קליפורניה רשמה הצלחה יחסית גדולה כאשר הוטלו מגבלות ברחבי המדינה בתחילת המשבר ובמהלך הקיץ, ובעקבותיהן בתי עסק נסגרו ותושבים רבים בחרו להישאר בבתים. בתוך כחודש לאחר הטלת המגבלות, המושל אמר שקליפורניה הצליחה "לשטח את העקומה".
אך כעת, כשבועיים לאחר ש"סגר" הוכרז בפעם השלישית, המדינה המוזהבת עדיין לא מרגישה את ההשפעות החיוביות של המהלך.
מרכז העיר לוס אנג'לס, במהלך העוצר שהוטל בראשית המשבר (צילום: Shutterstock)
אומנם עברו רק שבועיים, ויתכן שההשפעה האמיתית של הסגר תורגש בעוד מספר שבועות. אך לעת עתה, תחלואת הקורונה ממשיכה לעלות, ועמה גם מספר המאושפזים בבתי החולים וכמות המתים בכל יום.
יש הטוענים שישנן סיבות ברורות שמובילות לכך: המגבלות שהוטלו בתחילת החודש הרבה פחות מחמירות מהעוצר שהוכרז במרץ וביוני. אם לא די בכך, תושבים רבים סובלים מ"תשישות קורונה" (כלומר, לאחר קרוב לשנה של מגבלות משתנות, הם נוטים לזלזל בהן) וחלק נרחב מהתושבים מלכתחילה הביעו התנגדות עזה להטלת מגבלות כלשהן.
אך לדעת מומחים לבריאות הציבור, הסיבה הגדולה ביותר שבגינה המגבלות לא תורמות לשיטוח העקומה, לפחות בשלב הזה, קשורה לכמות נשאי הנגיף שכבר קיימים ברחבי המדינה. בניגוד למרץ ויוני, ההכרזה על מגבלות חדשות הגיעה בתחילת דצמבר, לאחר חג ההודיה שבו מיליוני אמריקאים יצאו לטייל (ובכך תרמו להתפשטות של הקורונה).
"הנגיף הזה חסר רחמים, ומאוד קשה לשלוט בו כאשר יש כל כך הרבה נשאים בקרב התושבים", מסביר ד"ר תומאס אראגון, בכיר במחלקת הבריאות של סן פרנסיסקו, ומי שעתיד להתמנות לתפקיד מנהל מחלקת בריאות הציבור של קליפורניה.
מסעדה בפסדינה, לפני הטלת המגבלות האחרונות (צילום: Getty Images)
לדבריו של ד"ר אראגון, "קשה מאוד לשלוט על ההתפרצות כאשר אתה מגיע למצב שיש יותר מ-20 נדבקים על כל 100 אלף תושבים". כיום, ישנם 82.2 נדבקים על כל 100 אלף תושבים בקליפורניה, וזאת בהשוואה ל-64.6 נדבקים על כל 100 אלף תושבים ברמה הארצית. המצב בלוס אנג'לס גרוע עוד יותר, שכן המחוז מדווח על 153.6 נדבקים על כל 100 אלף תושבים.
"ברגע שמגיעים למספרים כאלה, מאוד קשה לגרום לשינויים בנתונים", מסביר ד"ר אראגון.
תחנת בדיקת קורונה בלוס אנג'לס, מוקדם יותר החודש (צילום: Getty Images)
למען הסר ספק, מומחים לבריאות הציבור בכל זאת סבורים שהטלת סגר היה צעד נחוץ, ואף טוענים שללא סגר התחלואה הייתה עלולה לזנק עוד יותר. עם זאת, איש אינו יודע לומר מתי, אם בכלל, המגבלות יתחילו להשפיע לחיוב על המצב בקליפורניה כולה, ובפרט בערים הגדולות כמו לוס אנג'לס, סן דייגו וסן פרנסיסקו.
חלק מהמומחים סבורים שזה עשוי לקרות עוד החודש, אך חלקם אמרו שלא יופתעו אם זה יקרה רק לקראת סוף חודש ינואר. ובמקביל לכך, המצב בבתי החולים הולך ומדרדר.
לפי ההערכות, העובדה שאין מיטות אשפוז פנויות בטיפול נמרץ בהכרח תגרום ליותר מקרי מוות, ולא רק בקרב חולי קורונה, אלא גם בקרב חולים במחלות אחרות שלא יכולים להתאשפז בגלל העומס. בהתאם לכך, רשויות הבריאות בקליפורניה הזמינו בשבוע שעבר כ-5 אלף שקי גופות ועשרות משאיות קירור, וזאת מתוך שהמצב ידרדר לפני שישתפר.
מחוץ לבית חולים בלונג ביץ', בשבוע שעבר (צילום: Getty Images)
ד"ר רוברט קים פארלי, אפידמיולוג בכיר מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA), ניסה להמחיש את המצב שבו קליפורניה נמצאת: "בתחילת הנגיף, הקורונה התפשטה בצורה יחסית איטית. זה כמו להצית מלא גפרורים ביער, ומדי פעם אחד מהם גורם לשריפה. המגבלות שהוטלו סייעו לכבות השריפה בזמנו. אבל עכשיו אנחנו נמצאים בלב שריפת יער ענקית, ויקח הרבה יותר זמן כדי לכבוד את כל מוקדי האש".