לפחות 21 אמריקאים שקיבלו את החיסון נגד קורונה סבלו מתגובה אלרגית חריפה, כך על פי נתוני המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), שהוסיפו כי בכל המקרים המחוסנים הצליחו להתאושש מהתגובה החריגה.
אילוסטרציה (צילום: AP)
רופאי ה-CDC הסבירו שהתגובה האלרגית, אנפילקסיס, עלולה להיות קטלנית - ועל כן יש להעניק טיפול מיידי, בדרך כלל הזרקת אפינפרין (בדרך כלל באמצעות מזרק אפיפן).
חשוב להסביר כי הנתונים שפורסמו ע"י ה-CDC מתייחסים אך ורק לעשרת הימים הראשונים שבהם החיסון הופץ בין המדינות, מה-14 ועד ה-23 בדצמבר (הנתונים של השבועיים הבאים טרם פורסמו). כמו כן, ידוע כי בתקופה זו 1.9 מיליון אמריקאים קיבלו את החיסון נגד קורונה.
דהיינו, מדובר ב-11.1 תגובות אלרגיות חריגות על כך מיליון מחוסנים, או 0.0011%.
"תגובות אלרגיות הן בכל זאת דבר נדיר ביותר", מדגישה ד"ר ננסי מסוניר, מנהלת המרכז הלאומי לחיסונים ומחלות נשימה ב-CDC, "ונכון להיום, היתרונות הפוטנציאליים של החיסון עולים על החסרונות שלו".
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
על אף שהנתונים מראים שמדובר בתופעה חריגה, ד"ר מסוניר הדגישה שה-CDC ממליץ שמי שסובל מתגובה אלרגית לאחר קבלת זריקת החיסון הראשונה, לא צריך לקבל את הזריקה השנייה.
שלא במקרה, דו"ח ה-CDC פורסם כעת, קרוב לחודש לאחר שמבצע החיסונים החל בארה"ב, וזאת מכיוון שעשרות אלפים צפויים לשוב לבתי המרקחת ולמרפאות על מנת לקבל את הזריקה השנייה. יתרה מכך, במהלך הניסויים הקליניים נודע כי תופעות לוואי נרשמו בעיקר במהלך קבלת הזריקה השנייה, כך שמי שחווה תגובה אלרגית בעת קבלת הזריקה הראשונה ככל הנראה יסבול מתגובה אלרגית חריפה עוד יותר בזריקה השנייה.
ראוי אף להזכיר כי מרבית האנשים שסבלו מתגובה אלרגית חריגה היו כאלה שקיבלו את החיסון של פייזר. עם זאת, רשויות הבריאות לא סבורות שמדובר בבעיה בחיסון, אלא בדיווח שרלוונטי לשבועות הראשונים של דצמבר שבהם רק החיסון של פייזר היה זמין.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
בתוך כך, כפי שפרסמנו מוקדם יותר היום, עד כה 5,919,418 אמריקאים קיבלו את החיסון נגד קורונה. מצד אחד, ניתן להתעודד מכך שקרוב לשישה מיליון איש קיבלו את החיסון בפחות מחודש, אך נתוני ה-CDC חושפים כי 21,419,800 מנות של החיסון כבר חולקו למדינות. כלומר, מתוך כלל החיסונים שחולקו לרשויות המקומיות, רק כרבע (27.6%) ניתנו לתושבים.
עם תחילת מבצע החיסונים, שר הבריאות ושירותי האנוש של ארה"ב, אלכס אזר, אמר ש"עד סוף דצמבר נוכל לחסן כ-20 מיליון איש, ולקראת סוף ינואר הנתון כבר יעלה ל-50 מיליון".
אדמירל ברט ג'ירווה, סגן שר הבריאות של ארצות הברית והאחראי על בדיקות קורונה בכוח המשימה בבית הלבן, אמר בזמנו ש"כ-20 מיליון מנות חיסון יגיעו למדינות בשבוע הראשון של ינואר, ו-30 מיליון מנות נוספות עד סוף החודש. ולפי ההערכות שלנו, כ-50 מיליון מנות חיסון יופצו במהלך פברואר".