הפיצוץ העז שהחריד את רחובות נאשוויל בבוקר חג המולד, הוביל לשיבושים בשירותי הטלפונים והאינטרנט ברחבי דרום-מזרח ארה"ב. לדעת מומחים, האירוע החריג מוכיח שתשתיות התקשורת של ארה"ב פגיעות.
זירת הפיצוץ בנאשוויל בשבוע שעבר (צילום: Getty Images)
הפיצוץ אירע בסמוך למרכז תקשורת של חברת AT&T, ולמעשה מרכז תקשורת זה סיפק שירותי אינטרנט וטלפונים לעשרות רשתות נוספות בדרום-מזרח ארה"ב.
היות שמדובר במרכז תקשורת קריטי, בבניין הותקנו מספר גנרטורים שאכן פעלו ומנעו את קריסת הרשתות בדקות שלאחר הפיצוץ, אולם במהרה גם הגנרטורים קרסו. אם לא די בכך, מערכת כיבוי האש בבניין גרמה להצפה, ובמרתף הבניין התמלא במטר של מים. כמו כן, ב-AT&T סיפרו שהקומה השנייה של הבניין הייתה מוצפת גם ביום שני, כ-72 לאחר הפיצוץ.
Good news! The majority of services have been restored in Nashville following Friday's explosion. Our mobility network is now operating normally & nearly all customers are back online. Thank you again for your patience. We are waiving overages. More here: https://t.co/YZRe3cefyv
— AT&T News (@ATTNEWS) December 28, 2020
ההשלכות המיידיות של המתקפה הורגשו גם במרחק של מאות קילומטרים ממקום הפיצוץ: כלל לקוחות AT&T בטנסי, קנטקי ואלבמה איבדו את שירותי השיחות והאינטרנט במשך שעות ארוכות; מספר מוקדי חירום משטרתיים (911) באזור לא הצליחו לקבל שיחות, ומוקדי חירום נוספים לא הצליחו לקבל פרטים מלאים של המתקשרים, למשל המיקום שלהם. במשטרת נאשוויל, למשל, סיפרו שכל מערכת המחשבים והטלפונים הושבתה לחלוטין.
שיבושים כבדים נרשמו גם בחלק מבתי החולים בעיר, שגם בהם מערכות התקשורת קרסו לחלוטין. התקלה הייתה כה חמורה שהיא הביאה לעצירת הנחיתות וההמראות במשך יותר משלוש שעות בנמל התעופה הבינלאומי בעיר.
בעיר אטלנטה, הנמצאת כ-400 ק"מ מנאשוויל, לקוחות של חברת סלולר נוספת - T-Mobile - דיווחו על שיבושים, ובהמשך נודע כי הסיבה לכך היא שהחברה עושה שימוש בתשתיות של AT&T.
כדי להשיב את שירותי הסלולר, AT&T שיגרה משאיות המשמשות כמרכז תקשורת נייד.
מרכזי תקשורת ניידים שוגרו לאזור עד שהתקלה תוקנה
"אני לא חושב שאנשים פה הבינו את התלות שיש להם בטכנולוגיה עד שהחלה התקלה", מסביר דאג שמידט, מרצה למדעי המחשב באוניברסיטת ונדרבילט בעיר, "יתרה מכך, אני לא חושב שאיש הבין עד כמה הבניין הזה במרכז העיר הוא חיוני למערך התקשורת בדרום-מזרח ארה"ב".
בפיצוץ המסתורי נהרג המפגע, אנתוני קווין וורנר בן ה-63. בנוסף, 8 בני אדם נפצעו בפיצוץ ונזק כבד נגרם לעשרות בניינים וכלי רכב באזור. חקירת הרשויות הפדרליות לא חשפה מניע רשמי למעשה, אך ככל הנראה וורנר אכן ניסה לפגוע בבניין של AT&T.
למעשה, בסרטון שפורסם השבוע ע"י המשטרה המקומית (מתוך מצלמת הגוף של אחד השוטרים שהגיע לזירה לפני הפיצוץ), ניתן לשמוע שיחה בין שני שוטרים, במהלכה נאמר, "גיליתי שבבניין הזה יש את כל קווי התקשורת והטלפונים של דרום-מזרח ארה"ב".
"מוקדי החירום חייבים להמשיך בפעילותם גם במהלך אירועים מסוג זה" (צילום: AP)
כאמור, מעבר לחקירת הפיצוץ המלאה, רבים מודאגים מהשפעת האירוע על מוקדי החירום השונים. כך למשל, בשלב מסוים במהלך חג המולד, יותר מ-100 מוקדי חירום משטרתיים הושבתו בטנסי בעקבות הפיצוץ.
דיוויד טורטצקי, מרצה באוניברסיטה בניו יורק ולשעבר בכיר ברשות התקשורת הפדרלית (FCC), התייחס לכך ואמר: "מוקד 911 חייב להמשיך בפעילותו גם אם הוסב נזק לתשתיות התקשורת של חברה כזו או אחרת. לא יתכן מצב שבו מוקדים אלו מושבתים במשך ימים שלמים".
טורטצקי אף הסביר כי מוקדי החירום הושבתו במהלך אסונות טבע, למשל כאשר סופת ההוריקן מריה היכתה בפורטו ריקו ב-2017, או כאשר אירעה תקלת תקשורת בוורייזון כשנה לאחר מכן. עם זאת, הוא הבהיר כי חייבים להיערך לכך מראש: "חיוני ביותר להגיע למצב שבו אין שיבושים כלל, בין אם מדובר בשיבושים שנובעים מנזק פיזי, טעות אנוש, פעולה עוינת או שילוב של כמה סיבות יחדיו. רשתות התקשורת שלנו חייבות להחזיק מעמד גם בהוריקן, סופת טורנדו, פיגוע טרור או מתקפת סייבר".