בנאום שסימן את הפעם הראשונה שהדיפלומט הבכיר בסין, יאנג ג'יצ'י, פנה לקהל אמריקני תחת הממשל החדש בוועדה הלאומית לניהול יחסי ארה"ב וסין בניו יורק, הזהיר בכיר המפלגה הקומוניסטית את ארה"ב שעליה להפסיק להתערב ב"אינטרסים המרכזיים" של בייג'ינג בענייני הונג קונג, שינג'יאנג, וטיבט או אחרת היא מסתכנת במעבר "הקו האדום" של סין.
לכאורה מדובר במחווה המסמנת כי סין רוצה שיתוף פעולה עם ארה"ב בהנהגתו של ביידן, אך לאצ פחות מכך מדובר באיום מרומז.
יאנג הוא מנהל הוועדה המרכזית לענייני חוץ, וחבר בכיר בלשכת הפוליטבירו הסינית בת 25 חברים - קרי אחד מ-25 האנשים החזקים בכל סין.
הוא דחק בביידן לנטוש את "המדיניות המוטעית של טראמפ נגד סין" שהכניסה את היחסים ל"תקופה הקשה ביותר מאז כינון הקשרים הדיפלומטיים".
"אנו מאמינים ששלום והתפתחות הם עדיין המגמה הרווחת, וכי דו קיום בשלווה ובשיתוף פעולה הם עדיין השאיפה המשותפת של כל העמים", כך מצטט בלומברג את אחד מבכירי משטר מחנות הריכוז הקומוניסטי.
מפרט מספר נקודות הבזק כאשר כבר מאז כניסתו לינואר 20, נשיא ביידן, לחץ על בייג'ינג סביב נושאי זכויות האדם והסכמה נגד הדמוקרטיה, בעיקר הונג קונג והרדיפה האויגרית בצפון מערב מחוז שינג'יאנג (וכמובן שטייוואן ממשיכה להתנשא בגדול. ), אמר יאנג בכוח:
"אנו בסין מקווים שארצות הברית תתרומם מעל המנטליות המיושנת של יריבות סכום-אפס ותעבוד עם סין בכדי לשמור על היחסים בדרך הנכונה", הוסיף.
יאנג פירט אז את התלונות הדוחקות הספציפיות, הכוללות "התנכלות לסטודנטים סינים, הגבלת כלי תקשורת סיניים, השבתת מכוני קונפוציוס ודיכוי חברות סיניות", על פי הנאום - כל אלה היו מדיניות של טראמפ והסלמה משמעותית בשנה האחרונה - כידוע מדובר היה בצעדים שנועדו לעצור את הריגול הסיטונאי של סין נגד ארה"ב.
"נושאים אלה נוגעים לאינטרסים המרכזיים של סין, לכבוד הלאומי, כמו גם לרגישות של 1.4 מיליארד תושביה", הדגיש יאנג "הם מהווים קו אדום שאסור לעבור אותו".
"האזהרה" הנחרצת באה לאחר ששר החוץ החדש, אנתוני בלינקן, מיקד כמה מההצהרות הרשמיות הראשונות שלו בשבוע שעבר בזכויות האדם בסין.
"ראינו את סין פועלת בצורה קשה בכדי לערער את ההתחייבויות שעשתה במהלך מסירת הונג קונג", אמר בלינקן שאישר בשבוע שעבר את תמיכתו הבלתי מעורערת ב"עמידה על ערכינו כאשר סין מאתגרת אותם, כולל בשינג'יאנג נגד האויגורים", אותם בני מיעוט מוסלמי הנמצאים במחנות ריכוז נכון לכתיבת שורות אלה.
כל זה בא גם כשהמתחים גואים סביב טייוואן בים סין הדרומי, כאשר ספינות אמריקאיות ומטוסי קרב עורכים שם תרגילים. כפי שהדגיש הוול סטריט ג'ורנל, בימים האחרונים התקיימו מספר נאומים של פקידי ממשל סיניים שנועדו להגיע למנהיגים אמריקאים, המתארים חזון לשיפור היחסים בין סין לארה"ב, אך באופן מוחלט בתנאי בייג'ינג:
סגן ראש הממשלה וואנג קישאן אמר למנהיגי העסקים בארה"ב בשבוע שעבר כי סין מבקשת מערכת יחסים של כבוד הדדי בלי סכסוכים ועימותים.
המסר של מר וואנג, אמר אדם זה, היה למעשה: "הנה כללי הדרך."
הנה סקירה קצרה של נאומו בן 25 הדקות שמסר לבלומברג:
• מדיניות טראמפ פגעה קשות בקשרי ארה"ב וסין, אומר יאנג בנאום וירטואלי לוועדה הלאומית ליחסי ארה"ב וסין
• היחסים בין ארה"ב לסין עומדים ברגע מרכזי ודרמטי, שני האומות חייבות להחזיר את הקשרים למסלול בונה
• יש להגדיל את שת"פ בין סין וארה"ב, אומר יאנג
• סין מוכנה לעבוד עם ארה"ב כדי לקדם את הקשרים
• סין תמשיך להגן על ריבונותה, וביטחונה
• לא נכון לראות בסין מתחרה אסטרטגית
• אסור לפוליטיקאים אמריקאים להשתמש ב-COVID כדי לעשות סטיגמה על סין
• ארה"ב צריכה להפסיק להתעלל בביטחון הלאומי, ולהגביר את שיתוף הפעולה הבינלאומי