טומי תומפסון בן ה-68, צייד אוצרות שמסרב לחשוף את מיקומם של כ-500 מטבעות זהב, יציין מחר (שלישי) חמש שנים מאחורי סורג ובריח, ולא נראה שהוא עומד להשתחרר בקרוב.
איתור האונייה בשנת 1989 (צילום: AP)
תומפסון הורשע בביזיון בית משפט - עבירה שבדרך כלל גוררת עונש מאסר בפועל של עד 18 חודשים - אך כאמור, השבוע הוא יציין חצי עשור בבית הכלא הפדרלי באוהיו.
בשלהי שנות ה-80, קבוצה של 161 משקיעים שילמה לתומפסון 12.7 מיליון דולר כדי לאתר את אוניית "סנטרל אמריקה" שנעלמו עקבותיה מול חופי דרום קרוליינה בשנת 1857. על אף שהצליח במשימתו, קבוצת המשקיעים טוענת שתומפסון לקח את מיליוני הדולרים, אך מעולם לא מסר את מטבעות הזהב, ועל כן הוגשה נגדו תביעה.
טומי תומפסון בשנת 1991. בריבוע הקטן: תומפסון לאחר מעצרו בפלורידה (צילום: שירות המרשלים)
התיק נגרר שנים רבות, וב-2012 תומפסון נדרש להגיע לבית המשפט, אך לא עשה זאת. במשך 3 שנים, רשויות החוק הפדרליות חיפשו אחריו, עד שבסופו של דבר חקירת שירות המרשלים של ארה"ב הובילה אל העיר בוקה רטון בפלורידה, שם תומפסון התגורר.
הוא הודה במיוחס לו (אי-הגעה לבית המשפט) ונידון לשנתיים מאסר וקנס בסך 250 אלף דולר בעקבות כך, אך השופט דרש ממנו לענות על מספר שאלות בנוגע למטבעות. על אף שהדיון התנהל בדלתיים סגורות, תומפסון סירב לחשוף את מיקומם של המטבעות היקרים.
ה"סנטרל אמריקה" כונתה כ"ספינת הזהב" (צילום: AP)
ב-15 בדצמבר 2015, השופט אלג'נון מרבלי הרשיע את תומפסון בביזיון בית משפט, והורה לכלוא את תומפסון ולקנוס אותו באלף דולר כל יום, עד שיסכים לענות על השאלות ולחשוף את מיקום המטבעות.
כעת, תומפסון יציין חמש שנים מאחורי סורג ובריח, וכאמור לא נראה שהוא עומד לחשוף את הסוד. בשימוע שנערך לפני שלוש שנים הוא בכלל טען שלא יודע היכן המטבעות: "כבוד השופט, אני לא יודע אם אמרתי לך את זה או לא, אבל אין לי מושג איפה המטבעות נמצאים. אני מרגיש שהמפתח לחירות שלי לא נמצא בידי".
חלק מהמטבעות שאותרו ב"סנטרל אמריקה". רק תומפסון יודע היכן נמצאות 500 נוספים (צילום: AP)
אך השופט מרבלי לא התרשם מהטענה ואמר: "מדובר בבן אדם שמחזיק בפטנט למספר סוגים של צוללות, אבל הוא לא מסוגל לזכור איפה החביא את השלל?".
באופן עקרוני, החוק הפדרלי קובע שניתן להחזיק במאסר "עד סרבני" - כזה שמסרב לשתף פעולה עם רשויות החוק במהלך משפט - במשך 18 חודשים בלבד. תומפסון הגיש תביעה על כך ודרש להשתחרר, אך בית המשפט הפדרלי לערעורים דחה את הבקשה על הסף וקבע שהחוק לא חל עליו.