תושבי קליפורניה הצביעו נגד הצעת החוק מספר 15, שהייתה מאפשרת להסיר את המגבלות החלות על מס רכוש ("פרופרטי טקס") בשטחים מסחריים - מהלך שהיה צפוי לעלות את רמת המיסוי על עסקים רבים שגם ככה מתקשים לשרוד במהלך המשבר הכלכלי.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
נכון לבוקר יום חמישי, כאשר 92% מהקולות נספרו, 51.9% (8,211,595 קולות) הצביעו נגד הצעת החוק, לעומת 48.1% (7,615,581 קולות) שהצביעו בעדו.
מאז 1978 קיים חוק בקליפורניה, המגביל את גובה ההתייקרות של מס רכוש ב-2% בשנה, עד למכירת הנכס. בפועל, מכיוון שהשווי של נכסים עולה בקצב גבוה באופן משמעותי (בהשוואה ל-2%), קליפורניה גובה מס נמוך באופן משמעותי מאשר שווי הנכס האמיתי.
לכן גובשה הצעת החוק מספר 15, שהייתה אמורה לאפשר לרשויות המקומיות לבחון מחדש את גובה המיסוי בכל שלוש שנים (ללא קשר למועד מכירת הנכס). השינוי היה אמור לחול רק על שטחים מסחריים ותעשייתים, ואילו בתים היו נשארים במסגרת החוק המקורי משנת 1978. לפי ההערכות, אישור הצעת החוק היה יכול להכניס כ-12.5 מיליארד דולר לקופת המדינה.
המתנגדים להצעת החוק כינה אותה "העלאת מסים מיותרת", והדגישו שעסקים קטנים יספגו את הפגיעה הגדולה ביותר, בייחוד בתקופה הזו שבה הכלכלה האמריקאית כולה (ושל קליפורניה בפרט) מצויה במשבר עמוק.
הקמפיין נגד הצעת החוק גייס יותר כסף, ובסופו של דבר ניצח
הקמפיין על הצעת החוק אומנם היה פחות יקר מאחרות (למשל, הצעת החוק שביקשה לאפשר לאובר וליפט להגדיר את הנהגים כעצמאים), אך בכל זאת מדובר בעשרות מיליוני דולרים: הארגונים שהיו בעד הצעת החוק גייסו כ-56 מיליון דולר, בעיקר בזכות תרומה ממארק צוקרברג ואשתו פרסיליה צ'אן. אך המתנגדים הצליחו לגייס יותר כסף, כ-61 מיליון דולר.
בסופו של דבר, הצעת החוק זכתה לתמיכה די גדולה בשתי הערים המרכזיות של קליפורניה, לוס אנג'לס וסן פרנסיסקו, שבמקרה גם היקרות ביותר במדינה. עם זאת, היו גם לא מעט מחוזות "כחולים" שהצביעו לדמוקרטים, אך דחו את הצעת החוק על הסף.
כך למשל, בסן דייגו הנשיא הנבחר ביידן ניצח ב-23% הפרש מהקולות, והצעת החוק מס' 15 נדחתה בהפרש של 13% מהקולות. במחוז סקרמנטו בצפון המדינה, סגן הנשיא לשעבר ניצח בהפרש של 29%, והצעת החוק נדחתה בהפרש של 7% מהקולות.