רשויות ההגירה הפדרליות מסרו הבוקר (שני) עדכון בנוגע למצב רחב היקף שמתנהל בכל ארצות הברית כנגד מסתננים שנעצרו בעבר והתחייבו לעזוב את המדינה מרצונם במקום שיגורשו, אך בפועל נשארו בארה"ב.
אילוסטרציה (צילום: ICE)
בהודעת סוכנות אכיפת מכס והגירה (ICE) הוסבר כי "מבצע הבטחה שלא קוימה" ("Operation Broken Promise") ממשיך לספק תוצאות מעולות. בין ה-7 ל-17 בדצמבר, סוכני ICE עצרו למעלה מ-150 שוהים בלתי חוקיים, ביניהם 117 חשודים שחתמו על מסמך מחייב לפיו הם יעזבו את ארצות הברית מרצונם.
אם לא די בכך שמדובר במסתננים (ושחלקם הגדול עברו על החוק מעצם הישארותם בארה"ב), ב-ICE הסבירו ש-71% מהעצורים הם בעלי עבר פלילי, או לחילופין הם נמצאים בתהליכים משפטיים בימים אלו.
ב-ICE חשפו את המבצע בחודש שעבר, כאשר הוסבר שבשבועיים הראשונים שבהם התנהל (מה-2 ל-17 בנובמבר) נעצרו יותר מ-250 מסתננים, לרבות 150 איש שהיו אמורים לעזוב את המדינה.
ICE announces the latest results of Operation Broken Promise, targeting aliens who failed to depart US voluntarily. Learn more: https://t.co/fIzch1xpFM pic.twitter.com/GlY2WISZ3q
— ICE (@ICEgov) December 21, 2020
בהודעה שפורסמה היום לא נמסרו פרטים נוספים על העצורים, אולם בהודעה הקודמת הובהר כי בין העצורים היה ניתן למצוא את אברהם דלאון-גרסיה בן ה-44, אזרח מקסיקני שנכנס לארצות הברית באופן בלתי חוקי ב-2005. הוא התגורר ביוטה עד שנעצר בקיץ 2017, וב-ICE איפשרו לו לעזוב מרצון עד נובמבר של אותה שנה. בפועל, הוא נשאר ביוטה, וכעת הוא יגורש למקסיקו בתוך מספר שבועות.
גם בנו נעצר לאחר שניסה למנוע בכוח את מעצרו של אביו, והיות שגם הוא שוהה בארה"ב באופן בלתי חוקי, גם הוא צפוי להיות מגורש. "בכל יום הסוכנים שלנו מבצעים מעצרים ממוקדים של אנשים שנמצאים במדינה שלנו בניגוד לחוק", הסביר בזמנו ג'ייסון נייט, מנהל סניף ICE בעיר סולט לייק סיטי.
אילוסטרציה (צילום: ICE)
לשוהים בלתי חוקיים הנעצרים בארצות הברית יש את האפשרות לבקש מבית המשפט לענייני הגירה לבצע "עזיבה מרצון" ("Voluntary Departure"). אם השופט מאשר את הבקשה, למסתנן ניתנת תקופה מסוימת (לרוב בין 60 ל-120 ימים) כדי לארגן לעצמם טיסה או דרך אחרת לעזוב את ארצות הברית.
מבחינת משלמי המסים בארצות הברית, זו האופציה המועדפת מכיוון שהיא חוסכת כסף לממשל הפדרלי. כביכול המדיניות אמורה לזכות בתמיכה אדירה גם מצד המסתנן, שכן הוא לא עובר תהליך גירוש רשמי וכניסתו לארה"ב בעתיד לא נפסלת על הסף. אלא שבפועל, אותם מסתננים מנצלים את המדיניות ונשאר בארה"ב.
אי לכך, ב-ICE נאלצו לצאת למבצע הענק ברחבי ארה"ב. כל תיק ייבדק לגופו, אך באופן כללי ל-ICE יש את האפשרות לגרש את המסתננים שנעצרים, או לחילופין להעמיד אותם לדין בגין שהות בלתי חוקית לאחר גירוש - עבירה שעלולה לגרור עד 20 שנים מאחורי סורג ובריח.
"הסוכנים שלנו מחויבים לשמור על חוקי ההגירה של ארה"ב ולחזק את ביטחון של כלל התושבים", מסר טוני פאם, בכיר ב-ICE.