חוקרים בספרד אומרים כי היכולת לטפס ארבע קומות תוך פחות מדקה היא אינדיקטור מדויק לבריאות לב טובה.
"בדיקת המדרגות היא דרך קלה לבדוק את בריאות הלב שלך", אמר ד"ר ז'סוס פטיירו, קרדיולוג בבית החולים האוניברסיטאי בקורוניה ומחבר המחקר.
"אם לוקח לך יותר מדקה וחצי לעלות לארבע קומות בריאותך אינה אופטימלית וזה יהיה רעיון טוב להתייעץ עם רופא".
המחקר, שהוצג בפגישה שנערכה לאחרונה של האגודה האירופית לקרדיולוגיה, השווה את תוצאות מבחן טיפוס המדרגות לאלו שהתקבלו מבדיקות התעמלות שנערכו במעבדה.
165 משתתפי המחקר צעדו כל אחד או רצו על הליכון עד לתשישות כשביכולת התרגיל שלהם נמדד הכושר המטבולי (METs).
לאחר תקופת מנוחה טיפסה קבוצת המחקר ארבעה גרמי מדרגות (60 מדרגות) בקצב מהיר אך לא של ריצה, ואז נלקחו מהם שוב מדדים.
המשתתפים שעלו במדרגות בפחות מ-40 עד 45 שניות השיגו יותר מ-9 עד עשרה MET.
מחקרים קודמים הראו כי השגת 10 METs במהלך בדיקת פעילות גופנית קשורה לשיעור תמותה נמוך (אחוז או פחות בשנה, או 10 אחוז לאורך 10 שנים).
משתתפים שלקח להם דקה וחצי או יותר לעלות במדרגות השיגו פחות מ-8 METs, מה שהתבטא בשיעור תמותה צפוי של 2 עד 4 אחוזים בשנה, או 30 אחוזים בתוך 10 שנים. הדמיה של תפקוד הלב במהלך הבדיקות העלתה כי 58 אחוזים מהמשתתפים שלקח להם יותר מ-1.5 לעלות במדרגות סבלו מתפקוד לב לא תקין במהלך פעילות גופנית.
זאת לעומת 32 אחוז מאלו שעלו במדרגות בפחות מדקה.
כמעט אחד מכל 3 משתתפי המחקר שעלו במדרגות במהירות עדיין הפגינו תפקוד לב לא תקין - סמן אפשרי למחלות לב כליליות.
עובדה זו מדגימה מדוע אין לראות במבחן טיפוס המדרגות תחליף להערכות מקיפות יותר, אמרה ד"ר רנה בולוק-פאלמר, קרדיולוגית ומנהלת מרכז לב האישה ומנהלת דימות לב לא פולשני במרכז דבורה למחלות לב ומרכז ריאות בניו ג'רזי.
"בהתבסס על המחקר, היכולת לעלות במדרגות יכולה לשמש דרך גסה להעריך את התפקוד הגופני שעשוי לחזות את בריאות הלב הכללית", אמר בולוק-פאלמר.
"עם זאת, אני מאמינה כי בדיקה עצמית גסה זו לא יכולה לתפוס את מקומה של בדיקה גופנית נאותה ועל ידי רופא" אמרה.
"במהלך בדיקת לחץ אופיינית יותר, לפעמים אנו רואים עדויות לבעיות לב (כמו שינויים ב- EKG או בסונוגרמה), גם אם למטופל אין תסמינים", מסכימה ד"ר ניקול הרקין, בעלת מרפאה קרדיולוגית מקוונת. "בפעמים אחרות אנו מגלים נושאים אחרים,
כמו שינויים מסוכנים בלחץ הדם או בעיות בקצב הלב, שיתפספסו בבדיקה מסוג זה."
לכל משתתפי המחקר היו תסמינים הקשורים למחלות עורקים כליליים, כמו כאבים בחזה או קוצר נשימה במהלך פעילות גופנית.
"הרעיון היה למצוא שיטה פשוטה וזולה להערכת בריאות הלב", אמר פטיירו . "זה יכול לעזור לרופאים לבדוק את המטופלים לבדיקות מקיפות יותר."
הרופאים משתמשים לעתים קרובות במדרגות כדי להעריך את בריאות הלב, ציינה הרקין.
"זה תרגיל שמעלה את הדופק במהירות יחסית," אמרה. "בדרך כלל, אם יש בעיה כמו עורק לב חסום, אנשים נוטים לחחות תסמינים (כמו כאבים בחזה או קוצר נשימה) כשהלב מתאמץ. לעתים קרובות אנו משתמשים ביכולתו של אדם לעלות על גרם
או שניים מדרגות ללא בעיה כסימן לכך שהם כנראה יהיו בסדר במהלך הניתוח" אמרה.
ד"ר אויר ק. אונומה, קרדיולוג ב- Yale Medicine ועוזר פרופסור לרפואה בייל, אמר כי מבחן טיפוס המדרגות מועיל אך יש לו מגבלות.
"היתרון הגדול בשיטה זו הוא הקלות שלה. אפשר לבצעה כמעט בכל מקום עם מעט מאוד ציוד או כוח אדם. זה גם הרבה יותר זול ומהיר יותר מאשר מבחני הלחץ המסורתיים וניתן לחזור עליו מספר פעמים כדי לעקוב אחר התקדמות או שינויים ביכולת התפקודית " אמר אונומה.
"עם זאת, הצד השני של זה הוא שהמבחן אינו סטנדרטי ... סוג המדרגות, מהירות העלייה במדרגות, תזמון המאמץ יכול להיות שונה," אמר. "שיטה זו גם מגבילה באופן משמעותי את ההערכה של מטופלים עם מוגבלות בתנועה וחולים קשישים,
שקשה להם יותר לעלות במדרגות."