על העולם להפסיק לבנות תחנות כוח פחמיות חדשות ולאמץ חלופות ירוקות, אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ביום שבת.
בשיחת וידיאו לפסגת מזרח-אסיה 2020, קרא מזכ"ל האו"ם גוטרש לכל המדינות לדחות פחם ולהצטרף יחד לחיפוש אחר חלופות אחרות.
לשם כך דרש גוטרש לעשות מאמצים "להשתמש במאמץ ההתאוששות של COVID-19 לבניית כלכלות ירוקות העמידות באקלים ולעבוד למען נייטרליות פחמן עד שנת 2050".
"זה, אגב, יניע גם את יצירת מקומות העבודה שתפחית את אי השוויון ותתייחס לזיהום האוויר החונק ערים אסיאתיות רבות. אני מברך על ההחלטות האחרונות של סין, יפן ורפובליקת קוריאה בהתחייבות לפליטת אפס נטו", הוסיף הסוציאליסט הפורטוגלי הוותיק העומד בראש הארגון.
"מדינות צריכות לשלם מחיר גם על פחמן ולסיים את הסובסידיות לדלקים מאובנים. תגובתנו למשבר COVID-19 חייבת להיות מתואמת עם הסכם פריז ויעדי הפיתוח בר-קיימא. בכל המאמצים הללו אתה יכול לסמוך על התמיכה של מערכת האו"ם", הוסיף המזכ"ל.
קריאתו משקפת את רוח הפורום הכלכלי העולמי (WEF) שבישר בחודש יולי על רצונו לבנות את העולם מחדש במתכונת משלו לאחר סיום מגיפת נגיף הקורונה
יו"ר הפורום הכלכלי העולמי, קלאוס שוואב, אמר כי הנגיף מהווה הזדמנות ל"סוג חדש של קפיטליזם" ו"לאיפוס גדול" של כלכלות, פוליטיקה וחברות עולמיות.
שוואב חסר הסבלנות טען שהניאו-ליברליזם מת ואיתו התפיסות המסורתיות של קפיטליזם כלכלי, במקומם קבוצה של "מדדי קפיטליזם של בעלי עניין" שלדברי הפורום הכלכלי העולמי יאפשרו לעולם להתקדם תחת מערכת כללים הכוללת"צדק חברתי" כמרכיב מרכזי בעולם החדש והאמיץ הזה.
ארגון מחדש זה של אופן העסקים שלנו הוא המודל החדש ל"איפוס הגדול", טען שוואב, והוסיף כי הוא צופה את משבר הנגיף כהזדמנות טובה מדי שלא "להעריך מחדש פרות קדושות של המערכת".
במילים פשוטות, שוואב סבור שהגיע הזמן "לשקול מחדש את הקפיטליזם"
לדבריו "האיפוס הגדול צריך להשאיר את אלה שנותרו מאחור. כך שכל מי שמוכן "לעצב" את העתיד יוכל לעשות זאת. האיפוס שאנו זקוקים לו אינו מהפכה או מעבר לאיזה אידאולוגיה חדשה ... יש צורך להחליף חלק מעמודי התווך של המערכת הגלובלית, ואחרות לתקן או לחזק. כדי להשיג התקדמות משותפת, שגשוג ובריאות".
לדעת שוואב כללי הסחר, המיסוי והתחרות המשקפים עשרות שנים של השפעה ניאו-ליברלית הסתיימו וכחלק מהתכנית יבוטל גם הרכוש הפרטי של בני האדם.