בניגוד לאיחוד האירופי, הקונגרס האמריקני העביר את החוק למדיניות זכויות האדם ביוני 2019 כנגד היחס למיעוט האויגרי המוחזק במחנות ריכוז בסין, וב-22 בספטמבר 2020 העביר בית הנבחרים האמריקני את החוק למניעת עבודה בכפייה בבני המיעוט.
כפי שמציינת יהודית ברגמן ממכון גייטסטון, ארה"ב הטילה סנקציות על לפחות 28 פקידים סינים בגין מעשיהם, כשהרשימה כוללת בכירים במפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס), כמו שר המפלגה הנוכחי של שינג'יאנג, צ'ן קוואנגו, שמבצע את מדיניות ממשלת סין באזור.
בינתיים, המועצה האירופית, המורכבת מראשי המדינות החברות באיחוד האירופי ואשר מונהגת כיום על ידי גרמניה, ככל הנראה לא תדרוש שום דבר מסין, שלא לדבר על סנקציות או לעשות דבר העלול לסכן את המסחר באירופה. השנה, לראשונה, הפכה סין לשותפת הסחר הגדולה ביותר באיחוד האירופי, שעברה את ארה"ב.
החשיבות של האיחוד האירופי, ממוקדת בהשקעות בסין, כשבאופן מכריע, האיחוד האירופי אינו רוצה לסכן את ההסכם המקיף אותו האיחוד האירופי וסין ביקשו לממש כבר שבע שנים.
סין והאיחוד יוכלו להשלים את העסקה השבוע, כאשר 27 המדינות בגוש הסחר יאשרו פה אחד את ההסכם למרות הסתייגויות קודמות.
דיפלומט של האיחוד שידע על הדיונים אמר כי ביום שני תודרכו נציגי המדינות החברות באיחוד האירופי "על ההתפתחויות החיוביות האחרונות במשא ומתן עם סין, כולל על תקני העבודה".
הנציגים "בירכו באופן כללי על ההתקדמות האחרונה בשיחות האיחוד האירופי וסין", אמר הדיפלומט.
"אחרי ארבע שנים של דונלד טראמפ, האיחוד האירופי מעביר מסר מאוד ברור שהוא ילך בדרכו על סין", אמר נח ברקין, מומחה האיחוד האירופי-סין בחברת המחקר Rhodium Group.
"זה לא חורץ את שיתוף הפעולה הטרנס-אטלנטי עם ביידן, אבל זה מראה עד כמה זה יהיה קשה. המנצחת הגדולה אם העסקה הזו אכן תתרחש היא בייג'ינג".
אריק ברטברג, מנהל תוכנית אירופה בקרן קרנגי למען השלום הבינלאומי בוושינגטון, אמר כי "הדחיפה של האיחוד האירופי ברגע האחרון" להשלמת העסקה עם סין "כבר הרימה גבות בוושינגטון" והוסיף:
"זה מסכן את אמינות הקריאה של האיחוד האירופי לאסטרטגיה משותפת מול סין עם ארה"ב עוד לפני שממשל ביידן החדש ייכנס".
התמיכה פה אחד מצד המדינות החברות באיחוד האירופי הגיעה למרות שצרפת ופולין הסתייגו בעבר מהעסקה.
פרנק רייסטר, נציג השר המופקד על סחר במשרד החוץ הצרפתי, אמר בשבוע שעבר כי אם האיחוד האירופי לא יתחייב לביטול עבודות כפייה "איננו יכולים להקל על ההשקעה בסין".
שר החוץ הפולני זביגנייב גם הזהיר כי אירופה תזדקק ליותר התייעצויות ושקיפות.
על ידי התקדמותה של העסקה, בריסל גם העלימה עין מהתרעה של ג'ייק סאליבן, היועץ המיועד לביטחון לאומי של ביידן, שאמר כי ממשל ביידן "יברך על התייעצויות מוקדמות עם השותפים האירופיים שלנו" בנוגע לחששות מהנוהגים הכלכליים בסין. .
מיליארדר קרנות גידור, קייל באס סיכם זאת בתמציתיות: "אירופה מושחתת בצורה כה עמוקה מכספי סין, שהעסקה הזו הייתה עובדה מוגמרת".
במילים פשוטות, האיחוד האירופי מוכן להעלים עין מכל פעולה וסין נגד העולם לטובת הכסף הזורם למדינת העל הכושלת.
אם תושג, העסקה תבוא קשה על סף ההצלחה של סין ביצירת השותפות הכלכלית המקיפה האזורית עם 14 מדינות אחרות באסיה-פסיפיק, וההסכם של האיחוד האירופי לאחר בריטניה.