הנשיא ביידן חתם הערב (שלישי) על שלושה צווים נשיאותיים בנושא ההגירה, וזאת כחלק מהרצון של הממשל הנוכחי לבטל או להפוך מדיניות שנקבעה ע"י הממשל הקודם.
מסתננים מוחזרים למקסיקו באופן מיידי במסגרת מדיניות 'הישארו במקסיקו'. כעת הסוגייה נבחנת מחדש (צילום: CBP)
במסגרת הצו הראשון, יוקם כוח משימה ייחודי שמטרתו הבלעדית היא לאחד בין ילדים והוריהם אשר הופרדו תחת "מדיניות אפס סובלנות" תחת ממשל טראמפ. משימה זו על אלחנדרו מיורקס, השר לביטחון המולדת שנכנס לתפקיד לפני שעות בודדות (לאחר שמועמדותו אושרה בסנאט).
בסוכנות הידיעות AP צוטט גורם בכיר בממשל הנוכחי, שלא היסס להעביר ביקורת חריפה על הנשיא הקודם: "הנשיא טראמפ התמקד בחומה ולא עשה דבר כדי לטפל בשורש הבעיה ולענות על השאלה - מדוע אנשים מגיעים לגבול הדרומי שלנו? האסטרטגיה שלו הייתה מוגבלת, בזבזנית ותמימה, ולכן היא נכשלה".
הנשיא ביידן סירב לענות על שאלות במעמד החתימה, אך אמר: "אני לא יוצר חוקים חדשים, אני מבטל מדיניות גרועה". ראוי להזכיר כי במהלך הקמפיין, המועמד דאז ביידן הבטיח להקים את כוח המשימה המדובר במהלך יומו הראשון לבית הלבן - דבר שבסופו של דבר קרה כשבועיים לאחר השבעתו.
הנשיא ביידן חותם על הצווים, מוקדם יותר היום (צילום: Getty Images)
הצו השני שעליו חתם הנשיא ביידן נועד לבחון מחדש את ההיבט המשפטי של סגירת תוכניות הגירה ע"י ממשל טראמפ. חשוב להסביר כי מדובר בתכוניות הגירה מאוד ספציפיות, למשל "Central American Minors Program" שהחל בתקופת ממשל אובמה.
תוכנית זו היא מעין איחוד משפחות, במסגרתה חלק מהקטינים שנמצאים במדינות מרכז אמריקה והוריהם בארה"ב יכולים להיכנס למדינה. כאמור, מדיניות זו בוטלה בשנה הראשונה לכהונת טראמפ.
It’s been less than two weeks since President Biden took office, but he has wasted no time taking historic action and delivering on his promises to the American people. pic.twitter.com/aQjGzFWQ1z
— The White House (@WhiteHouse) February 2, 2021
צו זה אף יבחן את ההיבט המשפטי של מדיניות "הישארו במקסיקו" שאף היא גובשה ע"י ממשל טראמפ. כזכור, במסגרת מדיניות שנויה במחלוקת זו, כל מי שמגיע לארצות הברית ומגיש בקשה לקבלת מעמד של פליט, נדרש לשוב למדינה האחרונה שבה שהה באופן חוקי (בפועל מדובר במקסיקו ב-99% מהמקרים).
השר לביטחון המולדת החדש, אלחנדרו מיורקס, בעת שהושבע לתפקיד ע"י סגנית הנשיא האריס מוקדם יותר היום (צילום: AP)
הצו השלישי הוא אולי המשמעותי ביותר, על אף שהוא הרבה פחות ממוקד מהשניים הקודמים. במסגרתו, על משרד החוץ, משרד המשפטים והמשרד לביטחון המולדת לבחון את שינויי המדיניות שהתבצעו במהלך הממשל הקודם, וזאת במטרה לבדוק האם אותם שינויים מעודדים שילוב והכללה.
כך למשל, אחת הסוגיות שתיבחן לעומק היא ההחלטה של ממשל טראמפ לאפשר לרשויות ההגירה לסרב להנפיק גרין קארד עבור מי שמקבל סיוע כספי כלשהו מהממשלה, למשל תוכנית הבריאות Medicaid, תלושי מזון וכדומה.
עד להצגת המדיניות ע"י ממשל טראמפ באוגוסט 2019, מהגרים שהיו בתהליך קבלת הגרין קארד נדרשו להוכיח שהם לא יהוו נטל כלכלי עבור הממשל, אך בעיקר על ידי הצגת ראיות לעבודה במשרה מלאה. לאחר מכן, במסגרת השינויים שעליהם הודיע הנשיא לשעבר טראמפ, קבלת סיוע כספי כלשהי תביא לפסילת המועמדות בתהליך האזרחות.
גם האפשרות לסרב להנפיק גרין קארד למי שמקבל סיוע מהממשלה נבחנת מחדש (צילום: Shutterstock)
ארגונים המסייעים למהגרים קראו לנשיא ביידן לבטל את מדיניות זו עם כניסתו לבית הלבן, אולם בממשל הסבירו שכל נושא ייבחן לעומק ורק לאחר מכן יתקבלו ההחלטות הסופיות:
"אנחנו רוצים ליישם מדיניות הגירה אנושית ומוסרית, ששוקלת בקשות של פליטים ואנשים אחרים שרוצים להיכנס למדינה ומתייחסת אל מבקשי הבקשה כבני אדם", אמרה ג'ן פסאקי, דוברת הבית הלבן, "זה יקח זמן. זה לא משהו שיקרה בין לילה".