הנשיא הנבחר ג'ו ביידן ממשיך לבנות את הקבינט שלו לקראת השבעתו בינואר, ובסוף השבוע דווח כי בכוונתו למנות את אנתוני "טוני" בלינקן, דיפלומט יהודי, לתפקיד מזכיר המדינה.
בלינקן וראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בפגישה בירושלים ב-2016 (צילום: ויקיקומנס)
בין השנים 2009 ל-2013, בלינקן כיהן כיועץ לביטחון לאומי לסגן הנשיא דאז, ג'ו ביידן. בינואר 2013, עם המעבר לקדנציה השנייה של ברק אובמה, בלינקן מונה לתפקיד סגן היועץ לביטחון לאומי, וכעבור שנתיים מונה ע"י אובמה לשמש כסגן מזכיר המדינה (תחת ג'ון קרי).
רבים סברו ששני המועמדים המובילים להתמנות לתפקיד הם סוזן רייס, שגרירת ארה"ב באו"ם והיועצת לביטחון לאומי בממשל אובמה, או כריס קונס, הסנאטור הדמוקרטי מדלאוור. אולם בסופו של דבר נראה שביידן החליט למנות שם פחות מוכר מחוץ לוושינגטון.
Under the Biden-Harris administration, American national security and foreign policy will be led by experienced professionals ready to restore principled leadership on the world stage and dignified leadership at home. Read more: https://t.co/ojrTxrzafV
— Biden-Harris Presidential Transition (@Transition46) November 23, 2020
בשעות הצהריים של יום שני הדיווחים על הבחירה בבלינקן אושרו. עם זאת, ראוי להזכיר כי הסנאט, שכעת עדיין נמצא בשליטת המפלגה הרפובליקנית (לפחות עד הבחירות סבב ב' בג'ורג'יה), צריך לאשר את המינוי.
בלינקן בתמונה המפורסמת "חדר מצב", בעת המבצע לחיסולו של אוסמה בן לאדן (צילום: הבית הלבן)
בלינקן נחשב לתומך גדול בהסכם הגרעין האיראני, שנחתם בעת ששימש כסגן מזכיר המדינה בממשל אובמה. מוקדם יותר השנה הוא ביקר את הממשל הנוכחי בחריפות: "עד עכשיו ישראל לא הייתה נושא מפלגתי בפוליטיקה האמריקאית, ואני חושב שזה מאוד רע, הן לארה"ב והן לישראל, שמישהו מנסה להפוך אותה לכזה".
בחודש מאי האחרון, בכנס דיגיטלי שנערך ע"י ארגון פרו-ישראלי, בלינקן אמר ש"ג'ו ביידן מתנגד לחלוטין להתניית קבלת כספי הסיוע לישראל והוא לעולם לא יחליט להפסיק את שליחת הכסף בגלל החלטה פוליטית כזו או אחרת".
בלינקן, שאביו החורג היה ניצול השואה, אף סיפר כיצד לקחי השואה עיצבו ותרמו לתמיכתו של ביידן בישראל: "הוא מאמין שמדינה יהודית בישראל מבטיחה את קיומה של העם היהודי. ישנה סיבה לכך שהוא מעולם לא שינה את גישתו כלפי ביטחון ישראל, גם כאשר הוא לאו דווקא הסכים עם המדיניות שלה".
מייקל אורן, לשעבר שגריר ישראל בארה"ב, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "מזל טוב לטוני בלינקין, דיפלומט נהדר וידיד אמת של ישראל. עבדתי איתו בוושינגטון במשך שנים, ואני לא מעלה בדעתי בחירה טובה יותר".
Congratulations to Tony Blinken, a great diplomat and true friend of Israel, for his nomination as Secretary of State. I had the honor and pleasure of working with him for years in Washington and know him to be brave and clear-sighted statesman. I can think of no finer choice.
— Michael Oren (@DrMichaelOren) November 23, 2020
היו כאלה, גם בתוך המפלגה הדמוקרטית, שלא אהבו את הבחירה בבלינקן. חברת הקונגרס רשידה טליב הגיבה לכך שכונה "בחירה סולידית": "כל עוד הוא לא פוגע בזכויות התיקון הראשון לחוקה, המאפשרות לי לצאת נגד המדיניות הלא אנושית והגזענית של נתניהו. לעם הפלסטיני מגיע שוויון וצדק".
So long as he doesn't suppress my First Amendment right to speak out against Netanyahu's racist and inhumane policies. The Palestinian people deserve equality and justice. https://t.co/SLhT3yYc4i
— Rashida Tlaib (@RashidaTlaib) November 23, 2020