ראשי הטאליבן מרגישים נבגדים לאחר שממשל ביידן הודיע כי הוא דוחה את הנסיגה האמריקנית עליה חתם טראמפ עם ראשי הטליבאן, וכי נראה והולך לחבל בהסכם לשים קץ למלחמה הארוכה בתולדות ארה"ב.
כידוע ממשל טראמפ הגיע להסכם שלום עם הטליבאן בפברואר האחרון, כשההסכם צופה שליפה מוחלטת של כוחות זרים מאפגניסטן עד מאי 2021, שיחות שלום פנים-אפגניות, והתחייבות של הקבוצה המיליטנטית שלא לאפשר למדינה להפוך למקלט למחבלים.
עתה ממשל ביידן ביטל את מחויבות קודמו להוציא את כל כוחות נאט"ו מאפגניסטן עד מאי, כך דיווחה רויטרס, וציטטה ארבעה בכירים בנאט"ו שאמרו באנונימיות כי "לא תהיה נסיגה מלאה של בעלות הברית עד סוף אפריל".
באמצע ינואר אישר הפנטגון כי עמד בפקודת טראמפ לקצץ את הכוחות האמריקניים באפגניסטן עד ל-2,500 חיילים למרות מאמצי הקונגרס להקפיא את הנסיגה עד שיושלם דוח "הערכת ההשפעה".
טראמפ פיטר את שר ההגנה מארק אספר מספר ימים לאחר הבחירות בנובמבר, והחליף אותו בכריסטופר מילר בגלל חילוקי דעות בתוכניות לסגת כוחות ארה"ב מהסכסוכים באפגניסטן ובעירק. "התנאים לא התקיימו", אמר מקור רויטרס. "ועם הממשל האמריקני החדש יהיו שינויים במדיניות, תחושת הנסיגה המהירה שרווחה תטופל ונוכל לראות אסטרטגיית יציאה מחושבת הרבה יותר". ארה"ב ובעלי בריתה נמצאים באפגניסטן כמעט 20 שנה לאחר שפלשו לאומה המרכז-אסייתית בסוף שנת 2001 כדי להפיל את משטר הטליבאן בשל החסות שקיבל מנהיג הטרור הסעודי אוסאמה בן לאדן.
בשנת 2011 התגלה בן-לאדן במתחם מאובטח בשכונה עשירה באבוטבאד שבפקיסטן השכנה, ונהרג בפשיטת צוות 6 של אריות הים.
מעולם לא פורסמו תמונות או עדויות מהותיות אחרות למותו.
מקורות נאט"ו מסרו לרויטרס כי נושא אפגניסטן יהיה ככל הנראה נושא מפתח לדיון בישיבת הברית בחודש הבא.
נאט"ו מעריך שכ-10,000 חיילים זרים נותרו באפגניסטן, ומספרי הכוחות צפויים להישאר ללא שינוי עד לאחר מאי למרות ההתחייבויות שהתווה טראמפ לפני שעזב את תפקידו.
דובר משרד החוץ האמריקני התעקש כי ביידן נותר מחויב להביא ל"סיום האחראי ל'מלחמות לנצח'", אך היה נחרץ בדעתו "להגן על האמריקנים מפני טרור ואיומים אחרים".
בינתיים ראשי הטאליבן מרגישים נבגדים, ומזהירים מפני 'השלכות'
דובר הטליבאן, זביחאללה מוג'אהיד, אמר לסוכנות הידיעות כי הקבוצה המיליטנטית נותרה מחויבת להסכם השלום שנחתם בדוחא בפברואר האחרון, ואינה רוצה לשמוע עוד "תירוצים" של נאט"ו. "אין ספק שאם עסקת דוחא לא תיושם יהיו לכך השלכות, והאשמה היא על הצד שלא יכבד את העסקה", אמר.
"הציפיות שלנו הן שגם נאט"ו תחשוב לסיים את המלחמה הזו ולהימנע מעוד תירוצים להארכת המלחמה באפגניסטן", אמר מוג'אהיד.
המלחמה באפגניסטן עלתה לארה"ב למעלה מ-2 טריליון דולר, ובחייהם של יותר מ-2,350 אנשי צבא. במלחמה נהרגו גם מאות מכוחות הקואליציה של נאט"ו, למעלה מ-62,000 אנשי ביטחון אפגנים ועשרות אלפי אזרחים אפגנים.
מלחמת נאט"ו באפגניסטן היא רק חלק מהסכסוך הארוך במדינה, שהחל בשנת 1978 לאחר שהממשלה הפרו-סובייטית השתלטה על קאבול, מה שגרם להתערבות הסי-איי-איי ולהסבת מיליארדי דולרים בסיוע צבאי וכלכלי למוג'אהדין.
מוסקבה נשאבה להתערבות בסכסוך בסוף 1979 בניסיון להציל את ממשלת קאבול שהייתה נתונה לחסותה, מה שגרם למלחמת ברית המועצות-אפגנית בת העשור, שהסתיימה בשנת 1989 עם נסיגתם המוחלטת של הסובייטים מהשטח.
בשנת 1992 ממשלת אפגניסטן קרסה, ובמשך חלק גדול משנות התשעים, הטליבאן ומיליציות אחרות חילקו את המדינה והפכו אותה למדינה כושלת פיאודלית.