זן חדש של נגיף הקורונה שהתגלה לפני מספר שבועות בבריטניה הגיע למדינה המאוכלסת ביותר בארצות הברית, כך על פי מושל קליפורניה, גאווין ניוסאם.
בית חולים בדרום קליפורניה, מוקדם יותר השבוע (צילום: Getty Images)
המושל הודיע על כך אתמול (רביעי) במהלך שיחת וידאו שנערכה עם ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות. זמן קצר לאחר מכן נודע כי מי שנדבק בזן החדש של הקורונה הינו תושב מחוז סן דייגו בשנות ה-30 לחייו. בשלב זה לא ברור כיצד נדבק, שכן הוא לא יצא מהמדינה בתקופה האחרונה.
למעשה, הזן החדש של הקורונה זוהה בארצות הברית בפעם הראשונה רק שלשום, כאשר מושל קולורדו הודיע שתושב המדינה בשנות ה-20 לחייו הוא הנשא המדובר. עם פרסום ההודעה, המושל פוליס אמר: "היום גילינו את המקרה הראשון במדינה של חולה קורונה בזן B.1.1.7 - אותו זן שהתגלה בבריטניה", כתב מושל המדינה, ג'ארד פוליס, שהוסיף, "אנחנו לא יודעים הרבה על הזן החדש, אבל מדענים בבריטניה הזהירו שמדובר בנגיף מדבק יותר".
LIVE: Gov. Newsom joins virtual conversation with Dr. Anthony Fauci. https://t.co/QDT72A0stU https://t.co/RuxCbwXd03
— NBC Los Angeles (@NBCLA) December 30, 2020
עוד מסר המושל כי אותו חולה לא בא במגע עם אנשים אחרים, אולם הרשויות ממשיכות לבדוק האם ישנם אנשים נוספים שבכל זאת צריכים להיכנס לבידוד: "אני רוצה להודות למדענים ואנשי מערכת הבריאות שעובדים מסביב לשעון כדי להגן על תושבי המדינה. מהתושבים אני מבקש להמשיך למנוע את התפשטות הנגיף באמצעות חבישת מסכות ושמירה על ריחוק חברתי".
בהמשך נודע כי אותו נדבק הוא חייל במשמר הלאומי של קולורדו.
תחנת בדיקת קורונה בלוס אנג'לס, מוקדם יותר החודש (צילום: Getty Images)
ד"ר פאוצ'י התייחס למקרה הראשון של המוטציה הבריטית בקליפורניה, והוא אמר שלא מדובר בהפתעה גדולה במיוחד בהתחשב בכך שהמדינה המוזהבת מהווה מוקד של טיסות בינלאומיות: "אני לא חושב שתושבי קליפורניה צריכים לחשוב שמדובר בדבר משונה, ציפינו שזה יקרה", הוא אמר והוסיף כי לא יופתע אם הזן החדש יתגלה במדינות נוספות בארה"ב במהלך השבועות הקרובים.
בשלב זה לא נמסרו פרטים נוספים על הנדבק בסן דייגו (מלבד עצם היותו גבר בשנות ה-30 לחייו), ורשויות הבריאות בלוס אנג'לס עושות מאמצים גדולים כדי למנוע את הגעת הזן החדש, בייחוד כאשר בתי החולים במחוז גם ככה נמצאים על סף קריסה.
ד"ר ברברה פרר, מנהלת מחלקת בריאות הציבור במחוז, אמרה אתמול שעד כה לא הזן החדש לא אותר באזור, אך היא הסתייגה והבהירה: "זה לא אומר שהזן החדש הזה לא מסתובב במחוז כבר עכשיו, אנחנו פשוט לא יודעים מזה. מדי יום אנחנו מבצעים אלפי בדיקות קורונה, אבל בפועל מדובר באחוז קטן מאוד מהאוכלוסייה".
בתוך כך, אתמול אובחנו ברחבי לוס אנג'לס 10,392 נשאים חדשים, ובכך סך נשאי נגיף הקורונה מתחילת המשבר עלה ל-756,116. 274 מקרי מוות נוספים נרשמו, ומניין הקורבנות עלה ל-10,056. אם לא די בכך, כיום ישנם 7,415 חולי קורונה המאושפזים בבתי החולים השונים, מתוכם כ-20% מאושפזים בטיפול נמרץ (עלייה של 500 מאושפזים ב-48 שעות).
L.A. County Surpasses 10,000 COVID-19 Deaths as New Year's Eve Approaches. 274 New Deaths and 10,392 New Confirmed Cases of COVID-19 in Los Angeles County. View https://t.co/gzud5AmuM4 for more. pic.twitter.com/7eGDYE7zbH
— LA Public Health (@lapublichealth) December 31, 2020
"בכל עשר דקות מת חולה קורונה בלוס אנג'לס", אמרו במחלקת בריאות הציבור, "אלו אנשים אהובים שרבים יתגעגעו אליהם. עד שנצליח לעצור את התפשטות הנגיף, הקורבן הטרגי הבא עלול להיות מישהו שאתם מכירים".
טיסת בריטיש מתכוננת להמראה מ-JFK (צילום: Shutterstock)
כאמור, הזן החדש התגלה בבריטניה בתחילת חודש דצמבר, ובעקבות כך הורו הרשויות בארה"ב שכלל הנוסעים שיבקשו לטוס מבריטניה ידרשו להציג בדיקת קורונה שלילית לפני העלייה למטוס.
"רשויות בריאות הציבור בממלכה המאוחדת הכריזו לאחרונה כי גילו זן חדש של נגיף הקורונה SARS-CoV-2. ממצאים ראשוניים בבריטניה מצביעים על כך שמדובר בזן חדש שהרבה יותר מדבק, יתכן עד כ-70% בהשוואה לזן שהכרנו עד כה", אמרו במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC).
עוד אמרו ב-CDC כי הדרישה להציג בדיקה שלילית "תצטרף לצו הנשיאותי שנחתם ב-14 במרץ והביא לכך שאזרחים זרים שביקרו בממלכה המאוחדת לא הורשו להיכנס לארה"ב. מהלך זה הביא לירידה של 90% במספר הטסים בין שתי המדינות. הדרישה להציג בדיקת קורונה שלילית תסייע לשמור על בריאות העם האמריקאי, תוך כדי קיום טיסות בינלאומיות בצורה אחראית".
על אף שמדובר בצעד דרמטי למדי, רבים בארה"ב ציפו שזה יקרה, בייחוד לאחר שמושל ניו יורק הציב דרישות דומות מוקדם יותר השבוע. כזכור, המושל קואמו המליץ לשלוש חברות התעופה המפעילות טיסות בין ניו יורק ללונדון - בריטיש, דלתא ו-ווירג'ין אטלנטיק - לבצע בדיקות קורונה בכלל הנוסעים.
ביום שני הודיעה בריטיש איירווייז על הסכמתה למהלך, וכעבור זמן קצר גם דלתא הסכימה לקבל את מתווה התוכנית. למחרת היום גם ווירג'ין אטלנטיק הסכימה, אולם כאמור מיום שני מדובר בדרישת חובה ולא בהמלצה בלבד.
עוד לפני שווירג'ין אטלנטיק הסכימה לקבל את מתווה התוכנית, המושל קואומו מסר: "החל ממחר, בריטיש איירווייז תחייב את כל הנוסעים מבריטניה לניו יורק להציג בדיקת קורונה שלילית, ואנחנו נמצאים בשיחות עם דלתא ו-ווירג'ין כדי שגם הן יפעלו בצורה זו. אסור לנו לתת להיסטוריה לחזור על עצמה, ולאפשר לזן החדש הזה להגיע אלינו", צייץ המושל, והוסיף בהמשך, "גם דלתא הסכימה להצטרף לבריטיש ולחייב בדיקות לפני הטיסות. תודה לכם, דלתא".
במסגרת הדרישה החדשה של ה-CDC, על כלל הנוסעים להציג בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 72 שעות לפני מועד ההמראה המתוכנן. תוצאות הבדיקות יוצגו בפני חברת התעופה, ונציגיה יצטרכו לוודא שכלל הנוסעים מחזיקים בבדיקה שלילית. נוסע שיסרב לעבור בדיקת קורונה או להציג בדיקה עצמאית, לא יורשה לעלות על הטיסה מלכתחילה.