גבולותיה היבשתיים של ארצות הברית יישארו סגורים - פרט לתנועות חיוניות - לפחות עד סוף חודש נובמבר, כך עולה מדבריו של צ'אד וולף, השר לביטחון המולדת בפועל.
מעברי הגבול יישארו סגורים, לפחות עד סוף נובמבר (צילום: AP)
על אף שההודעה על הארכת סגירת הגבולות עד ה-21 בנובמבר לא הפתיעה רבים, בציוץ שפרסם וולף נכתב בפעם הראשונה ש"ארצות הברית עובדת עם מקסיקו וקנדה על הצבת קריטריונים מסוימים שיאפשרו הקלה בהנחיות".
To continue to limit the spread of COVID, the US, Mexico, & Canada will extend the restrictions on non-essential travel through Nov 21. We are working closely with Mexico & Canada to identify safe criteria to ease the restrictions in the future & support our border communities.
— Acting Secretary Chad Wolf (@DHS_Wolf) October 19, 2020
כזכור, בחודש מרץ האחרון, עם פרוץ המשבר, ממשלת ארצות הברית הורתה לסגור את כל המעברים לאורך הגבול עם מקסיקו (כ-3,150 ק"מ) וקנדה (כ-8,900 ק"מ). כדי למזער את המהלומה הכלכלית ששלוש המדינות ספגו, הוחלט לאפשר למשאיות להמשיך ולהעביר סחורות, ובמקרים מסוימים אף מתאפשר לתושבים לנוע בין המדינות (למשל, במקרה חירום רפואי).
מטרת המהלך הייתה לנסות לבלום את התפשטות הקורונה בארה"ב, אך להחלטה היו גם השלכות רבות. כך למשל, זמני ההמתנה במעברי הגבול, שגם ככה לא נחשבו לקצרים במיוחד, התארכו עוד יותר. בנוסף, העיירות האמריקאיות לאורך הגבול המקסיקו דיווחו על צניחה במספר התיירים שמגיעים, וכתוצאה מכך גם נוצרה פגיעה כלכלית גדולה במיוחד.
למרות סגירת הגבול, גוברים הקולות הקוראים לפתוח את המעברים עם מקסיקו (צילום: AP)
המגבלה שהוטלה על הגבול בחודש מרץ הייתה אמורה להימשך 30 יום בלבד, אולם מאז היא חודשה באופן קבוע, ורבים סבורים שכלל לא יתאפשר לפתוח את הגבולות מחדש עד אמצע השנה הבאה.
באופן תמוה למדי, חרף המגבלה שהוטלה, ארצות הברית מאפשרת לאזרחיה (כמו גם תושבים המחזיקים בגרין קארד) לעבור למקסיקו ובחזרה באופן חופשי. בעקבות כך, פוליטיקאים רבים בערי הגבול פנו למשרד לביטחון המולדת (DHS) וסוכנות המכס והגנת הגבולות (CBP) בבקשה לשקול מחדש אם היעילות של המדיניות, לפחות בכל הנוגע לגבול עם מקסיקו.
חשוב להזכיר כי המצב מעט שונה בגבול עם קנדה, שם הממשלה המקומית עושה ככל הניתן כדי למנוע התפרצות נוספת של הנגיף בשטחה. לעת עתה, נראה שהשיטה שלה עובדת היטב: קנדה אומנם מדווחת על "גל שני" של הנגיף, אך בשבועיים האחרונים אובחנו כ-31 אלף נשאים - כמחצית מהכמות שארה"ב מדווחת עליה מדי יום.
סחורה עדיין מועברת בין המדינות (צילום: רויטרס)
בשבוע שעבר התראיין ראש הממשלה, ג'סטין טרודו, וסיפר שתחלואת הקורונה בארה"ב לא תאפשר את פתיחת הגבולות בתקופה הקרובה: "אני לא חושב שארצות הברית נמצאת במקום שבו נוכל להרגיש בנוח לפתוח את הגבולות ולאפשר לאנשים להיכנס ולצאת", הוא אמר, "המטרה המרכזית שלנו היא לשמור על בריאותם ובטיחותם של תושבי קנדה, וזה השיקול המוביל כאשר אנחנו מקבלים החלטות מסוג זה. אנחנו רואה מה קורה בארה"ב, ובשאר העולם, ועלינו לשמור על המגבלות הקיימות".