כשהוא מתמודד עם האשמות קשות לפיהן הוא גרם לאלפי דיירי בתי האבות במדינתו למות מקורונה, מושל ניו יורק אנדרו קואומו התייחס היום (שני) לפרשה בפעם הראשונה.
בזמן שהמושל הדגיש כי המדינה לא ניסתה לטייח את הפרשה, הוא הודה בכך שניו יורק הייתה צריכה לפרסם את נתוני התמותה בבתי האבות, הן עבור המחוקקים והן עבור הציבור הרחב, הרבה יותר מוקדם.
המושל קואומו התייחס לפרשת בתי האבות בפעם הראשונה (צילום: AP)
כזכור, כבר בסוף ינואר דיווחנו על הפרשה, כאשר התובעת הכללית של ניו יורק, לטישיה ג'יימס, פרסמה דו"ח מקיף שמסקנתו העיקרית היא שמחלקת בריאות הציבור בניו יורק מסרה נתונים שגויים אודות התמותה מקורונה בבתי האבות, ויתכן שבפועל סך המתים מקורונה בכל המוסדות הסיעודיים גבוה פי 2 ממה שדווח עד כה.
למעשה, הדו"ח פורסם בתום חקירה שנמשכה חודשים ארוכים ע"י משרד התובעת הכללית, וזאת בעקבות הטענות לפיהן בתי האבות לא גיבשו נהלים מתאימים להתמודדות עם נגיף הקורונה, בייחוד בשבועות הראשונים של המשבר. בנוסף, החקירה אף נועדה לבדוק את הפערים שקיימים בין נתוני התמותה בבית האבות כפי שדווח ע"י מחלקת בריאות הציבור במדינה, לבין נתוני התמותה המדווחים מבתי האבות עצמם.
כאמור, המסקנה העיקרית של החקירה הייתה שכמות המתים מקורונה בתוך בתי האבות הייתה גבוהה בהרבה לעומת המדווח, ובחלק מהמוסדות מדובר בעלייה של יותר מ-50% בהשוואה לנתונים שדווחו עד כה. כלומר, כ-15 אלף מתים, ולא כ-8,500 כפי שדווח עד פרסום הדו"ח.
חשוב להבהיר מספר סוגיות בנוגע לחקירה המדוברת: בראש ובראשונה מדובר בנתונים שנאספו מ-62 בתי אבות במדינה. כמות זו אומנם מספקת מדגם מייצג, אך בפועל מדובר ב-10% בלבד מכלל בתי האבות בניו יורק. יתרה מכך, דייר בבית האבות אשר פונה לבית החולים והלך לעולמו, נחשב כקורבן הקורונה שמת בבית החולים, ולכן הוא לא ייספר במניין המתים בבתי האבות. כלומר, יתכן שהמספר האמיתי של מתים גבוה עוד יותר ממה שצוין בדו"ח שפורסם ב-28 בינואר.
ההחלטה של קואומו גררה ביקורת קשה נגדו (צילום: AP)
בימים האחרונים, מחוקקים בניו יורק - בעיקר אלו המשתייכים למפלגה הרפובליקנית - דרשו לחקור את התנהלותו של קואומו, וחלקם מעוניינים לשלול ממנו את סמכויות החירום ואף דורשים ממנו להתפטר מהתפקיד.
עם זאת, נדמה כי הזעם הרפובליקני לא נובע מהתמותה בבתי האבות, אלא מכך שנתוני התמותה לא נחשפו על אף דרישת המחוקקים. ראייה לכך ניתנה שהזעם הרפובליקני החל רק בשבוע שעבר, כאשר ב"ניו יורק פוסט" פורסם תחקיר לפיו אחת מבכירות ממשל קואומו הודתה ואף התנצלה שהמידע לא הועבר למחוקקים בזמן. לפי הפרסומים, אותה יועצת אמרה שהמידע לא הועבר למחוקקים מכיוון שהיה חשש שמשרד המשפטים בראשות ממשל טראמפ "ישתמש בנתונים נגדנו".
לו היה מדובר בזעם אמיתי, כלומר על התמותה עצמה, ניתן להעריך שהקריאות לחקור את הפרשה היו מתקבלות עם פרסום הדו"ח.
כאמור, הבוקר קואומו התייחס לפרשה, אך דבריו סתרו את מסקנות הדו"ח של ג'יימס: "התמותה בבתי האבות ובבתי החולים דווחה באופן מלא ומדויק", הוא אמר. עם זאת, בהמשך הוא דווקא כן לקח אחריות ואמר: "היינו צריכים לעשות עבודה טובה ביותר בכל הנוגע לדיווח. אין לכך תירוצים, ואני מקבל אחריות על נושא זה".
קואומו אף בחר להתייחס לדיווח לפיו המידע על התמותה לא הועבר בשל החשש מממשל טראמפ: "לקח לנו זמן לספק את המידע כי מרביתנו היינו עסוקים במשבר, זה לא שישבנו בחוף בדרום צרפת. כאשר לא סיפקנו מידע, זה איפשר לתקשורת, לאנשים ציניים ולפוליטיקאים אחרים, למלא את החלל. זה יצר בלבול וכאב עבור המשפחות, אך האמת היא שכולם עשו ככל הניתן כדי להציל חיים".
כאמור, רפובליקנים רבים קוראים לקואומו להתפטר, אך לא נראה שהוא מתרגש מכך, בעיקר כשהוא נערך לקראת התמודדות על קדנציה רביעית בתפקיד בשנה הבאה.