משרד הבריאות של יפן אישר כי מקרים הראשונים של זיהום במדינה עם הגרסה החדשה של נגיף הקורונה שזוהה בבריטניה הגיעו גם לחופי המדינה.
חמשת האנשים שהגיעו ליפו בין ה-18 בדצמבר ל-21 בדצמבר, ממש לפני שיפן הגבירה את פיקוח הגבולות ביום שישי למצטרפים מבריטניה היו גבר בשנות ה-60 לחייו שפיתח עייפות, וארבעה אחרים היו ללא תסמינים.
שרת הבריאות נוריהיסה טמורה אמרה כי החמישה נשלחו להסגר היישר משדות התעופה בהם נחתו לאחר שנבדקו חיוביים לנגיף.
ניתוח נוסף של דגימות שנלקחו מהם שנערך במכון הלאומי למחלות זיהומיות של יפו קבע כי יש להם את הגרסה הבריטית המועברת שהינה כ-70% יותר מדבקת מהזן הרגיל, כך נמסר בהצהרה של משרד הבריאות.
שיגרו אומי, ראש צוות המשימה הממשלתי לקורונה, קרא לבקרת גבולות מהודקת יותר כדי למנוע גרסאות חדשות.
בהקשר הזה מסרה ד"ר דורית ניצן, בכירה בצוות החירום האירופאי של ה-WHO(ארגון הבריאות הלאומי): "החיסונים נגד קורונה שפיתחו 'פייזר' ו'מודרנה' יעילים, בסבירות גבוהה, גם נגד המוטציה החדשה של הנגיף".
והשבוע קיים ה-WHO תדרוך לתקשורת בעקבות הדיווחים על המוטציה החדשה שעבר הנגיף ומתפשטת במהירות בעולם.
ד"ר ניצן אמרה כי ארגון הבריאות העולמי "דוחק במדינות השונות להתקדם במהירות עם מבצעי החיסונים כיוון שכל זמן שהנגיף עודנו קיים ומסתובב, הוא ממשיך להשתנות וייתכן שנראה שינוי שיהפוך אותו לעמיד בפני תרכיבי החיסון".
עוד ציינה כי "ה-WHO מעוניין שמסה קריטית של האוכלוסייה תתחסן לפני שהמגיפה תשנה את פניה. הנחת העבודה היא שהמוטציה כבר יצאה מגבולות בריטניה. בארגון הבריאות העולמי נערכים לתרחיש שבו הנגיף עלול להיות קטלני יותר".
מהי "המוטציה הבריטית"?
מה שידוע עד כה על המוטציה שהתגלתה בבריטניה הוא שהיא גורמת לנגיף הקורונה להתפשט במהירות רבה יותר, כדי 70%-40% לעומת מהירות התפשטותו של הנגיף בגרסתו האחרת. כמו כן נמצא שהוא מעלה את מקדם ההדבקה ב-0.4.
מומחי ה-WHO מעריכים כי המוטציה הזאת, כמו מוטציות אחרות שעבר הנגיף מאז שפרץ מסין לפני שנה והתפשט ברחבי העולם, מצליחה כנראה לחמוק מחלק מבדיקות המטושים, לכן ייתכן שיש מקרים שמי שנבדק והוא למעשה חיובי, יקבל תוצאה שלילי של הבדיקה. ה-WHO הודיע שבימים הקרובים יועברו מטעמו הנחיות חדשות למדינות חברות הארגון כיצד להימנע מטעויות מסוג זה בבדיקות קורונה.
אמש מסר פרופ' ניל פרגוסון, מומחה לאפידמיולוגיה ומחלות זיהומיות ומידבקות מ"אימפריאל קולג'", לונדון אנגליה, כי "יש רמזים לכך שלמוטציה נטייה חזקה יותר להדביק ילדים".
סמנכ"ל משרד הבריאות בישראל, הוירולוג פרופ' ירון ניב, הסביר כי בגרסת הנגיף שהתגלתה בבריטניה ועושה עתה כותרות בתקשורת העולמית התגלו שלוש מוטציות שיש להן משמעות קלינית. שתיים קשורות ליכולת ההדבקה של הנגיף שבגרסה המוטציונית שלו עתה היא מהירה יותר וגם חל שינוי ביכולת ההיצמדות המשופרת של וריאנט זה של הנגיף לקולטני התא בגוף האדם שנדבק.
"יש לווריאנט המוטציוני אנזים 'חותך' שמאפשר לו להיכנס מהר יותר לתוך התא, אבל מבחינת חומרת המחלה בעקבות הדבקה בגירסה זאת, כנראה ולפי מה שידוע עד כה מהדיווחים מאנגליה, אין לו השפעה לרעה וניתן לומר די בביטחון לפי שעה שהתמונה הקלינית אינה מציגה הבדל לעומת הווריאנט האחר, הקודם".
המוטציה השלישית שנתגלתה בנגיף, הוסיף פרופ' ניב, מתבטאת בשינוי בשתי חומצות אמינו בחלבון הספייק שמשמש את הנגיף לצורך חדירה לתא של הנדבק".