פייסבוק הודיעה מוקדם יותר היום (שני) על שינוי משמעותי במדיניותה, במסגרתו הוחלט למחוק מהפלטפורמה תוכן הכחשת השואה וסילוף עובדות הקשורות לרצח שישה מיליון יהודים על ידי הנאצים.
מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק (צילום: AP)
מנכ"ל ומייסד הרשת החברתית, מארק צוקרברג, הודיע על השינוי בפוסט שכתב, וזאת כחלק מהניסיון לצמצם את כמות הקונספירציות באתר, בייחוד לקראת הבחירות בעוד כשלושה שבועות.
ככל הנראה, ההחלטה של צוקרברג נובעת מלחץ שהופעל על עליו בחודשים האחרונים, שכלל קמפיין של ניצולי השואה שהפצירו בו לעשות יותר כדי למגר את התופעה, שהפכה לשכיחה באלפי קבוצות ופוסטים.
בקמפיין נגד הכחשת השואה, שבו השתתפו אנשי ועידת התביעות, עשו שימוש ברשת החברתית עצמה, כדי לעלות סרטון חדש בכל יום שבו ניצולי השואה ביקשו מצוקרברג לפעול בנושא. הם אף עשו שימוש בהאשטאג NoDenyingIt#, ונראה שהקמפיין הצליח לשכנע את צוקרברג לטפל בסוגייה.
Aviva Goldschmidt #NoDenyingItAviva Goldschmidt was born in 1939 in Boryslav, Ukraine, and had to hide from her persecutors with her mother when she was an infant. The little girl was told so insistently that she had to be quiet, not to speak, not to laugh, that even long after liberation she could only speak in a whisper. Today Aviva, who lost father and brother in the Holocaust, demands in a clearly audible voice: Mark Zuckerberg, remove Holocaust denial from Facebook! #NoDenyingIt!
Posted by Claims Conference (Conference on Jewish Material Claims Against Germany) on Tuesday, October 6, 2020
בהודעתה של פייסבוק הוסבר כי המדיניות החדשה הכרחית בעקבות "העלייה המשמעותית וברורה באנטישמיות, והבורות המדאיגה בנוגע לעובדות בסיסיות של השואה, בייחוד בקרב צעירים".
לפי נתוני הליגה נגד השמצה (ADL), כמות הפוסטים שהופצו ע"י תנועת העליונות הלבנה זינקה ב-120% בין 2018 ל-2019, וזאת למרות שענקיות התחום - פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם ועוד - הבטיחו להגביר את המאבק בפוסטים אנטישמיים, בייחוד לאחר אירועי שארלוטסוויל ב-2017.
יו"ר הליגה נגד השמצה לפייסבוק: אסרו על הכחשת השואה ברשת החברתית
כאמור, מי שהודיע על השינוי הבוקר היה צוקרברג בעצמו, שכתב שהמדיניות החדשה "מוצאת את האיזון בין חופש הביטוי לדברי שנאה": "נאבקתי עם עצמי על הקו הדק שעובר בין חופש הביטוי לבין הנזק שנגרם ע"י הכחשת זוועות השואה וניסיונות להפחית בממדי הזוועות. דעתי האישית השתנתה ככל שראיתי יותר ויותר נתונים על עלייה בתקריות אלימות אנטישמיות", הוא כתב.
מארק צוקרברג הודיע על השינוי בפוסט שהעלה הבוקר (צילום: Getty Images)
כזכור, בוועידת התביעות זעמו על אמירותיו של צוקרברג לפני כשנתיים, כאשר הבהיר שפוסט שמכחיש ששישה מיליון יהודים נרצחו בשואה "לאו דווקא יימחק מהרשת החברתית". הוא ניסה להסביר את תשובתו בכך ש"כל עוד אין קריאה לפגוע במישהו או לפעול בצורה אלימה אחרת, גם תוכן פוגעני צריך לזכות בהגנות חופש הביטוי".