נותרו קצת פחות מחודשיים עד ששנת 2020 תסתיים, אך נתוני המכירות של כלי נשק ברחבי ארצות הברית כבר הגיעו לשיאים חדשים וניפצו את השיא הקודם שנקבע רק לפני ארבע שנים, כך על פי דו"ח של הקרן הלאומית לענפי ספורט של ירי (National Shooting Sports Foundation).
ממתינים מחוץ לחנות כלי נשק בדרום קליפורניה, מוקדם יותר השנה (צילום: Getty Images)
למעשה, המגמה התחילה כבר בחודש מרץ כאשר המגבלות הראשונות הוטלו בשל משבר הקורונה, והביקוש לכלי נשק המשיך לעלות בחודשי הקיץ כאשר נרשמו מהומות אלימות ברחבי ארצות הברית.
"בהתחלה, כולם הלכו לסופרמרקטים כדי להצטייד בנייר טואלט, אבל אחרי זה הם הלכו לחנויות הנשק כדי להתחמש", מסביר אריק וואלאס, הבעלים של מספר חנויות כלי נשק באזור בצפון אטלנטה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
חשוב להסביר שהמגמה נמדדת לפי מספר הבקשות לביצוע בדיקות רקע ע"י ה-FBI - חלק מתהליך הרכישה של כלי נשק. לפי ה-NSSF, מתחילת השנה בוצעו כ-17.2 מיליון בדיקות רקע ע"י ה-FBI. לשם השוואה, בשנת השיא הקודמת, 2016, חוקרי ה-FBI ביצעו 15.7 מיליון בדיקות רקע. למעשה, רק בחודש אוקטובר נרשמו 1.7 מיליון בדיקות רקע, זינוק של 60% לעומת החודש המקביל אשתקד.
חנויות רבות מדווחות על מחסור בתחמושת
בשנים האחרונות, נובמבר ודצמבר נחשבים לחודשים עמוסים ביותר בחנויות כלי הנשק, ככל הנראה לאור שני החגים הגדולים שחלים בתקופה זו - חג ההודיה וחג המולד. נתוני ה-FBI אף מצביעים על כך שמדובר בחודשים עמוסים ביותר לבדיקות רקע, ולפי ההערכות מגמה זו תימשך גם השנה.
ב-NSSF אף ציינו כי זינוק חד בנתוני המכירות נרשם בכל שנה שמתקיימות בחירות לנשיאות (דוגמה בולטת לכך היא שהשיא הקודם נקבע ב-2016). אם לא די בכך, השילוב של המגיפה הבריאותית והמהומות ברחובות ארה"ב, הוביל לכך שיותר מחמישה מיליון אמריקאים רכשו כלי נשק בפעם הראשונה בחייהם.
מגמה מעניינת נוספת היא המחסור לתחמושת, שאט אט מורגש כמעט בכל ארצות הברית. בדו"ח ה-NSSF הוסבר כי נתוני המכירות של תחמושת זינקו ב-140% ב-2020 (בהשוואה ל-2019), אולם היצרניות פשוט לא עומדות בביקוש הגבוה. חלק מהחנויות אף נאלצו להגביל את כמות התחמושת שכל לקוח יכול לרכוש.
"הרבה לקוחות יוצאים מפה בידיים ריקות", מסביר ג'סי קרטרייט, הבעלים של חנות לכלי נשק ותחמושת בוויסקונסין, "אין לנו את היכולת לעמוד בביקוש, לא ראיתי דבר כזה בשש השנים שעברו מאז שפתחתי את החנות. אנשים קונים כלי נשק, אבל נשארים ללא תחמושת".