הסנאטור מיץ' מקונל (רפובליקני, קנטקי), המכהן כיו"ר הרוב בבית העליון של הקונגרס, חסם מוקדם יותר היום (שלישי) שני ניסיונות של סנאטורים דמוקרטיים שביקשו לאשר בהצבעה את העלאת הסכום שיחולק לתושבים, מ-600 דולר לאלפיים.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
כזכור, כבר בתחילת שבוע שעבר, שני בתי הקונגרס אישרו את חקיקת החירום המקורית שכללה שליחת צ'ק סיוע בסך 600 דולר (1,200 דולר לבני זוג). החקיקה הונחה על שולחנו של הנשיא טראמפ, שנדרש לחתום עליה כדי שתהפוך לחוק. הוא אכן עשה זאת במהלך סוף השבוע, אך לפני כן הוא דרש לעלות את גובה התשלום לאלפיים דולר.
בסרטון שפורסם בערב יום שלישי, הנשיא טראמפ ביקר בחריפות את הצעת החוק ואמר שחלקים גדולים ממנה כלל אינם קשורים למגפת הקורונה: "אני מבקש מהקונגרס לשנות את הצעת החוק מהסכום הנמוך, 600 דולר, לאלפיים דולר ו-4 אלף לבני זוג", אמר טראמפ.
הנשיא המשיך והסביר: "אני גם מבקש מהקונגרס להיפטר באופן מיידי מהפריטים המיותרים שנמצאים בחקיקה ולשלוח לי את הניסוח החדש, אחרת הממשל הבא יצטרך לאשר חקיקת חירום נוספת", הוא אמר והוסיף, "אולי הממשל הבא יהיה שלי ונצליח לעשות זאת". לפני החתימה על החקיקה, הנשיא הוסיף ציוץ שבו כתב: "אני פשוט רוצה להשיג לאנשים הנהדרים שלנו אלפיים דולר, ולא 600 דולר עלובים כפי שמופיע כעת בחקיקה".
באופן חריג למדי, הנשיא טראמפ והדמוקרטים בקונגרס מצאו את עצמם באותו הצד, ומולם ניצבים הרפובליקנים בקונגרס, ובראשם מקונל.
הנשיא טראמפ ויו"ר המיעוט הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר (צילום: Getty Images)
מוקדם יותר היום ביקש צ'אק שומר (דמוקרט, ניו יורק) שמכהן כיו"ר המיעוט בסנאט, לערוך מה שמכונה 'הצבעה בקונצנזוס' - כלומר, החקיקה זוכה לאישור בהצבעה, אך רק אם איש לא מצביע נגדה.
מקונל הביע את התנגדותו, ובכך סוכל הניסיון לעלות את הנושא להצבעה. שומר הגיב ואמר: "אני לא רוצה לשמוע שאנחנו לא יכולים להרשות את זה לעצמנו או שזה יוסיף לגירעון החוב הלאומי. הרפובליקנים בסנאט לא היססו להוסיף 2 טריליון דולר לחוב הלאומי כדי להעניק הקלות מס לחברות הענק".
מיד לאחר מכן, גם הסנאטור ברני סנדרס (עצמאי, ורמונט) ניסה לקדם הצבעת קונצנזוס, אולם גם הפעם מקונל חסם את המהלך.
מיץ' מק'קונל, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט (צילום: Getty Images)
הסנאטור מקונל הסביר כי למרות שחסם את ההצבעות, בכוונתו "לפתוח בדיונים בתוך הסנאט בנוגע לשלושת הנושאים החשובים". מעבר לגובה התשלום שיחולק לתושבים, מקונל מתייחס גם לביטול סעיף 230 בחוק, שמעניק הגנה משפטית לחברות הטכנולוגיה (למשל הרשתות החברתיות). כמו כן, מקונל דיבר על "נושאים שקשורים ליושר הבחירות".
לדבריו של מקונל, "אלו שלושה נושאים חשובים שהנשיא רואה בהם כקשורים אחד לשני. השבוע הסנאט יתחיל בתהליך שבו נתמקד בנושאים האלה", הוא אמר.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
זמן קצר לאחר שמקונל חסם את ההצבעות, הנשיא טראמפ הגיב בטוויטר וכתב: "אלא אם לרפובליקנים יש משאלת מוות, וזה גם הדבר הנכון לעשות, עליהם לאשר את התשלום בגובה אלפיים דולר באופן מיידי. 600 דולר זה לא מספיק! בנוסף, חייבים להיפטר מסעיף 230 - אל תתנו ל'ביג טק' לגנוב את המדינה שלנו, ואל תתנו לדמוקרטים לגנוב את הבחירות לנשיאות".
Unless Republicans have a death wish, and it is also the right thing to do, they must approve the $2000 payments ASAP. $600 IS NOT ENOUGH! Also, get rid of Section 230 - Don’t let Big Tech steal our Country, and don’t let the Democrats steal the Presidential Election. Get tough! https://t.co/GMotstu7OI
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 29, 2020
בזמן שהפוליטיקאים גוררים רגליים, העובדה שהם לא מצליחים לסכם ולאשר את מתווה חקיקת החירום תמשיך לפגוע במאות מיליוני אמריקאים ותושבי המדינה, שכן שליחת הצ'קים - גם בסכום המקורי בגובה 600 דולר - תתעכב זמן נוסף.