עם כניסתו לבית הלבן בחודש שעבר, הנשיא ביידן ביקש מראשי הקונגרס לקדם חקיקת חירום נוספת, שבין היתר כוללת גם תשלומים ישירים נוסף בגובה 1,400 דולר, כאשר בשילוב עם התשלום הישיר הקודם הסכום היה אמור להגיע לאלפיים דולר (ו-4,000 לבני זוג). אלא שכעת מסתמן שגובה התשלום צפוי לרדת לפני שהחקיקה תאושר בהצבעה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
מוקדם יותר היום (שני) פנו עשרה חברי קונגרס רפובליקניים אל הבית הלבן, והציגו את הצעתם: צ'ק בגובה 1,000 דולר, והוצאתם של עשרות מיליוני אמריקאים מרשימת הזכאים לקבל את הסיוע.
חשוב להבהיר כי המתווה הסופי של גובה התשלום והזכאות אליו ייקבעו רק בהמשך, אך לפי שעה רק מי שמרוויח פחות מ-40 אלף דולר בשנה יהיה זכאי לקבל את מלוא הסכום. מי שמרוויח מעל 50 אלף דולר בשנה לא יהיה זכאי לקבל ולו דולר אחד, ומי שמרוויח בין 40 ל-50 אלף דולר בשנה יקבל רק חלק מהסכום.
ראוי להזכיר כי סכומים אלה מתייחסים למי שהגיש את דו"חות המס כיחיד ("single" או "head of household"). אי לכך, בני זוג שמרוויחים עד 80 אלף דולר בשנה יקבלו את מלוא הסכום, וכאלה שמרוויחים יותר מ-100 אלף דולר בשנה לא יהיו זכאים לקבל את כספי הסיוע.
בנוסף, הסכום הסופי ייקבע לפי כמות הילדים שהוגדרו כ"נתמכים" ("dependents") בדו"חות המס, שכן על כל ילד יינתן בונוס בסך 500 דולר. עם זאת, לא ברור אם רק ילדים מתחת לגיל 17 יהיו זכאים להיות מוגדרים כנתמכים, כפי שקרה במהלך גל התשלומים הראשון.
מיט רומני, אחד מעשרת הסנאטורים הרפובליקניים שהציגו את החקיקה (צילום: רויטרס)
למעשה, כבר אמש פנו עשרת המחוקקים הרפובליקנים אל הנשיא ביידן והפצירו בו לשקול להביע תמיכה פומבית בהצעת החוק, שנחשבת לקטנה יותר מזו שהוצגה ע"י הממשל, אך כזו שיכולה לשמש כ"נקודת ההתחלה במו"מ בין המפלגות".
"אנחנו רואים את הקריאות שלך לאיחוד בקרב העם, ואנחנו מבקשים לעבוד איתך כדי לספק מענה לאתגרים הבריאותיים, הכלכליים והחברתיים שקיימים בעקבות משבר הקורונה", כתבו המחוקקים.
חקיקת החירום הרפובליקני כפי שהוצגה הבוקר נאמדת ב-618 מיליארד דולר, כאשר כ-220 מיליארד הוקצו לטובת התשלומים הישירים. שאר הסכום נועד, בין היתר, לסייע במבצע החיסונים ולתקצב את לשכות האבטלה ברחבי ארצות הברית במשך חודשים נוספים. לשם השוואה, חקיקתו של ביידן נאמדת ב-1.9 טריליון דולר, מתוכם כ-465 מיליארד דולר לטובת התשלומים הישירים.
כפי שניתן לראות, בממשל מבקשים לאשר חקיקת חירום רחבה ככל הניתן, ואילו הרפובליקנים מבקשים לקדם חקיקה ממוקדת יותר שתספק מענה לבעיות הדחופות ביותר. השאלה הגדולה היא האם הצדדים יצליחו להגיע לעמק השווה, ויתכן שתירשם התפתחות בהמשך היום כאשר עשרת המחוקקים הרפובליקנים ייפגשו עם הנשיא ביידן בבית הלבן.