבהם ניתן לבצע פתיחה מחודשת ובטוחה של בתי הספר.
מולגרו הסביר כי אף בית ספר לא צריך להיפתח אם הוא אינו עומד בכל הקריטריונים שהוצבו: "אם נפתח את שנת הלימודים ב-10 בספטמבר כפי שמתוכנן כעת, אנו סבורים שזה יהיה אחד המחדלים הגדולים בהיסטוריה. ברגע שנרגיש שראש העיר מנסה להכריח אותנו להיכנס למצב שאינו בטוח, ניאלץ לפנות לבית המשפט", הוא אמר.
חשוב להסביר כי הרשימה שפורסמה ע"י UFT אומנם כללת סעיפים מוכרים (חבישת מסכות, שמירה על ריחוק חברתי וכו'), אך ישנם סעיפים נוספים שמעט מורכבים יותר. כך למשל, בארגון המורים דורשים לוודא שפילטרים מיוחדים יוכנסו למערכות מיזוג האוויר בבתי הספר (או חילופין, להקים מערכת לאוורור הכיתות).
עוד הוסיף מולגרו כי ארגון המורים לא יהסס לפתוח בשביתה הראשונה מאז 1975, גם אם אותם מורים יקבלו קנס ואפילו מאסר במסגרת 'חוק טיילור' (חוק ייחודי לניו יורק, שבאופן כללי אומר שנבחר ציבור במדינה יכול לשמש כבורר בסכסוך עבודה, וכזה שלמעשה יכול לבטל את זכות השביתה של העובדים). "אם בית המשפט יקבע שאנחנו עוברים על 'חוק טיילור'...אז שיהיה", אמר ראש ה-UFT.