"עשרות עיתונאים ערבים בכירים מרחבי העולם נפגעו מתוכנה של חברת הסייבר הישראלית NSO Group אשר הופעלה בידי סעודיה ואיחוד האימוריות", כך מדווח אתר החדשות היהודי-אמריקני YWN, המצטט דו"ח של אנשי המעבדה האזרחית באוניברסיטת טורונטו שבקנדה.
חברת NSO, שראשיה הם בוגרי יחידת 8200 ידועה ביצירת תכנת הריגול המפורסמת 'פגסוס' החודרת ושואבת מידע אישי מטלפון המשתמש בלי היכולת לגלותה.
החברה הודיעה כי "איננו יכולים להגיב על הדו"ח שכן לא קראנו אותו. החברה מספקת פתרונות עבור ממשלות וסוכנויות המתמודדות עם פשעים פליליים ומניעת טרור, אם נקבל מידע אמין על שימוש לא ראוי, נעשה את הצעדים למניעת שימוש לרעה במוצר בכדי לחקור את והאשמות", כך לשון החברה שאינה נוהגת לזהות בפומבי את לקוחותיה.
"הטלפונים של כ-36 עיתונאים, עורכים, מפיקים, ומגישים של רשת הטלוויזיה הענקית הידועה בהתנגדותה לבית המלוכה הסעודי ולבית המלוכה של האמירויות שותקו והפכו לכלי מעקב מבלי שהם בכלל היו מודעים לכך", כך לפי אנשי המעבדה האזרחית בטורונטו.
"זה לא מפחיד מאוד, אך זה הגביע הקדוש של ההאקינג", אמר חוקר בכיר במעבדה האזרחית בטורונטו ביל מרזק, "אתה יכול להשתמש בטלפון בצורה נורמלית, מבלי שאתה יודע בכלל שמישהו רואה את כל מה שאתה עושה".
"המתקפה כנגד אל-ג'זירה היא רק קצה הקרחון", אומר יניב בלמס, ראש מחלקת מחקר סייבר בחברת צ'ק-פוינט הישראלית, "מתקפות אלה לא אמורות להיות ציבוריות, עלינו להניח כי הן מתרחשות כל הזמן".
בשנה שעברה Whatsapp ו-פייסבוק אף תבעו את חברת NSO על כך שלכאורה סימנו כ-1,400 ממשתמשיהם באמצעות תוכנה משוכללת הפועלת על בסיס שיחות שלא נענו.
מוקדם יותר החודש מנחה ברשת אל-ג'זירה אף הגישה תביעה משפטית בארה"ב כנגד NSO על כך שזו לכאורה פרצה לטלפונים שלה דרך Whatsapp מכיוון שדיווחה באופן ביקורת על הנסיך הסעודי מוחמד בן סלימן. העיתונאית הערבייה ראניה דרידי, מערוץ אל-ערביה, אף היא טענה כי ריגלו אחריה וכי היא "חשה לא בטוחה לדעת שחיי הפרטיים אינם שלי".
נשיא מיקרוסופט, ובכירים אחרים בעולם הטק הממוסד יצאו כנגד פעילויותיה של חברת NSO , ונשיא ענקית התוכנה אף קרא לממשל החדש להילחם כנגדה.
המתקפה אירעה שבועות ספורים בטרם ישראל ואיחוד האמירויות חתמו על הסכם השלום.
סעודיה ואיחוד האמירויות מצויות בעימות גיאו-פוליטי עם קטאר במאבק על הגמוניה אזורית, ומתקפות סייבר הפכו יותר ויותר נפוצות במאבק הנפיץ ביניהן
תמיכת קטאר בקבוצות טרור הובילה לסנקציות סעודיות כנגד קאטר אשר ערוץ אלג'זירה משמש כחוד החנית של התעמולה הקטארית.
על פי אנליסטים בכירים ברית-הסייבר בין ישראל ומדינות המפרץ עשויה רק להתחזק בשנים הקרובות.