לנשיא טראמפ אין כל כוונה להודות בהפסד המסתמן בבחירות, על אף שהמועמד הדמוקרטי מוביל במדינות המפתח ונמצא במרחק 17 קולות אלקטורליים מהבית הלבן, כך מדווחת רשת "פוקס ניוז".
באופן טבעי עולה השאלה, מה יקרה אם ביידן יוכרז כמנצח וטראמפ יסרב להכיר בכך?
הנשיא טראמפ במהלך 'הכרזת הניצחון' בערב הבחירות (צילום: Getty Images)
בראש ובראשונה מוטב להסביר שבכל מקרה, הקדנציה של הנשיא טראמפ מסתיימת בשעה 12:00 בצהריים ביום רביעי, ה-20 בינואר 2021. הזוכה בבחירות, שבשלב זה מסתמן כג'ו ביידן, יושבע בשעה הזו ויהפוך לנשיא הבא. למען הסר ספק, אם הנשיא טראמפ בכל זאת יצליח לנצח בבחירות, הוא גם חייב לעבור השבעה נוספת כדי להמשיך לכהונה שנייה.
אגב, בקמפיין של ביידן הגיבו היום (שישי) לדיווחים לפיהם הנשיא לא מתכוון לוותר על משרתו גם אם יפסיד בבחירות: "כפי שאמרנו בחודש יולי, העם האמריקאי יהיה זה שיכריע את הבחירות. ואין שום בעיה לממשל הפדרלי ללוות החוצה מסיגי גבול בבית הלבן", אמר דובר הקמפיין, אנדרו בייטס.
חשוב להוסיף שמועמדים שמפסידים בבחירות לנשיאות בדרך מודים בכך בשני שלבים - הראשון בשיחת טלפון לברך את המועמד לנצח, ולאחר מכן בנאום מול תומכיהם. אך העברת השלטון אינה מותנת בכך כלל וכלל.
לפני ארבע שנים, הילרי קלינטון התקשרה לטראמפ, בירכה אותה על הניצחון ועלתה לפודיום כדי לדבר עם תומכיה. שמונה שנים קודם לכן, הסנאטור המנוח ג'ון מקיין עשה זאת לאחר שהפסיד לברק אובמה.
בשנת 2000 העניין הסתבך מעט, שכן סגן הנשיא דאז אל גור הודה בהפסד, אך לאחר זמן קצר התקשר שוב לג'ורג' וו. בוש כדי לחזור בו. בסופו של דבר, ההכרעה עברה לבית המשפט העליון, וכעבור 36 יום גור שוב הודה בהפסד.
בשנת 1992, הפעם האחרונה שנשיא מכהן הפסיד בבחירות, ג'ורג' בוש האב עלה לנאום ואמר: "העם האמריקאי אמר את דברו, ואנחנו מכבדים את השיטה הדמוקרטית. התקשרתי למושל קלינטון כדי לברך אותו. הוא ניהל קמפיין חזק ואני מאחל לו בהצלחה בבית הלבן. מצפה לנו עבודה קשה, ואמריקה תמיד חייבת להיות בעדיפות עליונה".
נדגיש שוב - הנשיא טראמפ עדיין לא הפסיד את הבחירות, אך לא תהיה לו אפשרות להגיע ל-270 קולות אלקטורליים אם ביידן יוכרז כמנצח בג'ורג'יה. וכמובן שכמעט מיותר לציין, אך אם ביידן יוכרז כמנצח בפנסילבניה, המירוץ לבית הלבן נגמר. אם וכאשר זה יקרה, מעניין יהיה לראות מי ממקורביו של הנשיא יצליח לשכנע אותו לרדת מהעץ.